ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ Στη μνήμη του συντρόφου Κώστα Ζούκα

Η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Κώστα Ζούκα, που «έφυγε» από κοντά μας την Πέμπτη 27 Μάη. Πρωτοπόρος αγωνιστής ναυτεργάτης, 41 χρόνια μέλος του Κόμματος, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε για αρκετά χρόνια, συμμετείχε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ στις πολιτικές μάχες, στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, στην πρώτη γραμμή, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα καράβια με το σωματείο του, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», και το ταξικό εργατικό κίνημα.

Ο σύντροφος Κώστας Ζούκας γεννήθηκε το 1950 στο Χρυσοβέργι Αιτωλοακαρνανίας. Στα 18 του μπαρκάρισε, ένιωσε από τα νεανικά του χρόνια την εκμετάλλευση των εφοπλιστών, συνειδητοποίησε την ανάγκη και τη δύναμη της ταξικής πάλης, ήρθε σε επαφή με τους κομμουνιστές, με το ΚΚΕ, και ανέπτυξε σημαντική δράση στα καράβια την περίοδο της χούντας, που καταγράφεται με πληθώρα στοιχείων από τους εφοπλιστές, τα λιμεναρχεία και περιλαμβάνονται στον φάκελό του που συνέταξε η Ασφάλεια.

Μαζί με άλλους συντρόφους πρωτοστάτησε στην ανατροπή της χουντικής διοίκησης του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και συνέβαλε αποφασιστικά να αναδειχθούν οι ταξικές δυνάμεις στο σωματείο. Γενικός γραμματέας του ΔΣ του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» την περίοδο 1993 – 1999, πρωτοστάτησε στην οργάνωση μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών κόντρα στους εφοπλιστές, στις αστικές κυβερνήσεις, στον κατασταλτικό μηχανισμό του αστικού κράτους.

Οι σύντροφοί του, γενικότερα οι ναυτεργάτες, θα τον θυμόμαστε πάντα για την πρωτοπόρα δράση του, την αισιοδοξία του για τη ζωή και ότι το δίκιο θα κερδίσει στο τέλος, το πλατύ του χαμόγελο, που ανάβλυζε μέσα από την καρδιά του, και την ακλόνητη πίστη του για την αναγκαιότητα ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού, για τον σοσιαλισμό.