ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Καταδικάζει τις τροπολογίες σε βάρος των ναυτεργατών

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά  (ΕΚΠ) με ανακοίνωση καταγγέλλει  την  αντεργατική τροπολογία – τερατούργημα     που  κατ απαίτηση των εφοπλιστών ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ  στη βουλή στις 29 Ιουλίου, καλεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα  τους  να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους  προς τους ναυτεργάτες , για τη κλιμάκωση της πάλης,  για τη διασφάλιση εισοδήματος με βάση τις ΣΣΕ, μόνιμη και σταθερή δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους .

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά καταδικάζει τις τροπολογίες-τερατούργημα σε βάρος των ναυτεργατών, που αιφνιδιαστικά κατέθεσε σε σχέδιο νόμου η κυβέρνηση της ΝΔ και περιλαμβάνει την κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ στα ποντοπόρα καράβια, ενώ προκλητικά παρεμβαίνουν και στη λειτουργία, τη δράση των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Με τις τροπολογίες προωθεί τις απαιτήσεις των εφοπλιστών που έρχονται να προστεθούν στα αντεργατικά μέτρα προηγούμενων χρόνων και θέλουν να επιβάλουν σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Αξιοποιούν ως κριτήριο τα “διεθνή κρατούντα”, δηλαδή την εφαρμογή συμβάσεων-καρμανιόλα ITF – ILO πετσοκόβοντας τους μισθούς, δικαιώματα, την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο φέρνει νομοσχέδια γραμμένα και σφραγισμένα κατευθείαν από τον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες. Την ίδια ώρα σε μια σειρά χώρους και κλάδους η εργοδοτική επίθεση παίρνει οξυμένα χαρακτηριστικά, καθώς τα αφεντικά αξιοποιούν τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Καμία αναμονή, κανένα βήμα πίσω, να μην ξεγελάσουν κανέναν. Κανένας εργαζόμενος, κανένας κλάδος μόνος του.

Καλούμε τα Σωματεία, τους εργαζόμενους να καταγγείλουν τα αντεργατικά νομοθετήματα σε βάρος των ναυτεργατών, να στηρίξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, δυναμώνοντας την πάλη για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, εισόδημα για όλους με ευθύνη κράτους και εργοδοτών, να γίνει υπόθεση όλων μας ο αγώνας ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που θέλουν να επιβάλουν σε κάθε χώρο δουλειάς το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα σταθεί με κάθε τρόπο στο ύψος των περιστάσεων, δίπλα στα ναυτεργατικά Σωματεία, στους ναυτεργάτες κάθε κατηγορίας, στηρίζοντας τις δίκαιες αντιδράσεις τους και τον δίκαιο αγώνα τους, για να μην περάσουν τα σχέδια των εφοπλιστών και της κυβέρνησης.

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα των ναυτεργατών».