ΙΡΑΝ: Στέλνει τάνκερ με πετρέλαιο στη Βενεζουέλα και προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην τα παρεμποδίσουν

Ένας ιρανικός στολίσκος αποτελούμενος από πέντε τάνκερ, μεταφέρει ποσότητα περίπου 1,5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου στη Βενεζουέλα, σε μία ενέργεια που αναμένεται να ανακουφίσει τη χώρα από την έλλειψη καυσίμων που βιώνει τα τελευταία χρόνια λόγω της αδυναμίας παραγωγής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.

Τα τάνκερ πλησιάζουν στην Καραϊβική και το πρώτο από αυτά αναμένεται να φτάσει στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας αύριο Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία εντοπισμού της εταιρείας «Refinitiv Eikon».

Ωστόσο, η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ. Ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στη Λατινική Αμερική, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι τον «ανησυχούν» τα νέα για την αποστολή ιρανικού πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Είχε προσθέσει ότι αυτή η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο του Ιράν «να αποκτήσει πλεονέκτημα στη γειτονιά μας με τρόπο που θα ανταγωνίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, απείλησε σήμερα με αντίποινα τις ΗΠΑ, στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον προκαλέσει προβλήματα στα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ιρανικά καύσιμα στη Βενεζουέλα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο «Mehr».

«Αν τα δεξαμενόπλοιά μας στην Καραϊβική ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα προκαλέσουν οι Αμερικανοί, τότε (οι ΗΠΑ) θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επίσης», φέρεται να είπε ο Ροχανί σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)