ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ Ξεκινούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας

 

Tην εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας  ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης,  ως συνέχεια  της αντιλαικής πολιτικής   της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  που πρωτοστάτησε  στην ιδιωτικοποίηση  των λιμανιών του Πειραιά  (ΟΛΠ  ΑΕ –  ΣΕΜΠΟ  Ν. Ικόνιο)  στο κινέζικο μονοπώλιο της “COSCO”  και της Θεσσαλονίκης   (ΟΛΘ  ΑΕ) – στην  κοινοπραξία των εταιρειών «South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited», την εταιρεία που σύστησε η ένωση του προτιμητέου επενδυτή «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» και «Terminal Link SAS» (Γερμανική, Γαλλική και Ρώσικη σύμπραξη), με  μειώσεις μισθών, απολύσεις,  σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές  σχέσεις, με οδυνηρές συνέπειες   για τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά  και  τους κατοίκους  και το περιβάλλον  των   Δήμων  στις παραπάνω περιοχές 

Η  ιδιωτικοποίησή  των λιμανιών  δεν θα γίνει μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και γεωπολιτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που προορίζεται να μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι  την Τρίτη 21 Ιούλη αναμένεται να πιάσει λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», που φέρνει αμερικανικά στρατεύματα για διεκπεραίωση μέσω της χώρας, την οποία οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως στρατηγικό κόμβο μετακίνησης μάχιμων τμημάτων τους προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Θυμίζουμε, ότι ήδη ξεκίνησε η έκτη κατά σειρά περιοδική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve» σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στην οποία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παίρνουν μέρος συνολικά 6.000 στρατιώτες, με επιχειρήσεις και ασκήσεις σε περίπου 17 χώρες.