Καταγγελία για τις διαβλητές διαδικασίες στις εκλογές της ΠΕΠΕΝ – Να αλλάξει το αντεργατικό πλαίσιο για τις ναυτεργατικές οργανώσεις

Τις απαράδεκτες, διαβλητές διαδικασίες αρχαιρεσιών στην Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), κατήγγειλαν την Πέμπτη δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ναυτεργάτες.

Συγκεκριμένα, τριμελής αντιπροσωπεία ναυτίλων πλοιάρχων, υποψήφιων για ΔΣ της ΠΕΠΕΝ και για αντιπρόσωποι στο ΕΚ Πειραιά και την ΠΝΟ, με τη συμμετοχή της Γιώτας Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, παρενέβησαν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοδικείου Πειραιά Ιωάννη Μαλούχο.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνουν:

«Παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες, δεν βρήκαμε κανένα μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής αρχαιρεσιών στην έδρα του σωματείου μας – της ΠΕΠΕΝ (Κολοκοτρώνη 102 – 104 Πειραιά), η οποία εκλέχτηκε στις 16 Μάη 2019, προκειμένου να θέσουμε σοβαρά ζητήματα για το αδιάβλητο των αρχαιρεσιών, τη διαμόρφωση και εκτύπωση των ψηφοδελτίων, καθώς και τις σχετικές οδηγίες προς τους ψηφοφόρους.

Οι καταγγελίες μας περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που καταθέσαμε στον Πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά με αριθ. Πρωτ. 4465/22/7/2019, στο Δ.Σ. της ΠΕΠΕΝ αριθ. Πρωτ. 53/22/7/2019 και στην Εφορευτική Επιτροπή αρχαιρεσιών της ΠΕΠΕΝ, όπου μεταξύ των άλλων τονίζονται τα εξής:

“…πολύ καλά γνωρίζετε, στις προηγούμενες αρχαιρεσίες της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ (ΠΕΠΕΝ)», για την ανάδειξη οργάνων Διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων στις υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις στις οποίες το σωματείο μας είναι μέλος (Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία -ΠΝΟ-), διαπιστώνονται κάθε φορά σοβαρότατες και κατάφωρες παραβιάσεις του νόμου και του καταστατικού, με αποτέλεσμα την καταφανή αλλοίωση των εξαχθέντων από αυτές αποφάσεων και εκλογικών αποτελεσμάτων.

Όλως ενδεικτικά επισημαίνουμε, αν και τα γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, ότι με ευθύνη της διοίκησης της ΠΕΠΕΝ, αλλά και των κάθε φορά μελών της Εφορευτικής Επιτροπής:

– Οι αρχαιρεσίες λαμβάνουν χώρα κατά παράβαση του νόμου και του καταστατικού του σωματείου μας.

– Δεν λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας (πόσο μάλλον που εν προκειμένω εφαρμόζεται και επιστολική ψήφος) και το δικαίωμα κάθε συναδέλφου μας να εκφράζει ελεύθερα την εκλογική του βούληση.

– Η εκλογική διαδικασία, παράνομα και αντικαταστατικά, διεξάγεται «εν κρυπτώ», γεγονός -που πέραν όλων των άλλων- στερεί από εμάς τους υποψήφιους για τα όργανα του σωματείου και από όλα τα μέλη του σωματείου μας, το αυτονόητο δικαίωμα να ελέγχουν τη γνησιότητα, εγκυρότητα και νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι συστηματικά αρνείστε την παρουσία μας ως υποψήφιοι, σε οποιοδήποτε στάδιο της εκλογικής διαδικασίας του σωματείου μας και προβαίνετε σε ανεπίτρεπτη και απαγορευμένη καταστροφή του εκλογικού υλικού (φάκελοι ψηφισάντων δια αλληλογραφίας κλπ.).

– Συστηματικά αρνείστε να μας χορηγήσετε αντίγραφα του μητρώου μελών και των ταμειακά εντάξει μελών – των εκλογικών καταλόγων του σωματείου μας και μάλιστα, παραβιάζοντας τη σχετική διάταξη του καταστατικού.

Από την πλευρά μας έχουμε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί τόσο εγγράφως, όσο και προφορικώς για τη συστηματική από μέρους σας παραβίαση του νόμου και του καταστατικού, η οποία αποσκοπεί και καταλήγει εν τέλει στην αλλοίωση της εκλογικής βούλησης των μελών του σωματείου μας, πλην όμως, εσείς από την πλευρά σας κωφεύετε προκλητικά, εμμένοντας στην ίδια παγιωμένη πλέον παράνομη και αντικαταστατική στάση σας….”.

Με απύθμενο θράσος, η απερχόμενη διοίκηση του σωματείου προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει με εξώδικα.

Οι καταγγελίες μας τεκμηριώνονται από τη στάση της Εφορευτικής Επιτροπής, τα 3 μέλη της είναι άφαντα, ενώ αναπληρωματικό μέλος της, που δηλώνει γραμματέας της, υπογράφει την ανακήρυξη των υποψηφίων για τις αρχαιρεσίες της ΠΕΠΕΝ. Σε αντίστοιχο ερώτημα, πώς θα οργανωθεί η προετοιμασία των αρχαιρεσιών στο σωματείο μας – ΠΕΠΕΝ, ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου Πειραιά απάντησε: “Δικαστικός αντιπρόσωπος θα οριστεί εκ νέου δύο μέρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας και είναι δυνατό να αλλάζει κάθε μέρα”.

Ο μηχανισμός των εφοπλιστών – κυβερνητικός, εργοδοτικός συνδικαλισμός επιχειρεί να ελέγξει τη διαδικασία για να αλλοιώσουν το συσχετισμό δυνάμεων στο σωματείο και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΝΟ, ΕΚΠ, ΓΣΕΕ, παραβιάζοντας το καταστατικό του σωματείου και την ισχύουσα νομοθεσία.

Απαιτούμε τα παρακάτω:

  • Η Εφορευτική Επιτροπή να καθορίσει την έδρα και το πρόγραμμα ψηφοφορίας αρχαιρεσιών της ΠΕΠΕΝ, σύμφωνα με το καταστατικό και τη σχετική νομοθεσία.
  • Να τηρηθεί απαρέγκλιτα η διαδικασία που ορίζει ο νόμος και το καταστατικό σχετικά με τη διεξαγωγή των επικείμενων αρχαιρεσιών του σωματείου μας (καθορισμός μορφής, εκτύπωση ψηφοδελτίων, οδηγίες στους ψηφοφόρους, υπογραφής και αποστολής τους).
  • Να χορηγηθούν άμεσα με δικές μας δαπάνες και με βάση τη σχετική καταστατική διάταξη και υπό την ιδιότητά μας ως υποψηφίων συμβούλων στις επικείμενες αρχαιρεσίες του σωματείου μας, αντίγραφα του Μητρώου μελών και των εκλογικών καταλόγων.
  • Να επιτραπεί η παρουσία μας σε κάθε στάδιο της εκλογικής διαδικασίας και βεβαίως και κατά την παραλαβή των φακέλων των ψηφισάντων δια αλληλογραφίας (επιστολική ψήφος) από την ορισθείσα ταχυδρομική θυρίδα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους ναυτίλους πλοιάρχους να συμπορευθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να βάλουμε όλοι μαζί φρένο στους σχεδιασμούς των εφοπλιστών και να αποφασίσουμε για το μέλλον του σωματείου μας, τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας».

Γ. Ταβουλάρη: Θα δώσουμε τη μάχη για Σωματεία εργατών

Σε δήλωσή της στο «902.gr», η Γ. Ταβουλάρη σημείωσε:

«Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάναμε παρέμβαση στον πρόεδρο των Πρωτοδικών του Πειραιά. Το θέμα είχε σχέση με τις αρχαιρεσίες της ΠΕΠΕΝ, που θα ξεκινήσουν την 1η Οκτώβρη. Στο συγκεκριμένο Σωματείο έχει παρατηρηθεί σωρεία παραβιάσεων του ν.1264, αλλά και του άρθρου 56. Ήδη, με τη διαδικασία της εκλογής της εφορευτικής επιτροπής έχουμε σοβαρά ζητήματα, γιατί έγινε εν κρυπτώ. Ακόμα δεν ξέρουμε ποια είναι η εφορευτική επιτροπή, ούτε πότε, ούτε πώς εξελέγη.

Εμείς επισημάναμε την ευθύνη που έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που θα διοριστούν προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά η νομοθεσία και να γίνουν οι αρχαιρεσίες με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Σχετικά με την ουδέτερη στάση που προσπάθησε να κρατήσει ο πρόεδρος εμείς κάναμε ξεκάθαρη και την ευθύνη που υπάρχει από την πλευρά των δικαστικών, αλλά κυρίως ότι οι ταξικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου τα Συνδικάτα να λειτουργούν σωστά και να μην έχουμε σωρεία νοθειών, όπως εκφράζονται στη ΠΝΟ, αλλά και στη ΓΣΕΕ. Θα δώσουμε τη μάχη σε αυτή την κατεύθυνση. Τα Σωματεία να είναι των εργαζομένων με αδιάβλητες και μαζικές διαδικασίες.

Μακριά από τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Να αλλάξει το αντεργατικό πλαίσιο για τις ναυτεργατικές οργανώσεις

Τα όσα συμβαίνουν με την ΠΕΠΕΝ είναι μέρος της συνολικής αντιδημοκρατικής λειτουργίας που χαρακτηρίζει την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου.

Το αντιδημοκρατικό καθεστώς λειτουργίας χαρακτηρίζεται από τη διατήρηση σωματείων – «σφραγίδων», την εφαρμογή πλειοψηφικού συστήματος (και όχι της απλής αναλογικής) στις αρχαιρεσίες πολλών ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους αυθαίρετους περιορισμούς στην αντιπροσώπευση των πρωτοβάθμιων σωματείων στη δευτεροβάθμια οργάνωση, την ΠΝΟ, την «ex officio» συγκρότηση της διοίκησης της ΠΝΟ από τους προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων και όχι με εκλογή που βασίζεται στην απλή αναλογική. Παραπέρα, 7 από τα 13 σωματεία της ΠΝΟ δεν εκλέγουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους αντιπροσώπους τους με απλή αναλογική και δεν καταθέτουν τα σχετικά έγγραφα νομιμοποίησης των αρχαιρεσιών τους.

Το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί από το ΚΚΕ, με παρέμβαση που έκανε στις αρχές του χρόνου, καταθέτοντας πρόταση νόμου στη Βουλή συνολικότερα για την αλλαγή του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με την πρόταση ζητείται η υπαγωγή των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στον νόμο 1264/1982, χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες βέβαια ότι ο συγκεκριμένος νόμος αντιστοιχεί στις ανάγκες ενός συνδικαλιστικού κινήματος ταξικά προσανατολισμένου. Στο επίκεντρο της πρότασης νόμου του ΚΚΕ βρίσκονται η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες των σωματείων και στην ΠΝΟ, καθώς και η κατάργηση του ορίου αντιπροσώπευσης των σωματείων στην Ομοσπονδία. Ακόμα, στόχος είναι να μπει τέλος στη χρηματοδότηση της ΠΝΟ και των σωματείων από τις εργοδοτικές ενώσεις, η οποία αποτελεί μέσο υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος στη στρατηγική του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και να καταργηθεί το χαράτσι της απευθείας είσπραξης συνδρομών των ναυτεργατών από την ΠΝΟ.

Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν κάνει επίσης τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας πως το σημερινό πλαίσιο θρέφει την αντιδημοκρατική λειτουργία της ΠΝΟ και «σωματείων» – σφραγίδων του κλάδου, θρέφει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που συστηματικά καταφεύγει στη νοθεία και τον εκφυλισμό, αλλοιώνει τους συσχετισμούς, αξιοποιείται από τους εφοπλιστές, τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου για την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, με αμύθητα κέρδη για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.