Ερώτηση του ΚΚΕ για την επιστροφή των παρακρατηθέντων στους συνταξιούχους

Να επιστραφούν τα παράλογα και παράνομα παρακρατηθέντα ποσά των εφαρμοζόμενων μέχρι σήμερα αντισυνταγματικών κρατήσεων από τους συνταξιούχους ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Η υλοποίηση του ν. 4387/2016 συνάντησε την καθολική αντίθεση των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα γιατί ανέτρεψε τις ασφαλιστικές προσδοκίες της μεγαλύτερης πλειοψηφίας. Οι κινητοποιήσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων ήταν συνεχείς από την ψήφιση του νόμου και μετά. Μόνο το 2018 πραγματοποίησαν 153 συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Από την ψήφιση του νόμου και μετά υπήρχαν και προσφυγές στη δικαιοσύνη και αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων. Η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις όλων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Εξακολουθεί δε την αφαίμαξη των συνταξιούχων με παράλογους υπολογισμούς των εφαρμοζόμενων μέχρι σήμερα αντισυνταγματικών κρατήσεων από τους συνταξιούχους.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επιβλήθηκε αρχικά στο ποσό μιας σύνταξης που σήμερα δεν υφίσταται μετά από τις μειώσεις που έγιναν. Σε αυτό το αρχικό ποσό είναι που εφαρμόζεται η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και όχι σε αυτό που διαμορφώθηκε με τις περικοπές.

Ερωτάται η κ. υπουργός:

  •  Αν και πότε θα επιστραφούν τα παράλογα και παράνομα παρακρατηθέντα.
  • Αν θα εφαρμόσει από σήμερα τουλάχιστον, μέχρι την επιστροφή τους, τον υπολογισμό στην πραγματική σύνταξη».