ΙΑΠΩΝΙΑ: Αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο γνωστοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. Η απόφαση πάρθηκε μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε προς τη διοργανώτρια χώρα και τη ΔΟΕ, που φαίνεται πως σε προτεραιότητα είχαν τα κέρδη των μονοπωλίων του αθλητισμού και το πώς θα γίνει ο διακανονισμός για τυχόν ζημιές.

Ο Σίνζο Άμπε ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να επισημοποιήσει αργότερα σήμερα την αναβολή των Αγώνων, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής της επιτροπής.

Η αναβολή είναι οριστική και αφορά τόσο τους Ολυμπιακούς όσο και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Πάντως οι διοργανωτές και οι ΔΟΕ έχουν στόχο η διοργάνωση να μετατεθεί για το 2021, ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ενώ η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, διευκρίνισε ότι οι Αγώνες θα συνεχίσουν να έχουν την επωνυμία «Τόκιο 2020», παρότι θα διεξαχθούν ένα χρόνο αργότερα.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που μία διοργάνωση αναβάλλεται και μετατίθεται για άλλη χρονιά. Μέχρι τώρα, τρεις διοργανώσεις Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (1916, 1940 και 1944) ματαιώθηκαν λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ το ίδιο συνέβη με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 και του 1944.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)