ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ: Στους επιχειρηματικούς ομίλους τα «φιλέτα» και στο λαό οι ζημιές – Η τοποθέτηση του Θ. Ευαγγελάκη στη Βουλή

Την Πέμπτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η παραχώρηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ιδιωτικοποίηση, με τη μέθοδο της υποπαραχώρησης, των λιμανιών ΒόλουΡαφήναςΗγουμενίτσαςΠάτραςΑλεξανδρούποληςΗρακλείουΕλευσίνας, ΛαυρίουΚέρκυρας και Καβάλας. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς των λιμανιών αυτών, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ όπου ανήκουν, να μεταβιβάζουν σε υποπαραχωρησιούχους «λειτουργίες ή αυτόνομες επιχειρησιακές μονάδες τους ή/και συνδυασμένες δραστηριότητες».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως «καλές» και «φιλολαϊκές» τις ιδιωτικοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν πωλούνται τα λιμάνια, αλλά παραχωρούνται δραστηριότητες.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε πως η μέθοδος της υποπαραχώρησης, στην παρούσα φάση είναι πιο βολική για τους μονοπωλιακούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν σε διαφορετικές δραστηριότητες στο ένα λιμάνι και σε διαφορετικές στο άλλο λιμάνι. Επί της ουσίας το κεφάλαιο θα πάρει τα «φιλέτα» και το κράτος θα κρατήσει τις υποδομές που έχουν κόστος για τον ιδιώτη.

Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε επίσης πως η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών εξυπηρετεί την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, φέρνοντας το παράδειγμα των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης που χρησιμοποιούνται για λογαριασμό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ Θ. Ευαγγελάκη στη Βουλή

Νωρίτερα, στην ακρόαση των φορέων ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, ανέδειξε τις συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο για τους λιμενεργάτες και τους ναυτεργάτες.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ναυτική εκπαίδευση, υπογράμμισε πως ικανοποιεί τις απαιτήσεις των εφοπλιστών για φθηνό εργατικό δυναμικό που θα έχει αναλώσιμες γνώσεις.

Επίσης, τόνισε, πως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών – έχοντας την στήριξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε και των προηγούμενων κυβερνήσεων – αρνείται να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις για τα ποντοπόρα πλοία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

  • ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ

Χρ. Κατσώτης: Στους επιχειρηματικούς ομίλους τα «φιλέτα» και στο λαό οι ζημιές (VIDEO)

18/02/2019 22:10

  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ

Η παραχώρηση των λιμανιών εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (VIDEO)