ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ Εμπρός για μαζική – ισχυρή ΠΕΜΕΝ

 

Όλοι στη Γενική Συνέλευση για εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών που θα γίνει την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ένωσης, οδός  Μπουμπουλίνας  21, στον Πειραιά, σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

Στο κάλεσμά της η ΠΕΜΕΝ αναφέρει τα εξής:

«Συνάδελφοι Μηχανικοί,

Την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη στις 10.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΜΕΝ, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας λόγω της πανδημίας του COVID-19, θα πραγματοποιήσουμε τη Γενική Συνέλευση για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής αρχαιρεσιών του σωματείου μας.

Η συμμετοχή των Μηχανικών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επίθεση των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, για την κατάργηση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Στις 29 Ιούλη η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπουργείο Ναυτιλίας, αιφνιδιαστικά κατέθεσαν τροπολογίες τερατούργημα σε σχέδιο νόμου για “φορολογικές παρεμβάσεις”, κάνοντας πράξη τις απαιτήσεις των εφοπλιστών να εφαρμοστούν τα “διεθνή κρατούντα”, δηλ. μισθολόγια ITF, ILO, στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα καράβια και για τους Έλληνες ναυτεργάτες, που θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες κατηγορίες καραβιών. Αυτές οι συνθήκες επικρατούν δεκαετίες για τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες στους οποίους δεν εφαρμόζεται η ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση, τις διαμόρφωσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με τραγικές επιπτώσεις στην κοινωνικοασφαλιστική προστασία.

Nα αναφέρουμε ότι ο βασικός μισθός του Γ’ Μηχανικού με τη σύμβαση της ITF – ILO είναι 1.049 δολ. για 48 ώρες εργασία την εβδομάδα, ενώ με τη ΣΣΕ στα ποντοπόρα του 2010 είναι 1.232,74 ευρώ για 40 ώρες εργασία την εβδομάδα.

Συνεχίζεται ο πολύμηνος εγκλωβισμός των χιλιάδων ναυτεργατών στα ποντοπόρα καράβια με τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας τους και τον επαναπατρισμό τους.

Αυτή την περίοδο οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στη ΝΑ Μεσόγειο, σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και τους σχεδιασμούς είναι και οι ελληνοτουρκικές εντάσεις, που δεν πρέπει να αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Στην καπιταλιστική βαρβαρότητα θυσιάζονται και ξεριζώνονται από τον τόπο τους οι λαοί, για να αυξάνουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια.

Συνάδελφοι Μηχανικοί,

Η ιστορική διαδρομή της ΠΕΜΕΝ, των ταξικών δυνάμεων και οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Κανένας μόνος του, με τη συμμετοχή μας στη ζωή και τη δράση του σωματείου μας, δυναμώνουμε την πάλη για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Εμπρός για μαζική – ισχυρή ΠΕΜΕΝ».