ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : Σχεδόν 7 δισ. ευρώ το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα

Σε δυσθεώρητα ύψη – και σταθερά πάνω από τον επίσημο στόχο- παραμένει το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα, στις συνθήκες της «μεταμνημονιακής κανονικότητας».

Στο διάστημα Γενάρης – Νοέμβρης του 2019, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 6,945 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,715 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,754 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

H φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων συνέχισε να «υπεραποδίδει», ενώ οι κρατικές δαπάνες παραμένουν πετσοκομμένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε το ενδεκάμηνο σε 48,429 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 380 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 52,700 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 346 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου.

Το Νοέμβρη, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,062 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 285 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Γενάρη – Νοέμβρη ανήλθαν στα 46,508 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,885 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (48,392 δισ. ευρώ).

Αμείλικτα τα στοιχεία

Ένας στους πέντε εργαζομένους στην Ελλάδα καλείται να ζήσει με λιγότερα από 500 ευρώ μεικτά το μήνα, ένας στους τρεις αμείβεται με λιγότερα από 700 ευρώ, ενώ για το μισό εργατικό δυναμικό οι αμοιβές δεν υπερβαίνουν τα 800 ευρώ μεικτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Την ίδια ώρα, όμως, μια άλλη έρευνα δείχνει πως τα συνολικά κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα εκτοξεύτηκαν το 2018. Συγκεκριμένα, τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας αυξήθηκαν κατά 12,4%, φτάνοντας τα 12 δισ. ευρώ!

Είναι φανερό ότι αυτός ο τεράστιος πλούτος, που έβαλαν στην τσέπη τους μερικές εκατοντάδες μεγαλοεπιχειρήσεις, δεν προέκυψε από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα και συνάρτηση της έντασης της εκμετάλλευσης, που αποτυπώνεται και στους καθηλωμένους μισθούς, σε περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι για την ανάπτυξη των κερδών προϋπόθεση είναι η διατήρηση και επέκταση όλου του αντεργατικού – αντιλαϊκού πλαισίου, που τροφοδοτεί την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Κι όχι μόνο αυτό:

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας άλλης έρευνας, από εταιρεία που παρέχει «ψυχολογική υποστήριξη» σε επιχειρήσεις/πελάτες της, το 49% των εργαζομένων δήλωσαν ότι αισθάνονται «ανεξήγητη εξάντληση» και το 7% ότι «χρησιμοποίησαν «μη συνταγογραφούμενα φάρμακα» για να μειώσουν το άγχος» που σχετίζεται με την εργασία. Στη «μεταμνημονιακή» περίοδο της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «ανάπτυξης για όλους», η εξίσωση είναι αμείλικτη: Κέρδη για το κεφάλαιο, μισοζωή και σωματική – ψυχολογική εξάντληση για τους εργαζόμενους.

  • Από το portal «902.gr» και τον «Ριζοσπάστη» 28-29/12/2019