Εναρκτήριο λάκτισμα νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων Μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας

Με κεντρικό σύνθημα «Καμιά αυταπάτη! Οργάνωση – Αντίσταση – Αγώνας» πραγματοποιήθηκε 20 Απρίλη η παναττική συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι συνταξιούχοι παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους, στάθηκαν μπροστά στην κεντρική εξέδρα κρατώντας πανό με συνθήματα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την καταβολή Δώρου Πάσχα για όλους, την αποκατάσταση των συντάξεων κ.ά.
Η συγκέντρωση, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ήταν το «εναρκτήριο λάκτισμα», η απαρχή ενός νέου γύρου αγωνιστικών κινητοποιήσεων των συνταξιούχων για το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια. Να σημειωθεί ότι κατόπιν αιτήματος των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, προγραμματίστηκε συνάντηση την επόμενη Τρίτη 27/4 στο υπουργείο Εργασίας με τον υφυπουργό Π. Τσακλόγλου.
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έστειλε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, αντιπροσωπείες της ΕΓ του ΠΑΜΕ, της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών.
Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα των συνταξιουχικών οργανώσεων και των χιλιάδων συνταξιούχων να κλιμακώσουν την πάλη τους, οι: Παναγιώτης Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Ερμόλαος Λινάρδος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, Γιώργος Πεπονής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ, Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των συνταξιούχων μηχανικών.

Ο Δ. Κουμπούρης
«Μας λένε να είμαστε ευχαριστημένοι οι συνταξιούχοι γιατί δεν χάσαμε τίποτα αυτό το διάστημα!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δ. Κουμπούρης κατά την κεντρική ομιλία, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης. Και απαντώντας σημείωσε: «Ολα αυτά τα χρόνια υλοποιούν τις πολιτικές που υπαγορεύονται από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με στόχο να μειώσουν την αξία της εργατικής δύναμης και θα αφαιρεθούν οι συντάξεις γιατί είναι βαρίδι για την ανάπτυξη. Ποια είναι ανάπτυξη; Αυτή, που για εμάς και για τα παιδιά μας σπέρνει τη δυστυχία και στα μεγάλα συμφέροντα δίνει τεράστια κέρδη». Ανέδειξε ακόμα ότι «όλες σας οι πολιτικές οδηγούν στη φτωχοποίηση των ανθρώπων που παράγουν τον πλούτο».
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή. Κάλεσε τα σωματεία να συμμετάσχουν στην κατάθεση στεφάνων το Μεγάλο Σάββατο, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, ενώ τόνισε ότι «θα γιορτάσουμε αυτήν τη μέρα με τα σωματεία που θα απεργήσουν στις 6 Μάη», καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ που προσπάθησαν να μετατρέψουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς σε τέταρτη μέρα αργίας. Πρόσθεσε ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες το Μάη και τον Ιούνη θα υπάρξει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και συσκέψεων σε όλη τη χώρα «για να ενημερώσουμε τα σωματεία». Προανήγγειλε περιφερειακούς αγώνες, προετοιμάζοντας για την 1η Οκτώβρη, Παγκόσμια Μέρα Συνταξιούχων, μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.