ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: «Δεν παίζουμε τη ζωή μας στα ζάρια. Απαιτούμε συχνά και ασφαλή δρομολόγια για τον λαό»

 

«Δεν παίζουμε τη ζωή μας στα ζάρια. Απαιτούμε συχνά και ασφαλή δρομολόγια για τον λαό», αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι «η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας έχει μετατρέψει τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τους συρμούς σε χώρους μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού».

«Οι συνθήκες συνωστισμού που βιώνουμε καθημερινά εργαζόμενοι και επιβάτες στις αστικές συγκοινωνίες που χρησιμοποιούμε», τονίζει το ΠΑΜΕ, «διαψεύδουν με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα παίρνει μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, ενώ δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο».

«Η σημερινή κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες», συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Και προσθέτει: «Στον ΗΣΑΠ δρομολογούνται ημερησίως 19 συρμοί αντί για 33. Αντί για 1.800 οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) δρομολογούνται μόλις 900.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες το 2009 ήταν 11.500 και το 2020 μόλις 6.700.

Η έλλειψη εργαζομένων, η έλλειψη οχημάτων και συρμών, η παλαιότητα του στόλου και οι συχνές βλάβες έχουν ως αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, η αναμονή να είναι 10′-20′-30′ έως και 50 λεπτά πολλές φορές και μετά υποχρεωνόμαστε να στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον και το βράδυ η κυβέρνηση να μας κουνάει το δάχτυλο μιλώντας μας για την ατομική μας ευθύνη.

Από το 2009 η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων ξεπερνά το 65%».

Η κυβέρνηση, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «αντί να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για να προστατεύσει την υγεία του λαού και να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά του, αξιοποιεί αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες για να δυναμώσει την επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες, μεγαλώνοντας τα προβλήματα.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών θα επιφέρει ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ιδιαίτερα για όσες “γραμμές” δεν είναι κερδοφόρες».

«Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των εργαζομένων και των επιβατών θα μπει στο ζύγι του κέρδους», τονίζει. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενοικίαση λεωφορείων με leasing από τη Γερμανία για τη Θεσσαλονίκη όπου διαθέτουν μόλις μια πόρτα για τους επιβάτες και είναι και χωρίς air condition, μετατρέποντάς τα σε συνθήκες πανδημίας σε ωρολογιακή βόμβα για τον λαό».

Είναι ανάγκη, καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, «να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, για την πραγματική κάλυψη των αναγκών μας για φτηνή και ασφαλή συγκοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει και να μας κουνάει το δάχτυλο, να πάρει ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα.

Απαιτούμε:

  • Πύκνωση δρομολογίων ειδικά στις ώρες αιχμής σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα αστικές συγκοινωνίες και τους επιβάτες
  • Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους η έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία.
  • Άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για:
  1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  2. Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά καινούργιων οχημάτων και βαγονιών.
  • Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Όχι στα ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία».