ΚΕΠΑ: Αναβάλλεται μέχρι τις 31 Μάρτη η εξέταση των αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών και συντάξεων

Αναβάλλονται μέχρι τις 31 Μάρτη 2020, οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), για την εξέταση των αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης.

Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία εξειδικεύτηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Στις περιπτώσεις λήξης των αναπηρικών συντάξεων μέχρι τις 31 Μάρτη 2020, η καταβολή της αναπηρικής παροχής παρατείνεται για τρεις μήνες, ακόμη και αν εκκρεμεί η ιατρική κρίση για παράταση της χορήγησής της.

Η συγκεκριμένη τρίμηνη παράταση προστίθεται σε κάθε παράταση που προβλέπεται από άλλη διάταξη νόμου.

Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται, λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται, μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ..

Παράλληλα, παρατείνεται ισόχρονα και η ασφαλιστική ικανότητα, όσων εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του άρθρου 6 της ΠΝΠ.

Ωστόσο, σε περίπτωση που, μετά την επανεξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι δεν κριθούν ως δικαιούχοι των παροχών, τα ποσά θα επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Να σημειωθεί επίσης πως προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης των ανωτέρω προθεσμιών, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)