«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΑΡΟΥ Απομάκρυνση του ναυαγίου του Ε/Γ – Ο/Γ «Εξπρές Σαμίνα» και τα μέτρα αποτροπής ρύπανσης στην Παροικιά απαιτεί η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου

 

Να «συνεχίσει και να ενισχυθεί η παρουσία μέσων και μέτρων αποτροπής και αντιμετώπισης της όποιας ρύπανσης του κόλπου της Παροικίας, των ακτών της και της ευρύτερης περιοχής με την ευθύνη του υπουργείου Ναυτιλίας» και την «την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για τον ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό ανέλκυσης του ναυαγίου» απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πάρου. Παράλληλα, καλεί τον λαό του νησιού να «διεκδικήσει δυναμικά» την απομάκρυνση του ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα», την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας κατοίκων και επισκεπτών «πολύ περισσότερο τώρα, που εικάζεται ότι μετά την 20ετία η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν θα έχει καμιά ευθύνη».

Σημειώνει πως «για μια ακόμα φορά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι η λύση των προβλημάτων δεν είναι να τα βάζεις κάτω από το χαλί. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το δόγμα “το συμφέρον του τόπου είναι να ξεχάσουμε το ναυάγιο”, που ήταν ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής του Γ. Ραγκούση ήταν ανάληψη μεγάλης πολιτικής ευθύνης, που σημαδεύει τις εξελίξεις μέχρι σήμερα».

Γιατί -όπως αναφέρει- «”… το ναυάγιο φαίνεται να αποτελεί ενεργό εστία ρύπανσης, καθόσον καθημερινά απελευθερώνει ρύπους στο περιβάλλον και απειλείται μεγαλύτερη υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος στο μέλλον λόγω της προϊούσας διάβρωσής του…”. Αυτά αναφέρονται στη Διακήρυξη 12/2019 της Δημόσιας Αρχής Λιμένων για τον ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό ανέλκυσης του ναυαγίου του Ε/Γ-Ο/Γ ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης «είναι υπόλογος για την ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού που ήταν προγραμματισμένος για τις 27/1/2020. Προφανώς οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι διαχρονικές, αφού πάντα “έκλεινε το μάτι” στα εφοπλιστικά συμφέροντα και παρέβλεπε την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των ανθρώπων».

Και καταλήγοντας κάνει σαφές ότι «οι ευθύνες για τη ρύπανση μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης είναι δεδομένες. Ο ένοχος και οι συνεργοί του επίσης».