“Καίνε” τα λαϊκά σπίτια οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης – “Ψήνονται” νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ξεκίνησε από χτες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές αυξημένες έως και 20% σε σχέση με πέρσι, μετατρέποντας έτσι ακόμη ένα είδος πρώτης ανάγκης σε είδος «πολυτελείας» για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Χτες η ζήτηση πετρελαίου ήταν σχεδόν μηδενική, όπως ανέφεραν οι εταιρείες διανομής, καθώς όπως φαίνεται όλοι περιμένουν να μπει για τα καλά ο χειμώνας πριν παραγγείλουν, ευελπιστώντας να κλείσουν στο μεταξύ κάποια άλλη «τρύπα» που δημιουργεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης.

Κατά την πρώτη μέρα έναρξης της διανομής, η τιμή ήταν στα 1,15 ευρώ το λίτρο, όταν πέρσι τον Οκτώβρη το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 0,95 ευρώ το λίτρο, ενώ τον χειμώνα του 2015 οι τιμές βρίσκονταν στα 0,83 ευρώ το λίτρο. Από τότε βέβαια μεσολάβησε η ταυτόχρονη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 28 λεπτά το λίτρο, από 23 λεπτά που ήταν την προηγούμενη χρονιά, και ο ΦΠΑ στο 24% από 23%. Επιπλέον, η κυβέρνηση φρόντισε να «τσεκουρώσει» κατά 50% και το επίδομα θέρμανσης, μειώνοντάς το στα 0,125 ευρώ ανά λίτρο, από 0,25 ευρώ το λίτρο που ήταν το 2015, ενώ ταυτόχρονα επέβαλε και αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να δικαιούται κάποιος να πάρει ακόμη κι αυτό το πενιχρό επίδομα.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, για τους άγαμους εισοδηματικό όριο είναι τα 12.000 ευρώ και η συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, για τους έγγαμους το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 20.000 ευρώ και ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Παράλληλα, το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, έγγαμος με 100 τ.μ. σπίτι στην Αθήνα που προμηθεύτηκε 640 λίτρα πετρέλαιο – που είναι και το ανώτατο επιδοτούμενο όριο – θα επιδοτηθεί με 100 ευρώ, όταν θα έχει πληρώσει 736 ευρώ, εάν βέβαια η τιμή τους παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και δεν υπάρξει περαιτέρω αύξηση το επόμενο διάστημα. Χρήματα που φυσικά θα πρέπει να προκαταβάλει, για να λάβει κατά την άνοιξη τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Ψήνει» και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Προετοιμάζει την κοινή γνώμη για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, καθώς χτες μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δεν απέκλεισε το παραπάνω ενδεχόμενο, συνδέοντάς το με τις τιμές των ρύπων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα ακολουθούν συνεχή ανοδική πορεία. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι «εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πάνε από το 9 στο 22 (εν. ευρώ ανά τόνο) θα είναι ανησυχητικό και θα δούμε τι θα κάνουμε».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2003 η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Οδηγία 2003/87/ΕΚ εισάγει ως υποτιθέμενο μέτρο ελέγχου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το εμπόριο δικαιωμάτων ρύπανσης και κατά τα χρόνια που ακολούθησαν «στήθηκε» μια ολόκληρη φάμπρικα χρηματιστηριακών αγοραπωλησιών. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για το πέρασμα σε νέες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες πρόκριναν οι ενδιαφερόμενοι μονοπωλιακοί όμιλοι, την ίδια στιγμή που επιβάρυνε τα λαϊκά στρώματα με το «κόστος» των ρύπων που εξέπεμπε η βαριά βιομηχανία.

Στην Ελλάδα επειδή μέχρι πρόσφατα, αλλά ακόμη και σήμερα, αν και μειούμενος, ο λιγνίτης παραμένει βασικό καύσιμο και η ΔΕΗ ακόμη βασικός παραγωγός, μια μεγάλη αύξηση στις τιμές θα σημάνει αυτόματα νέες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τιμές των ρύπων σήμερα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, αφού κυμαίνονται στα 9,63 ευρώ ανά τόνο, από 5,12 ευρώ ανά τόνο πέρσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου της ΔΕΗ καταγράφεται δαπάνη για δικαιώματα ρύπων 107,2 εκατ. ευρώ, από 60,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017 εξαιτίας αυτής της αύξησης.

Φυσικά και η κυβέρνηση, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, έχοντας αποδεχτεί πλήρως την υποκριτική «φιλοπεριβαλλοντική» πολιτική της ΕΕ, έχει την απόλυτη ευθύνη για οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, την ίδια στιγμή μάλιστα που παρέχει όλες τις διαβεβαιώσεις προς τους εκπροσώπους της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας, ότι η ΔΕΗ ΑΕ θα «απορροφήσει» τις όποιες αυξήσεις στις τιμές από μια ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές ρύπων.

Επιβαρύνοντας φυσικά για άλλη μια φορά τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ:

Να καταργηθούν οι φόροι, να στηριχθούν όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν θέρμανση

Σε σχόλιό του για το πετρέλαιο θέρμανσης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν “χρυσάφι” το πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της τεράστιας κερδοφορίας των μονοπωλιακών πετρελαϊκών ομίλων, των χαρατσιών που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τον περιορισμό των δικαιούχων για το επίδομα, από τα πιο αυστηρά κριτήρια που έχει επιβάλει.

Ένας τρόπος υπάρχει για να μην ξεπαγιάσουν το χειμώνα οι λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα: Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αλλά και ο ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και να στηριχτούν οικονομικά όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους».