ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ : Κόντρες και συμβιβασμοί με κοινό παρονομαστή την αντιλαϊκή πολιτική

Οι πηγές χρηματοδότησης του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης», οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης νέων δανείων από τους μηχανισμούς της ΕΕ προς τα κράτη – μέλη, καθώς και το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, συνθέτουν μεταξύ άλλων το παζλ των αντιλαϊκών διεργασιών, των αντιθέσεων και των εύθραυστων συμβιβασμών που αναζητούνται και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια και τις αγιάτρευτες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τηλε-συνεδρίαση που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, μετά από αλλεπάλληλες διακοπές και ολονύκτιες διμερείς και πολυμερείς επαφές των υπουργών Οικονομικών – ενδεικτικές των σφοδρών αντιπαραθέσεων – θα συνεχιστεί σήμερα, Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με πηγές ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέας συνεδρίασης σε μια προσπάθεια συμβιβασμού.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο.

Στη συνεδρίαση το στίγμα των αντιπαραθέσεων φέρεται να έδωσε η διαπάλη της ιταλικής με την ολλανδική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών της οποίας, Β. Χούκστρα, δήλωσε πως «η Ολλανδία ήταν και παραμένει αντίθετη στην ιδέα των ευρω-ομολόγων. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την ΕΕ». Παράλληλα, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «ο ESM είναι πιστωτής ύστατης προσφυγής όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Κατά την άποψή μας, η χρήση αυτού του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη μορφή προϋποθέσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, τόνισε ότι «με τον (υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας) Ολαφ Σολτς, καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για την αντιμετώπιση των εξαιρετικών προκλήσεων και να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας». Όπως είπε, «υπάρχουν ακόμα διαφορές», εκτιμώντας ότι αυτές θα καλυφθούν στη σημερινή συνεδρίαση.

 

Τα σπασμένα στις λαϊκές πλάτες

Τα παραπάνω αποτυπώνουν ένα τμήμα των αντιθέσεων που εκδηλώνονται αναφορικά με τις μορφές ενίσχυσης και χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, που φέρνουν στην επιφάνεια τις πολύ μεγάλες αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:

— Η συζήτηση συνεχίζεται και γύρω από τους όρους και προϋποθέσεις χρηματοδότησης των κρατών – μελών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και από τους άλλους μηχανισμούς της ΕΕ. Πίσω από την κουρτίνα προβάλλουν οι «υποψίες» κρατών – μελών σχετικά με τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν από ορισμένες κυβερνήσεις τα κεφάλαια που δίνονται με αφορμή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, καθώς, σε κάθε περίπτωση, τα διάφορα αναπτυξιακά ταμεία και οι μηχανισμοί υπερβαίνουν τη σημερινή συγκυρία και εστιάζουν, πέρα από τα ζητήματα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, συνολικά στη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής οικονομίας του κάθε κράτους – μέλους.

— Στα παζάρια βρίσκεται ακόμη το ζήτημα της προικοδότησης του όποιου νέου μηχανισμού χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός θα χρηματοδοτηθεί και με νέα χαράτσια που θα φορτωθούν στους λαούς. Μάλιστα, με «άλλοθι» την «πράσινη ανάπτυξη», εξετάζεται η επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα και σε άλλες κατηγορίες.

— Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει ρητή αναφορά στο ζήτημα της «αμοιβαιοποίησης» του νέου κρατικού χρέους με την έκδοση ευρω-ομολόγων, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε να συνυπογράψει μια τέτοια συμφωνία.

— Η γαλλική κυβέρνηση προτείνει τη διαμόρφωση του προαναφερόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης», όπως για την ώρα ονομάζουν το υπό διαμόρφωση μηχανισμό για την «αμοιβαιοποίηση» τμήματος του νέου κρατικού χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν και «τεχνικές» παραμέτρους του νέου μηχανισμού, όπως σχετικά με τον «προσωρινό» χαρακτήρα του, αλλά με προτάσεις για 5ετή ή και για 10ετή διάρκεια λειτουργίας, προκειμένου βέβαια να διασφαλιστεί η φτηνή χρηματοδότηση τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι αυτά θα έρθουν να προστεθούν στους υπάρχοντες μηχανισμούς για τη διοχέτευση χρηματοδότησης και κάθε είδους διευκολύνσεων στους ομίλους – με το λογαριασμό να πηγαίνει στους λαούς – και συγκεκριμένα:

— Του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη – μέλη με δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι 240 δισ. ευρώ.

— Της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά στο μοίρασμα ποσού ύψους 100 δισ. ευρώ, για την «αντασφάλιση της εργασίας», όπως οι ίδιοι αποκαλούν την κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους εθνικά προγράμματα «μερικής απασχόλησης», που ξεδιπλώνεται σε αυτήν τη φάση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως βέβαια και από αυτή της ΝΔ.

— Της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Για την ώρα, η σούμα φτάνει στα 540 δισ. ευρώ, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «προειδοποίησε» τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι ενδέχεται να απαιτηθούν 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η πτώση του ΑΕΠ για το 2020 μπορεί να διαμορφωθεί μέχρι και στο 10%.

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ:
  • Η διαπάλη εντός της ΕΕ δεν κρύβει τη συμφωνία τους να πληρώσουν πάλι οι λαοί

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις αντιπαραθέσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup:

«Η οξυμένη διαπάλη των αστικών κυβερνήσεων εντός της ΕΕ, για τον επιμερισμό των βαρών της νέας κρίσης, δεν μπορεί να κρύψει ότι όλοι μαζί συμφωνούν ότι το λογαριασμό, τα νέα δάνεια και τους μηχανισμούς στήριξης, θα πληρώσουν πάλι οι λαοί, για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ δεν είναι μια συμμαχία λαών, αλλά ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους κρατών, που ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης δείχνουν τις αρπαχτικές ορέξεις ανάμεσά τους και κυρίως απέναντι στους λαούς».

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Το βλέμμα … στην επόμενη μέρα

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο ντελάλη για την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων με αφορμή την επιδημία. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή για το πρόγραμμα «sure» της Κομισιόν, έπλεξε το εγκώμιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη – μέλη, επειδή «για πρώτη φορά βάζουν βαθιά το χέρι για να καλυφθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να απαγορευτούν οι απολύσεις…!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κάνει κριτική στην κυβέρνηση ότι είναι λιγότερο γενναιόδωρη στους ομίλους απ’ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γερμανική, η ισπανική, η πορτογαλική κ.τ.λ. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ύψους μέχρι και 100 δισ. ευρώ, κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Η Κομισιόν όχι μόνο δεν δίνει ούτε ένα ευρώ, αλλά τα κεφάλαια αυτά είναι δάνεια, για τα οποία θα εγγυηθούν τα κράτη – μέλη της ΕΕ και θα κατευθυνθούν στους μονοπωλιακούς ομίλους, προκειμένου αυτοί να εφαρμόσουν προγράμματα μερικής ανεργίας όσο διαρκεί η «υγειονομική κρίση».   

Αυτή είναι άλλωστε η φιλοσοφία και όλων των άλλων μέτρων που παίρνονται στο όνομα της επιδημίας, έχουν όμως το βλέμμα στραμμένο στην επερχόμενη κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, για την οποία ο κορονοϊός δρα σαν καταλύτης. Το κόστος όλων αυτών των μέτρων θα φορτωθεί τελικά στις πλάτες των φορολογούμενων, ενώ κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επιβάλει τη διάσωση των θέσεων εργασίας, αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι προσαρμόζουν ήδη το προσωπικό και τις εργασιακές σχέσεις στην επόμενη μέρα της επιδημίας, με χιλιάδες απολύσεις, ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, αντεργατικές αλλαγές.

Ο ανταγωνισμός επομένως της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της επιδημίας δεν αφορά την υγεία του λαού και την προστασία των εργαζομένων, αλλά το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα για λογαριασμό του κεφαλαίου την επόμενη δύσκολη μέρα της καπιταλιστικής οικονομίας.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Πέμπτης 9/4/2020