ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ: Παιχνίδια στις πλάτες των συνταξιούχων για να εξασφαλίσει συγχωροχάρτι

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει η κυβέρνηση την προσπάθεια να δημιουργήσει ενόψει των εκλογών κάλπικες προσδοκίες στο λαό, προκειμένου να εξασφαλίσει συγχωροχάρτι για την αντιλαϊκή πολιτική της. Συντηρώντας όλο αυτό το άθλιο εμπόριο ελπίδας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «επαναφοράς» του ΕΚΑΣ, μόνο που τα λεγόμενά του παραπέμπουν σε μια καρικατούρα Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αφού για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «περασμένα – ξεχασμένα» τα όσα έχασε ο λαός στα χρόνια της κρίσης.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό («ΑΝΤ1») o Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «ο σχεδιασμός της κ. Αχτσιόγλου είναι ένας συνολικός επανασχεδιασμός που ήδη έχει αρχίσει με το νόμο Κατρούγκαλου», ο οποίος βέβαια πετσόκοψε τις συντάξεις, προσθέτοντας πως «ίσως» επαναφέρουν το ΕΚΑΣ, «όμως με καλύτερη μορφή, να είναι λίγο πιο στοχευμένο». Κάτι ανάλογο έπραξε η κυβέρνηση πρόσφατα όταν βάφτισε «13η σύνταξη» ένα πετσοκομμένο επίδομα, χώρια που τα περί «στοχευμένης» παροχής σημαίνουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που θα εξαιρούν πολλούς συνταξιούχους.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα κατατεθεί τροπολογία για να μειωθεί στο 13% ο ΦΠΑ για τον καφέ και τα άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, δήλωσε πως «δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο» να μειωθεί ο συντελεστής για τον καφέ που σερβίρεται στα καταστήματα εστίασης. Ανακοίνωσε, επίσης, πως σήμερα θα κατατεθεί τροπολογία που θα προβλέπει την αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού, από τα 1.200 ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να δοθεί τάχα «ανάσα» κυρίως στους επαγγελματίες. Όμως, όπως με τις 120 δόσεις, έτσι και η λογική αυτού του μέτρου θα είναι εισπρακτική, αφού το ύψος του ακατάσχετου ορίου θα «χτίζεται» αναλόγως με το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του θα είναι ο κάθε οφειλέτης.

Όπως είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, «στον Προϋπολογισμό του 2020 θα έχουμε και τις προτάσεις μας για τη μείωση του αφορολόγητου και για τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει, αλλά και για επιπλέον μέτρα», μεταθέτοντας ουσιαστικά τις ανακοινώσεις για τα μέσα Σεπτέμβρη που η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διόλου τυχαία, βέβαια, η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει με την προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ:
Ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές σημαίνει ενίσχυση της λαϊκής αντιπολίτευσης, του λαού

Τα δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπαράθεση, μια πόλωση που καμία σχέση δεν έχει με τα προβλήματα του λαού και των εργαζομένων. Αυτή είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί να κρυφτεί, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Τρίτης 14 Μάη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης.

Επίσης, πρόσθεσε, θέλουν ο καθένας για λογαριασμό του να παραλάβει τη σκυτάλη των αντεργατικών πολιτικών αξιοποιώντας τις ευρωεκλογές ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα προασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων απεναντίας θα εφαρμόσουν τις μνημονιακές πολιτικές που ισχύουν στο ακέραιο και θα εφαρμοστούν και από τα δύο κόμματα.

Εμείς λέμε, συνέχισε ο Δ. Κουμπούρης, ότι θα είμαστε μια δύναμη αντιπολίτευσης και αυτό είναι κάτι που φαίνεται όχι μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά κυρίως στους αγώνες του λαού για να προασπίσουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για να ζήσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και όχι μια ζωή τιμωρημένη.

Η ενίσχυση στο ΚΚΕ, υπογράμμισε, σημαίνει ενίσχυση της λαϊκής αντιπολίτευσης, σημαίνει ενίσχυση του λαού, σημαίνει ότι είτε στο Ευρωπαϊκό είτε στο Εθνικό Κοινοβούλιο θα έρχονται τα προβλήματα του εργαζόμενου λαού, μέσα από τις κινητοποιήσεις, μέσα από το οργανωμένο κίνημα, μέσα από την πάλη του και φυσικά μέσα και κυρίως έξω από το Ευρωκοινοβούλιο θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε την πάλη του λαού, τους αγώνες του για να μπορέσει να αποκρούσει τις αντιλαϊκές πολιτικές για να δοθούν λύσεις, αλλά και να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές.

Αυτός, επισήμανε, είναι ο ρόλος του ΚΚΕ, αυτό θα κάνει τη διαφορά. Βλέπετε είτε νεοφιλελεύθεροι είναι, είτε αριστεροί, δεξιοί αυτοπροσδιορίζονται τα μέτρα συνεχίζονται στην ίδια γραμμή και στην ίδια πλεύση.

Απαντώντας στο λεγόμενο κυβερνητικό πακέτο παροχών με τη χορήγηση της «13ης σύνταξης», ο Δήμος Κουμπούρης ανέφερε ότι η 13η και η 14η σύνταξη κόπηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τούτη η κυβέρνηση διατήρησε τις περικοπές. Και μάλιστα όχι μόνο διατήρησε, αλλά συνέχισε τις περικοπές. Π.χ. η περικοπή του ΕΚΑΣ είναι μια πολύ σημαντική περικοπή. Η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, η μείωση των συντάξεων που θα γίνουν από την «προσωπική διαφορά» από τους συνταξιούχους που θα βγαίνουν το 2019, είναι η συνέχεια των περικοπών που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και αυτό γίνεται διαχρονικά από όλους γιατί θέλουν και φθηνή εργατική δύναμη, θέλουν βεβαίως και οι συντάξεις να είναι χαμηλές για να περισσεύουν τα χρήματα για να πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όλα τ’ άλλα που ζήσαμε.

Τώρα, σημείωσε, έρχεται η κυβέρνηση και βαφτίζει 13η σύνταξη ένα επίδομα. Βεβαίως οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυτά τα χρήματα γιατί είναι δικά τους και αυτά που δίνει η κυβέρνηση που είναι ψίχουλα, αλλά και διεκδικούν και ό,τι τους έχει παρακρατηθεί.

Και καταλήγοντας, ο Δήμος Κουμπούρης υποστήριξε ότι δεν διεκδικούμε να πάρουμε επιδόματα, διεκδικούμε να πάρουμε εκείνα που μας περιέκοψαν, εκείνα που μας τσάκισαν. Διεκδικούμε να πάρουμε τα δώρα μας και όχι επιδόματα.