ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ : Κλιμακώνονται οι κόντρες και τα παζάρια με την Τουρκία

Με δεδομένες τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που ανέδειξε και η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνεχίζοντας ωστόσο να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι διαθέσιμη για να παζαρέψει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τις ισορροπίες γύρω (και πάνω) από την Κύπρο και την «αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού» μέχρι την επανεξέταση των «ενεργειακών ισορροπιών» και τους ρόλους σε Συρία, Βόρεια Αφρική, Παλαιστινιακό κ.τ.λ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία στέλνει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στα ανοικτά της Κύπρου, όπου μέχρι τις αρχές Ιούλη ισχυρίζεται ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις (και) κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας (βορειοανατολική Κύπρος), ενώ από τις αρχές του Μάη στα ανοιχτά της Κύπρου επιχειρεί το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής». Ολα αυτά ενώ και το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται υπ’ ατμόν στην περιοχή, με την Αγκυρα να επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα, αλλά και ότι διατηρεί σε ετοιμότητα τις Ενοπλες Δυνάμεις της για την «υπεράσπιση» του προσωπικού των πλοίων της και των ενεργειακών της σχεδιασμών.

Ενδεικτικό είναι και το non paper που διένειμε το τουρκικό ΥΠΕΞ – στο ίδιο μήκος κύματος με μια σειρά επίσημες ανακοινώσεις που εκδίδει το τελευταίο 10ήμερο – αναφέροντας ότι «θα ήταν συνετό εάν η ΕΕ δεν λάβει υπόψη τις «αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα». Προσθέτει μάλιστα ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Δεν διστάζει ακόμα μια φορά να ισχυριστεί ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να οριοθετήσουν κανονικά ΑΟΖ και επαναφέρει την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής Επιτροπής Ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», προειδοποιώντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα».

Την ίδια ώρα που η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται, με δηλώσεις του χτες στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου επέμεινε να εμφανίζει ως «ασπίδα» των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων το ότι «συμφέροντα μεγάλων εταιρειών» αλλά και «συμφέροντα κρατών» «συγκλίνουν πλέον στα νερά της Κύπρου», μεταφέροντας έντονη ικανοποίηση για την ενίσχυση της συνεργασίας ειδικά με τις ΗΠΑ, αλλά και προσδοκίες ότι «το πλέγμα των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων» «μπορεί να επηρεάσει» τις εξελίξεις σε Κυπριακό και γενικά υπέρ της «σταθερότητας» στην περιοχή.

Στο «παιχνίδι» μειονότητα και Χάλκη

Πάντως, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αποτυπώθηκε και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ με αφορμή την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος στην Ελλάδα που ρυθμίζει υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού Δικαίου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Μεταξύ άλλων, η Αγκυρα κατηγορεί ξανά την Αθήνα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης και ότι αντί να διορθώσει «λάθος πρακτικές… κλιμακώνει τις παραβιάσεις». Ακόμα, η Αγκυρα καλεί την ΕΕ και «άλλους περιφερειακούς οργανισμούς να παρακολουθούν την κατάσταση όσον αφορά την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να διεξάγουν αμερόληπτες έρευνες για ενέργειες της Ελλάδας που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες».

Απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, που έκανε λόγο για παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τη μειονότητα ως τουρκική, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Α. Γεννηματάς, τόνισε πως «η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία. Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λοζάνης, αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα». Καλεί, τέλος, την Τουρκία «να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της Ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιοί στη Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της».

Να σημειωθεί ότι παρέμβαση για τις «θρησκευτικές ελευθερίες», στην Τουρκία όμως, έκανε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο (με αφορμή ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), λέγοντας ότι «παροτρύνουμε την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη».

Παζάρια ΗΠΑ – Τουρκίας

Βεβαίως, η παρέμβαση αυτή είναι ενταγμένη στο ευρύτερο παζάρι ΗΠΑ – Τουρκίας, που εντείνεται και γύρω από την υπόθεση των «S-400». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε χτες ότι «ανεξάρτητα από το ποιες κυρώσεις θα αποφασιστούν, ανεξάρτητα από το τι θα ανακοινώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε αγοράσει τους (ρωσικούς) «S-400″ και αυτήν τη στιγμή μιλάμε για το πότε θα γίνει η παράδοσή τους», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι άλλες χώρες που συνεργάζονται στην παραγωγή των «F-35» δεν υποστηρίζουν την αμερικανική απόφαση για αναστολή της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων.

Πάντως, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε πως αν η Τουρκία αποκτήσει τους ρωσικούς «S-400», αυτό θα επιφέρει «πραγματικές και αρνητικές επιπτώσεις… συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των προμηθειών και της βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα «F-35″ και την έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA)», αναφέροντας ωστόσο ότι «παραμένουμε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες μας για την εξαγορά του «S-400″».

Νέα πενταμερή ζητά ο Ακιντζί

Χωρίς σταματημό «τρέχουν» και οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, με τους περισσότερους να επιμένουν ότι απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα θα δώσει η όξυνση των παζαριών, με επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ.

Ετσι, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, μίλησε για «το ενδεχόμενο μιας (νέας) πενταμερούς συνάντησης, ανεπίσημης ή επίσημης» που, όπως είπε, θα ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα. Επανέλαβε κι αυτός την πρόταση για δημιουργία επιτροπής Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση και να γίνει το συγκεκριμένο θέμα πεδίο συνεργασίας». Να σημειωθεί ότι ο Ακιντζί – που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη «στενότερη» συνεργασία του «ΥΠΕΞ» Οζερσάι με την Αγκυρα – εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή η Τουρκία έχει αδύναμες σχέσεις με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος…

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ : Τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων… εγγυητές της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων!

Την προκλητική προσπάθεια να εμφανίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που συγκρούονται για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, όπως και τα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ (τους λόγους δηλαδή για τους οποίους οι λαοί της περιοχής μπλέκονται όλο και βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών), ως «εγγυητές» της ασφάλειας του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, συνέχισαν με τις τοποθετήσεις τους τις προηγούμενες μέρες τόσο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όσο και ο αρχηγός της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με την προσπάθεια να καλλιεργήσουν εφησυχασμό σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις.

Παραπάνω από χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο στο cnn.gr. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας συναρτάται από το μέγεθος των οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται, δηλώνοντας επί λέξει: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα τα οποία παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο (…) Την επόμενη βδομάδα έχουμε υπογραφές σύμβασης για έρευνα και αξιοποίηση στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης. Οι εταιρείες, οι πολυεθνικές οι οποίες θα συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι και ευρωπαϊκές – γαλλικές και ιταλικές – και αμερικανικές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εδώ δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια αλληλεγγύη ηθικού χαρακτήρα (…) όταν γνωρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος ότι η TOTAL κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται από την άλλη πλευρά αυθαιρέτως, μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας και ενδεχομένως πίσω απ’ αυτές τις κινήσεις υπάρχει και το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες (…) έχουν οικονομικές επιπτώσεις όλα αυτά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία, ούτε καμία άλλη χώρα αυτό να το αφήσει έτσι»!

Πέραν των μονοπωλίων, ο πρωθυπουργός εναπόθεσε και στην ΕΕ ελπίδες υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, παρουσιάζοντας το ευχολόγιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαν «μεγάλη τομή», επειδή προαναγγέλλει «αυστηρά, στοχευμένα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά», όπως είπε.

Στο φόντο αυτό, ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς – όπως π.χ. επιβεβαιώθηκε και με τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών – «αναβάθμισε το κύρος της χώρας», ενώ φυσικά καθησύχασε ξανά το λαό λέγοντας ότι ο κίνδυνος ατυχήματος υπάρχει πάντα αλλά «δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει σχεδιασμό να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο. Διότι, αν το έκανε αυτό, θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της».

Ενδεικτικά και όσα είπε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος. Ισχυρίστηκε ότι ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος και ΕΕ «έστειλαν ένα σαφές μήνυμα υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας», έκανε λόγο για «επίτευγμα της κυπριακής και της ελληνικής διπλωματίας, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων» και πρόσθεσε πως «η οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ και η αδειοδότηση οικοπέδων σε μεγάλες πολυεθνικές συνέβαλαν καθοριστικά».

Στοιχισμένη και η ΝΔ στη γραμμή ΝΑΤΟ – κεφαλαίου

Με τα ίδια ακριβώς λόγια και στην ίδια γραμμή, του εφησυχασμού και της ανάθεσης της διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη «Νέα Τηλεόραση Κρήτης», έλεγε: «Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη, μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Και, βέβαια, να καταλάβουμε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής που έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποφάσισε με 4,5 χρόνια καθυστέρηση να προχωρήσει μαζί με την «ExxonMobil» στην εκμετάλλευση ενός οικοπέδου το οποίο βρίσκεται νότια της Κρήτης». Οτι αυτό μπορούσε να είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια. «Δεν θα ήταν καλό για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να έχουμε έναν αμερικανικό κολοσσό αυτή τη στιγμή σε εξορυκτική δραστηριότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, επιμένοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τάχα «χρήσιμο, και ενεργειακά και γεωπολιτικά».

Την ίδια ώρα, με τη σειρά του χαρακτήριζε την απόφαση – ευχολόγιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «θετική» και «σημαντικό πρώτο βήμα», ακολουθώντας δε τις αμερικανικές «παραινέσεις» για διατήρηση «ανοικτών διαύλων» με την Αγκυρα, επαναβεβαίωσε τη βούλησή του, εφόσον εκλεγεί, να συναντηθεί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν: «Δεν σταματάει κανείς το διάλογο, ποτέ. Θα έλεγα ότι όταν υπάρχει ένταση υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να μιλάει κανείς. Και, ναι, θα επιδιώξω με τον κ. Ερντογάν, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να έχω μία ειλικρινή σχέση».

Την ίδια ώρα αναγνώριζε τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στα στρατηγικά προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι «στο ζήτημα της στάσης απέναντι στην Τουρκία υπάρχει μία εθνική γραμμή (…) και θέλω να ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές», ενώ, δείχνοντας προς την προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή, έλεγε ότι «δική μου δουλειά, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, είναι να διαμορφώσω πλαίσιο συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:
Ο λαός να μη δείξει κανέναν εφησυχασμό για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή

Παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές προκλήσεις σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο:

Στα Ελληνοτουρκικά και στις προκλήσεις της Τουρκίας σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο αναφέρθηκε ο Δ. Κουτσούμπας σε μια σειρά παρεμβάσεών του χτες και το Σαββατοκύριακο. Σε δήλωσή του από τη Δαύλεια, όπου βρέθηκε για το 32ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Βοιωτίας, σημείωσε για τις εξελίξεις στην περιοχή:

«Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο δεν γίνεται με συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, στην ευρύτερη περιοχή, ούτε με τη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας μέσα σ’ αυτούς τους οξυμένους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις μεγάλων ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων, όπως είναι οι Αμερικάνοι, όπως είναι η ΕΕ, όπως είναι η Ρωσία και οι άλλες δυνάμεις που συγκρούονται σε αυτήν την περιοχή.

Τελικά θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός και η νεολαία. Απ’ αυτήν την άποψη καλούμε τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Αλλο η ψυχραιμία, που είναι απαραίτητη, κι άλλο ο εφησυχασμός, που είναι επικίνδυνος και είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής είναι μπροστά μας, άρα και η πολιτική που πρέπει να αναπτυχθεί από δω και πέρα και οι θέσεις των κομμάτων, το κριτήριο ψήφου και για τις 7 Ιούλη θα είναι και αυτό. Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να ενισχύσει τη δύναμη εκείνη που μπορεί να τον κάνει τον ίδιο δυνατό, να κάνει δυνατή τη χώρα την επόμενη μέρα κι αυτό είναι το ΚΚΕ».

«Εργολαβία» ο εξωραϊσμός ΝΑΤΟ – ΕΕ

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ότι «σαφώς και μας ανησυχεί διότι είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό το αντιμετωπίζει όπως η στρουθοκάμηλος, που βάζει το κεφάλι της στην άμμο.

Ισως και χειρότερα, με την έννοια πως πέρα από τον απαράδεκτο εφησυχασμό που καλλιεργεί, έχει αναλάβει σε κοινή «εργολαβία» με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα να πείσει πως την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας, τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα τα υπερασπιστούν δήθεν οι ξένοι «προστάτες», οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Η τουρκική επιθετικότητα χτυπά «κόκκινο» και το «πράσινο φως» γι’ αυτό το έχουν δώσει εδώ και καιρό με τη στάση τους αυτές οι λυκοσυμμαχίες της χώρας που αντιμετωπίζουν κι επιδιώκουν να κρατήσουν την Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ, ως στρατηγικό σύμμαχό τους».

Πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί της περιοχής, μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί πιέζοντας την κυβέρνηση και παλεύοντας να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να αντιταχθεί στους απαράδεκτους συμβιβασμούς σε ζητήματα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και στους «λεονταρισμούς», στις κάθε λογής πολεμοκάπηλες μεθοδεύσεις. Ο λαός μας πρέπει να υποστηρίξει το δρόμο των αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλες χώρες και λαούς και στις εκλογές της 7ης Ιούλη να γυρίσει την πλάτη σε όσους για δεκαετίες τον «παραμυθιάζουν» πως μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και αυτό το ζήτημα θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, μιας και η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας πατά στη σχέση συνεργασίας κι ανταγωνισμού με την άρχουσα τάξη της Ελλάδας, εξελίσσεται μέσα σε χοντρά παιχνίδια και συγκρούσεις ισχυρών ξένων δυνάμεων και ενεργειακών «μεγαθηρίων» για τον έλεγχο της Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων, για μερίδια αγορών και γεωπολιτικά στηρίγματα.

Μόνο απελευθερώνοντας τη χώρα απ’ αυτό το βεβαρημένο κι επικίνδυνο για το λαό πλαίσιο θα μπορέσουμε να ανασάνουμε από τον κίνδυνο του πολέμου. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολύ ισχυρό ΚΚΕ, που προτάσσει την κοινή πάλη των λαών Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, κόντρα στα συμφέροντα που οδηγούν στον πόλεμο».

Ούτε λεονταρισμοί ούτε υποχωρητικότητα

Για το ίδιο θέμα των τουρκικών αμφισβητήσεων σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, ο Δ. Κουτσούμπας είπε στον ΑΝΤ1 ότι «μας ανησυχεί ένα θερμό επεισόδιο» και ότι «μας προξενεί εντύπωση η δήλωση του πρωθυπουργού, μάλλον λεκτικό ατόπημα θα ήταν, που λέει ότι τέτοιες ωμές παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, αν ξεπεράσουν κάποια όρια, τότε θα απαντηθούν πιο δυναμικά. Το ζήτημα είναι ότι αποδέχεται ο κ. Τσίπρας τις μέχρι σήμερα παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αυτή τη διατύπωση. Θέλω να πιστεύω ότι του ξέφυγε και το είπε.

(…) Ούτε οι λεονταρισμοί ούτε οι άσκοπες κινήσεις μπορούν να συμβάλουν, αλλά ούτε και η συνεχής υποχωρητικότητα: «Κάνω δήθεν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συζητάω με την Τουρκία ή προσπαθώ λεκτικά να την πιέσω μέσω της ΕΕ». Είδαμε και το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Στην ουσία ήταν πάλι λόγια του αέρα, τα γνωστά… Θέλει δηλαδή σ’ αυτά τα ζητήματα πάρα πολλή προσοχή».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη εμπλοκή μας στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, σε τέτοιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δεν ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Αυτοί έχουν στο μυαλό τους τα δικά τους οικονομικά, γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα και απ’ αυτήν τη σκοπιά κάνουν τις συμμαχίες τους. Πότε είναι με την Τουρκία, πότε λίγο «χαϊδεύουν» την Ελλάδα, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, κυρίως όμως ο στόχος τους είναι να αποσπάσουν όλες αυτές τις χώρες απ’ την «αγκαλιά» της Ρωσίας ή της Κίνας, απ’ αυτούς που είναι οι πραγματικοί ανταγωνιστές τους στο διεθνές επίπεδο, σε αυτούς τους ανταγωνισμούς των λυκοσυμμαχιών».

  • Από τον «Ριζοσπάστη» της Τρίτης 25/6/2019