ΠΑΜΕ: Να αποσυρθεί η τροπολογία-έκτρωμα που καταργεί τις ΣΣΕ των ναυτεργατών

«Να αποσυρθεί η τροπολογία-έκτρωμα που καταργεί τις ΣΣΕ των ναυτεργατών», απαιτεί το ΠΑΜΕ, «καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της ΝΔ, που σαν τον κλέφτη, καλοκαιριάτικα, κατέθεσε αιφνιδιαστική τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία θέλει να επιβάλει τις απαιτήσεις των εφοπλιστών για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των ναυτεργατών».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, «στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το “Πρόγραμμα Γέφυρα”, το οποίο αφορά την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για τους ναυτεργάτες στα ποντοπόρα πλοία με την οποία:

Δίνει το ελεύθερο στους πλοιοκτήτες να καταργούν τις ελληνικές κλαδικές ΣΣΕ και να επιβάλλουν τις “διεθνώς κρατούσες αρχές και συμβάσεις” εξαθλίωσης που έχει υπογράψει η διεθνής “συνδικαλιστική” οργάνωση ITF. Ένας μηχανισμός που χρυσοπληρώνεται από τις πολυεθνικές για να μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους.

Ταυτόχρονα, με το άρθρο 14, γίνεται ωμή παρέμβαση στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα καθώς προβλέπει ακόμη και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στα σωματεία μετά και τις ωμές παρεμβάσεις για επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, απαγόρευση απεργιών κλπ.

Ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης στους εφοπλιστές μετά από απαίτησή τους».

Και συνεχίζοντας, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Πατά στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να χτυπήσει τους μισθούς, το ωράριο, τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Οι κατάπτυστες ΠΝΠ για την πανδημία που δίνουν “γην και ύδωρ” στους εργοδότες παραμένουν σε ισχύ. Η Επιθεώρηση Εργασίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους παραμένουν νεκρό γράμμα, ενώ οι εργατικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έγιναν ποινικό αδίκημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση η κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση την απαλλαγή των εφοπλιστών από το σύνολο των Συλλογικών Συμβάσεων. Τα πλοία θα μετατραπούν σε σύγχρονες γαλέρες.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή των ηγεσιών ΠΝΟ – ΓΣΕΕ που ξεπληρώνουν στην κυβέρνηση και τα αφεντικά την παραμονή στις καρέκλες τους με την παράδοση των εργατικών δικαιωμάτων, των μισθών και των ΣΣΕ».

Το ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει, «στέκεται στο πλευρό των ναυτεργατών όλων των πλοίων και ειδικοτήτων ενάντια σε αυτήν την αντιδραστική και επικίνδυνη εξέλιξη. Στηρίζουμε τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες των αγωνιστικών συνδικάτων των ναυτεργατών ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ για απόσυρση της τροπολογίας και αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση – εφοπλιστές».

Καλούμε, καταλήγει, «όλα τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα να καταδικάσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που θέλει να μετατρέψει όλους τους χώρους δουλειάς σε κάτεργα και τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Πληρώσαμε πολλά – Δεν θα πληρώσουμε ξανά. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για μισθό – δουλειά – ζωή με δικαιώματα».