ΠΓΔΜ: Μέσα από σκληρά παζάρια πέρασαν με 81 ψήφους οι συνταγματικές αλλαγές για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»

Τα σκληρά παζάρια της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με άλλα κόμματα, κυρίως τα αλβανικά, συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής και παρά τα μπρος – πίσω ένα είναι το δεδομένο: Ότι όλες οι αστικές δυνάμεις στηρίζουν το βασικό ζήτημα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», δηλαδή της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που σχετίζεται με τον σχεδιασμό αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ώστε να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας, που παραδοσιακά έχει στα Βαλκάνια. Τελικά ο Ζάεφ εξασφάλισε μετά από πολύωρο παζάρι 81ψήφους βουλευτών (πάνω από τα 2/3 της 120μελούς Βουλής) ώστε να περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα (4 τροποποιήσεις και εφαρμοστικός νόμος για το Σύνταγμα), που προβλέπει η ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών ώστε να ενταχθεί η γειτονική χώρα, ως Βόρεια Μακεδονία, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι καθυστερήσεις στην έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Σκοπίων (από όπου απείχε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που διοργάνωσε διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο) είχαν σχέση με τις διατυπώσεις στο Σύνταγμα για ένα συμβιβασμό για την υπηκοότητα – ιθαγένεια που θα κάλυπτε και τους αλβανόφωνους (είναι γύρω στο 25% του πληθυσμού των λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το αλβανικό κόμμα ΒΕSA με 2 βουλευτές και η «Συμμαχία Αλβανών» με επίσης 2 βουλευτές, που είχαν ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στην αρχική ψηφοφορία, τον περασμένο Οκτώβρη (όταν είχε καταγγελθεί όργιο πιέσεων, εκβιασμών και παρεμβάσεων ξένων δυνάμεων, όπως η πρεσβεία των ΗΠΑ), ήθελαν για όλους τους πολίτες, Σλαβομακεδόνες, αλβανικής, τουρκικής, βλάχικης, σερβικής καταγωγής, Ρομά κ.λπ., να ισχύει το «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Το BESA φαίνεται να πέτυχε διατύπωση που αναφέρει «για τους πολίτες της αλβανικής εθνικότητας», στους κανονισμούς και άλλες πράξεις των κρατικών αρχών να διαβάζεται η ιθαγένεια στη σλαβική γλώσσα: «Μακεδονική / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Επίσης, στην αλβανική γλώσσα: «Μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Ενώ στα Αγγλικά: «Macedonian/citizen of Republic of North Macedonia», όπως και στις μελλοντικές ταυτότητες να φαίνεται η εθνοτική καταγωγή.

Αντιρρήσεις φερόταν να διατυπώνουν οι 8 πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE, που είχαν ψηφίσει επίσης τον Οκτώβρη υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι αντιδράσεις ορισμένων εκ των 8 σχετίζονται και με το παζάρεμα για την εξασφάλιση αμνηστίας για προηγούμενα αδικήματα.

Πάντως, ο Ζ. Ζάεφ, το απόγευμα της Τετάρτης, μιλώντας στη Βουλή είχε επιδοθεί σε φανφάρες υπέρ της «μακεδονικής» ταυτότητας που «διασφαλίζει» η συμφωνία των Πρεσπών. «Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις», είχε τονίσει και πρόσθετε με νόημα ότι «πλέον η Ελλάδα δεν αμφισβητεί το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό».

Στην κατεύθυνση του κλεισίματος της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών κινήθηκαν τόσο η Αγκελα Μέρκελ, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να παράσχει στήριξη στην αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική του Αλ. Τσίπρα, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. – Κλ. Γιούνκερ, από τη Ρουμανία, που επαίνεσε τις δύο κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Παρέμβαση έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Τσες Μπέιλι.

Διακρατική επιτροπή για τα βιβλία

Παρά τις διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών, ήδη αυτή προχωράει και κατά πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ, έχει συνεδριάσει ήδη μια φορά, στη Θεσσαλονίκη, η διακρατική επιτροπή που προβλέπεται για να ελέγξει τα σχολικά βιβλία προς εξάλειψη, υποτίθεται, σημείων αλυτρωτισμού και εθνικισμού.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά ζήτησε προκειμένου να υπάρχουν «ορατές αλλαγές» άμεσα, από το επόμενο κιόλας σχολικό έτος, να αφαιρεθούν από τα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ όλα τα αρχαιοελληνικά σύμβολα, π.χ. αστέρι Βεργίνας, οι χάρτες που παραπέμπουν σε «Μεγάλη Μακεδονία» κ.τ.λ., ενώ διαψεύδουν ότι η σκοπιανή πλευρά έθεσε ανάλογες απαιτήσεις. Σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά περιορίζεται – με βάση και τους διεθνείς σχετικούς κανόνες – να αναφέρει στους χάρτες τα τοπωνύμια στην τοπική γλώσσα και σε παρένθεση το ελληνικό. Π.χ. «Μπίτολα (Μοναστήρι)».

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου, μέσα στο Γενάρη, αυτήν τη φορά στην ΠΓΔΜ, με αντικείμενο να ξεκινήσει πλέον τον έλεγχο των βιβλίων «γραμμή προς γραμμή», όπως λένε.

Εξάλλου, από το ΥΠΕΞ εκφράζουν την «ευχή» να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών των 2 χωρών, ομολογώντας οι ίδιοι παράγοντες ότι «τα εκκλησιαστικά έχουν σχέση και με τα γεωπολιτικά».

Εν κατακλείδι όλα τα δεδομένα δείχνουν την ομοφωνία που υπάρχει σε όλα τα αστικά κόμματα (από τα σοσιαλδημοκρατικά και τα νεοφιλελεύθερα έως τα εθνικιστικά και τα ακροδεξιά) και στις δύο χώρες για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μόνο το ΚΚΕ δήλωσε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών, επειδή είναι ενάντια στα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα επειδή ισχυροποιείται ο πολεμικός βραχίονας του κεφαλαίου, το ΝΑΤΟ, όπως και η ΕΕ, και επειδή διατηρούνται αλυτρωτικά στοιχεία που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αστικές τάξεις για να προκαλούν προβλήματα ανάμεσα στους λαούς.

Προς έναρξη νέου γύρου παζαριού Σερβίας – Κοσσόβου

Στο παζλ των διευθετήσεων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή εντάσσεται και το παζάρι ανάμεσα στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου και τη Σερβία, που όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι εντάσσεται στο σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας», το οποίο έχει τουλάχιστον την ανοχή της ΕΕ και τη στήριξη των ΗΠΑ. Οι αναφορές του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμαπερί «τροποποίησης συνόρων με Μαυροβούνιο, Μακεδονία και Ελλάδα», με κριτήρια της συμφωνίας Σένγκεν, είναι ενδεικτικές του ασκού του Αιόλου που μπορεί να ανοίξει.

Πάντως, παρά τις αντιπαραθέσεις της σερβικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου (από πρώην ΟΥΤΣΕΚΑδες), που έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και της Αλβανίας, όλα δείχνουν ότι το παζάρι βρίσκεται προ των πυλών, με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όχι χωρίς ενδοκυβερνητικές τριβές, να θέλει να προχωρήσει ένας αμοιβαίος συμβιβασμός. Ωστόσο η σερβική κυβέρνηση θέλει παράλληλα με τις σχέσεις με την ΕΕ να διατηρήσει τις παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία. Σταθμός θεωρείται και το επικείμενο ταξίδι του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 17 Γενάρη στο Βελιγράδι. Επίσης, σε διαδικασία τελικής διαπραγμάτευσης βρίσκεται η σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Σερβίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, τη διακρατική καπιταλιστική ένωση που συγκροτούν οι Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και Κιργιζία.

Επίσης, ενδεικτική της σύνθετης κατάστασης στην περιοχή των Βαλκανίων είναι η περίπτωση του Κοσσοβάρου Αλβανού Γκέντι Τσακάι, που προτάθηκε για ΥΠΕΞ της Αλβανίας. Ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, προβάλλει αντιρρήσεις επικαλούμενος τη μικρή εμπειρία, ωστόσο ο πρωθυπουργός, Ε. Ράμα, που τον πρότεινε αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Μέτα «αντισυνταγματική» και «σκανδαλωδώς επονείδιστη». Ταυτόχρονα επικρότησε την πρόταση του Προέδρου του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, να κηρυχθεί το 2019 «έτος ΝΑΤΟ» τιμώντας τα 20 χρόνια ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ που διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία και τα 10 χρόνια από την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Αντιδράσεις για την ψηφοφορία στα Σκόπια

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια, ο Αλ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ και τον «συνεχάρη» για «την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών».

Η Αθήνα αναμένει πλέον, επισήμως, ρηματική διακοίνωση από τη σκοπιανή κυβέρνηση ότι επικύρωσε τη συμφωνία. Ακολουθούν επικύρωση στην ελληνική Βουλή, ρηματική διακοίνωση της Αθήνας προς τα Σκόπια και η συμφωνία μπαίνει σε ισχύ.

Τα συγχαρητήρια επίσης ήρθαν και από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ «στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, που συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή». Μόνο που οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει με το αίμα τι σημαίνει ΝΑΤΟική μπότα.

Έκδηλα ενθουσιασμένος ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαιρέτισε μία «ιστορική απόφαση», ενώ η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σε κοινή τους ανακοίνωση συνεχάρησαν την κυβέρνηση και τη Βουλή των Σκοπίων «για ένα κρίσιμο βήμα στην εφαρμογή μιας ιστορικής συμφωνίας», τονίζοντας πως η ΕΕ παραμένει «αφοσιωμένη στον κοινό στρατηγικό στόχο για την ευρωενωσιακή ολοκλήρωση».

Η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών αποδοκιμάστηκε από τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που σχολίασε την εξέλιξη ως επισφράγισμα «των συμφωνιών διαφθοράς του Ζάεφ και των στενότερων συνεργατών του», ωστόσο και αυτός ο αστός πολιτικός είναι αναφανδόν υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΚΚΕ: Ο κ. Τσίπρας ο καλύτερος υπηρέτης των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών που υπηρετεί η συμφωνία

Σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το γεγονός ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Ζάεφ, για το αποτέλεσμα στη Βουλή της FYROM, ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί τους αμερικανoΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς κι όχι την ειρήνη στην περιοχή και, δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος υπηρέτης αυτών των σχεδιασμών».

  • Από τον «Ριζοσπάστη» του Σαββατο-Κύριακου 12-13 Γενάρη 2019