ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΗ : Μέρα Δράσης μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς – Ανακοίνωση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ

Στο επίκεντρο τα αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων:

Μέρα Δράσης την Τρίτη 28 Απρίλη, με πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από διαφορετικούς κλάδους σε όλη τη χώρα.

Στάσεις εργασίας, συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε κλάδους και χώρους που βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά και αγωνιστικές παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί μαζικά στην ανεργία, που αντιμετωπίζουν τον συνδυασμό εκ περιτροπής εργασίας, αναστολής συμβάσεων κ.ο.κ., είναι οι βασικοί άξονες των δράσεων που σχεδιάζονται με επίκεντρο αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΠΑΜΕ: Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τη νεολαία να υψώσουν τη γροθιά τους, να μην το βάλουν κάτω, να μην αποδεχτούν να ξαναπληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης απευθύνει το ΠΑΜΕ με αφορμή τη μέρα δράσης σε όλους τους εργασιακούς χώρους στις 28 Απρίλη για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού.

Το κάλεσμα έχει ως εξής:

«Να μην υποστείλουμε τις διεκδικήσεις μας. Να μην παραδώσουμε τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας. Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση με τις συλλογικές μας διαδικασίες και τα συνδικάτα μας στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην κυβέρνηση και στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό που θέλουν να μας έχουν και μετά την πανδημία σκλάβους και με το κεφάλι στα σκέλια. Με δουλειά από το πρωί ως το βράδυ όπου, όπως θέλουν και όσο θέλουν για να μας δίνουν ορισμένα ψίχουλα.

Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, προχώρησε σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, έδωσε το πράσινο φως στην εργοδοσία να κάνει ό,τι θέλει.  Παράλληλα δεν σταμάτησε να μπουκώνει με δώρα  δισεκατομμυρίων όλο και περισσότερο την εργοδοσία με μέτρα προς όφελός της, στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της κρίσης, για να μείνουν όπως λένε όλοι με μια φωνή “όρθιες οι επιχειρήσεις”.

Κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν την πανδημία για να επιταχυνθούν μέτρα και αναδιαρθρώσεις, επιδιώκοντας να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει. Οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας, περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία μια πρωτοφανή ασυλία για να εφαρμόζουν συνδυαστικά κάθε μέτρο ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων. Από την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, τη χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων κλπ. Την ίδια στιγμή αίρουν κάθε περιορισμό για την πολιτική επιστράτευση και επίταξη απεργών, επιδιώκοντας να “νομιμοποιηθεί” στη συνείδηση των εργαζομένων η διευρυμένη καταστολή, να μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο “γύψο”!

Τα επιτελεία της ΕΕ, η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις, μαζί με τους χρήσιμους κονδυλοφόρους τους, μιλούν από σήμερα για τη “δύσκολη επόμενη μέρα”, προετοιμάζοντας τον εργαζόμενο λαό να δεχτεί τη μονιμοποίηση των υποτιθέμενων “έκτακτων” αντεργατικών μέτρων. Το σύνολο των πρόσφατων απαιτήσεων του ΣΕΒ επιβεβαιώνει ότι εργοδοσία και κυβέρνηση, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, αξιοποιούν ακόμη και την πανδημία για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν τους φτάνουν όσα πήραν, αλλά απαιτούν νέες επιδοτήσεις, νέα δώρα.

Έχουν σχέδιο να φορτώσουν και αυτήν την κρίση στους εργαζόμενους, προχωρώντας ακόμα πιο αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις για την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, όπως και των πολύμορφων ενισχύσεων του κεφαλαίου.

Σχεδιάζουν για την “επόμενη μέρα” να μην αφήσουν τίποτα όρθιο! Θέλουν να αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε “το μάρμαρο”, με νέες θυσίες, με ανεργία, με κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης βραχείας διάρκειας, με μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, με διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, με τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, με το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης.

Δεν είμαστε “όλοι μαζί” ούτε υπάρχει “εθνική ομοψυχία”! Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Και στα “καλά” και στα “δύσκολα” του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μονίμως πληρώνουν με θυσίες την ανάπτυξη και την κρίση του. Έχουμε πικρή πρόσφατη εμπειρία που η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια!

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους! Δεν πρέπει να γίνουμε ξανά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στην ανάπτυξη που οραματίζονται.

Στις 28 Απρίλη, εκατοντάδες Σωματεία και Συνδικάτα της χώρας, οργανώνουμε ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι εργαζόμενοι, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία και αυτής της κινητοποίησης. Παίρνοντας τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, στις εργοδοτικές ενώσεις, στις πύλες εργοστασίων κ.ο.κ., αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης. Οι μέρες δράσης στις 7 και 15 Απρίλη απέδειξαν ότι μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη μας και σε αυτές τις συνθήκες. Δεν κάνουμε πίσω!

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ ξεπληρώνει στην κυβέρνηση το ένα γραμμάτιο πίσω από το άλλο. Δεν περιμέναμε τη νέα κρίση για να αντιληφθούμε το ρόλο των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ που όχι μόνο κρατούν αλυσοδεμένους τους εργαζόμενους, αλλά συνδιαμορφώνουν μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ το κάθε αντεργατικό βήμα.

Οργανώνουμε την απάντησή μας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, που ήρθαν για να μείνουν και σε ό,τι νέο προετοιμάζουν.

Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί από κάθε κλάδο, για την προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.

Λογαριαζόμαστε σήμερα! Παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς.

Η μόνη διέξοδος για να βγει ο εργαζόμενος λαός όρθιος από την πανδημία και την κρίση είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.

  • Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.
  • Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε καραντίνα».

ΠΕΜΕΝ –  ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,

Την Τρίτη 28 Απρίλη, εκατοντάδες Σωματεία και Συνδικάτα της χώρας, οργανώνουν ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι εργαζόμενοι, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, προχώρησε σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, έδωσε το πράσινο φως στην εργοδοσία να κάνει ότι θέλει. Παράλληλα δε σταμάτησε να μπουκώνει με δώρα  δισεκατομμυρίων όλο και περισσότερο την εργοδοσία με μέτρα προς όφελος της, στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της κρίσης, για να μείνουν όπως λένε όλοι με μια φωνή «όρθιες οι επιχειρήσεις».

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματα, τις διεκδικήσεις μας!

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τους εφοπλιστές, ενορχηστρωμένα αυξάνουν την εκμετάλλευση σε βάρος των ναυτεργατών στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Πρόσθετα προνόμια και επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές, που δένουν τα καράβια με μαζικές απολύσεις,  απαλλάσσονται ακόμα και από τα ψίχουλα των 800 ευρώ που δεν καλύπτουν το σύνολο των ναυτεργατών, ενώ δεν καταβάλλουν   και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις με εξαντλητικά ωράρια εργασίας για τους ναυτεργάτες,  υπονομεύοντας την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, ενώ το σύνολο των ακτοπλοϊκών γραμμών επιδοτείται με τους εφοπλιστές να απαιτούν περισσότερα.

Συνεχίζεται το οξυμμένο πρόβλημα του επαναπατρισμού για χιλιάδες ναυτεργάτες ανά τον κόσμο στα ποντοπόρα και κρουαζιερόπλοια, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν άνεργοι ναυτεργάτες που είναι σε μακροχρόνια αναμονή για να εργαστούν σε όλες τις κατηγορίες καραβιών.

Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε καραντίνα.

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,

Καμία υποταγή στις συνθήκες γαλέρας που επιδιώκουν να οικοδομήσουν εφοπλιστές – κυβέρνηση της ΝΔ, συντρίβοντας τις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Καμία εμπιστοσύνη στους υπηρέτες των εφοπλιστών, τους εργατοπατέρες της ΠΝΟ, του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ξεπληρώνουν τις καρέκλες τους, στις πλάτες των ναυτεργατών.

Η μόνη διέξοδος για να βγει ο εργαζόμενος λαός όρθιος από την πανδημία και την κρίση, είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσης του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να δυναμώσουμε την ταξική πάλη, να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

Την Τρίτη 28 Απρίλη στα πλαίσια της ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ, τα σωματεία μας, θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στα καράβια και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφοπλιστικές ενώσεις.

Διεκδικούμε:

√ Να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.

√ Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

Άμεσα να οργανωθεί προληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ για τους ναυτεργάτες στα καράβια της επιβατηγού ναυτιλίας και στις άλλες κατηγορίες.

√ Με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών εταιρειών κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων και για την ατομική προστασία των ναυτεργατών όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.

ΣΣ Εργασίας με αυξήσεις, υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, με συνδικαλιστικά δικαιώματα. Οργανικές  συνθέσεις των καραβιών με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, στα απάνθρωπα ωράρια δουλειάς, στην απλήρωτη εργασία.

Πειραιάς, 23 Απρίλη 2020

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ