ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Να επιλυθεί το πρόβλημα με τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που βρίσκονται στη διαδικασία της απόκτησης ναυτικού διπλώματος

Nα επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους ναυτεργάτες, οι οποίοι είναι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και είχαν μπει στη διαδικασία απόκτησης διπλωμάτων μηχανικών και πλοιάρχων, ζητάνε τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Με βάση Προεδρικό Διάταγμα του 2014, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα διπλώματα των Α’ και Β’ Πλοιάρχων – Μηχανικών. Η μεταβατική αυτή διάταξη ισχύει για έξι χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 20 Οκτώβρη του 2020.

Στις 11 Μάρτη 2020 με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, το υπουργείου Ναυτιλίας διέκοψε τη λειτουργία του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) το οποίο παρέχει μαθήματα που είναι απαραίτητα για την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος. Η επανέναρξη του ΚΕΣΕΝ με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 25 Μάη, χωρίς να πραγματοποιηθούν το σύνολο των προγραμματισμένων κύκλων μαθημάτων για την εκπαιδευτική περίοδο 2019 – 2020.

Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει πρόβλημα στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, στην ολοκλήρωση των σπουδών και στην απόκτηση των διπλωμάτων, που έκαναν χρήση της μεταβατικής διάταξης του Προεδρικού Διατάγματος του 2014.

«Η εφαρμογή της καταληκτικής ημερομηνίας, στην πράξη ακυρώνει τη μέχρι σήμερα παρακολούθηση των κύκλων μαθημάτων που είχαν πραγματοποιήσει οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, προκαλώντας πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες τους», σημειώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία καλούν το υπουργείο Ναυτιλίας να τροποποιήσει τη μεταβατική διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος «ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ναυτεργατών, που βρισκόταν σε διαδικασία απόκτησης διπλωμάτων».