ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: Για τυχοδιωκτισμό και υπονόμευση των αγώνων καταγγέλλει η ΔΑΣ την «ομάδα Βασιλόπουλου»

Για τυχοδιωκτισμό και υπονομευτική στάση καταγγέλλουν οι αντιπρόσωποι της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στο ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) την πλειοψηφία της παράταξης «Ενιαίο ΠΑΣΕΝΤ» («ομάδα Βασιλόπουλου» ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ).

Σημειώνουν ότι για ακόμα μία φορά βάζει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου αφού απέφυγε να πάρει θέση τόσο στο ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ όσο και στις προτάσεις για αγωνιστικές αποφάσεις απέναντι στο τσάκισμα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Η ΔΑΣ καταγγέλλει επίσης ότι το ΔΣ συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη ύστερα από επανειλημμένες πιέσεις των δυνάμεων της και αφού είχαν περάσει 9 μήνες από την τελευταία συνεδρίαση.

«Η παράταξη της ομάδας Βασιλόπουλου (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ), κράτησε για ακόμα μία φορά υπονομευτική και τυχοδιωκτική στάση, αποδεικνύοντας ότι έχουν μοναδικό στόχο να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των εργαζόμενων του κλάδου» σημειώνει η ΔΑΣ και υπογραμμίζει:

«Αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά ότι και στον ΠΑΣΕΝΤ, όπως και από κάθε θέση που κατέχει αυτή η ομάδα (στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στα Σούπερ Μάρκετ αλλά και ως τμήμα της συνδικαλιστικής μαφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ), ρίχνει νερό στο μύλο της επίθεσης που δεχόμαστε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η πλειοψηφία του ΔΣ δεν πήρε θέση απέναντι στις προτάσεις της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ, που αναδείξαμε την κατάσταση και τα προβλήματα που επικρατούν στον κλάδο, την ανάγκη να οργανωθεί η απάντηση των εργαζόμενων.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι του κλάδου έρχονται αντιμέτωποι με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού αρνήθηκαν κάθε οργάνωση της πάλης.

Ενώ από τη μία καλούμαστε να ζήσουμε με 534 ευρώ το μήνα λόγω του μέτρου της αναστολής ή με 20% περικοπή μισθού λόγω της εκ περιτροπής εργασίας και από την άλλη η τηλεργασία και οι υπερωρίες επεκτείνονται για εκατοντάδες εργαζόμενους, ο μοναδικός καημός των δυνάμεων αυτών ήταν να επιτεθούν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να ορίσουν τη ΓΣ του σωματείο κάποια στιγμή στο τέλος Σεπτέμβρη, δύο ολόκληρα δηλαδή χρόνια από την τελευταία εκλογοαπολογιστική ΓΣ.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΔΑΣ ζητήσαμε από το ΔΣ να καλέσει άμεσα σε Γενική Συνέλευση το σωματείο ώστε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι του κλάδου να συζητήσουν και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις απέναντι στο τσάκισμα όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει. Καταθέσαμε ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης για κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ, για την υπογραφή και εφαρμογή κλαδικών ΣΣΕ με γενναίες αυξήσεις, για προστασία του εισοδήματος όλων των εργαζομένων χωρίς καμία περικοπή και για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας για την επιστροφή όλων των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς.

Αυτοί που κόπτονται δήθεν για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και καταδικάζουν τον κομματικό συνδικαλισμό υιοθετούν στην πράξη το σύνθημα “θα λογαριαστούμε μετά” των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεργοδότες του τουρισμού να αλωνίζουν και τους εργαζόμενους του κλάδου ανοργάνωτους και εκτεθειμένους για ακόμα τρεις μήνες στις ορέξεις τους.

Αντίστοιχη ήταν η θέση τους απέναντι στο ψήφισμα των αντιπροσώπων της ΔΑΣ για τη διεξαγωγή του τακτικού απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ώστε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας και η διεκδίκηση από όλα τα σωματεία που βρίσκονται στη δύναμή του.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό να δυναμώσουν την Επιτροπή Αγώνα, να έρθουν σε επαφή με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο! Να γυρίσουν την πλάτη στο μηχανισμό του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Ήρθε η ώρα να οργανώσουμε την απάντηση μας, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Διεκδικούμε:

-Κατάργηση εδώ και τώρα των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.

-Υπογραφή και εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

-Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

-Καμία απόλυση συνάδελφου, ν’ ανακληθούν τώρα οι αναστολές.

-Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία και να διατηρηθούν οι συμβάσεις πλήρους

απασχόλησης.

-Προστασία του εισοδήματος. Καμία περικοπή σε μισθούς και λοιπές απολαβές των εργαζομένων. Απαιτούμε πλήρη κάλυψη του μισθού σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας ή όποιου άλλου μέτρου.

-Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Όχι στο ωράριο λάστιχο. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, καμία επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου. Απαιτούμε 5νθήμερο, 8ωρο, 40ώρο.

-Καμία σκέψη για επιβολή επ’ αόριστον της τηλεργασίας. Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας για την επιστροφή σύντομο χρονικό διάστημα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. (απολύμανση, ατομικά μέσα προφύλαξης, τήρηση αποστάσεων, μέτρα αποφυγής συνωστισμού). Να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.

-Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. Οι άδειες που πήραν οι εργαζόμενοι στην προηγουμένη περίοδο κάτω από πίεση να μην αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα των ετησίων αδειών τους.

-Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών. Αναστολή των πληρωμών σε Δημόσιο και Τράπεζες.

-Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.

Αρνούμαστε να ματώσουμε ξανά. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία».