«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ»: Υπογραφή τώρα ΣΣΕ με αυξήσεις που διασφαλίζουν όλους τους εργατοϋπαλλήλους στο λιμάνι του Πειραιά

«Την υπογραφή τώρα ΣΣΕ με αυξήσεις που διασφαλίζουν όλους τους εργατοϋπαλλήλους στο λιμάνι του Πειραιά», διεκδικεί η Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η παράταση ισχύος της ΣΣ Εργασίας που ανακοίνωσαν “COSCO” – OΛΠ και ΟΜΥΛΕ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας για τη πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο, ότι η κωλυσιεργία, με τις πλάτες των εργατοπατέρων της ΟΜΥΛΕ και της ΟΦΕ, ένα στόχο έχει, τη ακόμη μεγαλύτερη διασφάλιση της κερδοφορίας του μονοπωλιακού ομίλου της “COSCO”».

«Ο μονοπωλιακός όμιλος της “COSCO” αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προετοιμάζει το έδαφος ώστε να επικρατήσει σε όλο το λιμάνι εργασιακή ζούγκλα, εργασιακό γκέτο που να διασφαλίζει υψηλή κερδοφορία στο κινεζικό μονοπώλιο», σημειώνει η ΔΕ Λιμανιών.

«Η πρόσκληση ενδιαφέροντος της “COSCO” για νέο εργολάβο στις υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι του Πειραιά», τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις, «επιβεβαιώνει ότι η εργοδοσία επιδιώκει την αξιοποίηση των δουλεμπορικών εργολαβικών εταιρειών σε όλο το λιμάνι, να επεκτείνει το δουλεμπορικό μοντέλο που επιβάλουν στους συναδέλφους μας στις προβλήτες ΙΙ κι ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ με νέα απανωτά κτυπήματα στους λιμενεργάτες και τους άλλους μισθωτούς εργαζόμενους».

Αποκαλύπτει και εκθέτει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΟΜΥΛΕ, ΟΦΕ, και σωματείων του ΟΛΠ. Η παράταση ισχύος της ΣΣΕ που ανακοίνωσαν “COSCO” – OΛΠ και ΟΜΥΛΕ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας για τη πορεία των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζεται στη διακήρυξη.

«Αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν όλο το χρόνο κι να στρώνουν το δρόμο στη “COSCO” για να προωθήσει αντεργατικά μέτρα, προβάλλοντας το άθλιο πρόσχημα του “μικρότερου κακού” με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους», συνεχίζει η διακήρυξη, αναφερόμενη στο ρόλο αυτών των συνδικαλιστικών ηγεσιών. «Είναι αυτές οι δυνάμεις, που πριν λίγες ημέρες, καλούσαν τους εργαζόμενους σε δήθεν αγωνιστική ετοιμότητα για την υπογραφή ΣΣΕ». Είναι όμως ταυτόχρονα, τονίζει η ΔΕ Λιμανιών, «οι ίδιες δυνάμεις που στήνουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς στο λιμάνι όταν νομοθετείται από κυβέρνηση – “COSCO” – εφοπλιστές – τραπεζίτες – βιομήχανους, η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας και των διαδηλώσεων, όταν διαλύουν τις ΣΣ Εργασίας, το Ασφαλιστικό Σύστημα και προωθούν την ιδιωτικοποίηση, όταν επιδιώκεται η κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, όταν προετοιμάζουν το έδαφος για σαρωτικές αλλαγές την επόμενη μέρα για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

«Συνάδελφοι», επισημαίνει η διακήρυξη, «οι εξελίξεις αυτές, ανοίγουν το δρόμο για τη διάλυση των ΣΣΕ τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Επιβεβαιώνεται ότι επιλογή της “COSCO” είναι τα εργολαβικά δουλεμπορικά γραφεία, για να καλύψουν τις ανάγκες σε εργάτες με ατομικές συμβάσεις που το μόνο που εξασφαλίζουν είναι ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τη “COSCO”», επισημαίνει η Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών, καλώντας «όλους τους συναδέλφους να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να μπουν στη μάχη οι ίδιοι εργαζόμενοι για τις διαπραγματεύσεις. Καμιά εμπιστοσύνη στη πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ και των σωματείων ΕΤΧ και ΕΜΥ. Καμιά εμπιστοσύνη στη ΟΦΕ και την Ένωση Λιμενεργατών».

Η Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών καλεί «κάθε τίμιο εργατοϋπάλληλο να γυρίσει τη πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στα ΔΣ της ΟΜΥΛΕ κι των Σωματείων μας και να παλέψει για:

  • Υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργατοϋπαλλήλους στο λιμάνι. Καμιά διάκριση σε παλιούς και νέους, να μετατραπούν όλες οι ΣΣΕ σε πλήρους απασχόλησης με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία απόλυση στο λιμάνι από τον όμιλο της “COSCO”.
  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, ΕΣΣΕ στα 751 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων ΠΝΠ κι των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων που έφεραν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΑΝΕΛ.
  • Διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας. Να γυρνάμε σώοι και αβλαβείς στις οικογένειές μας.
  • Με ευθύνη του κράτους και COSCO να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση, για προστασία των εργαζομένων.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους του λιμανιού, γραφεία, προβλήτες, αποθήκες χωρίς καμιά επίπτωση για τους εργαζόμενους.
  • Άμεσα απαιτούμε στελέχωση των δομών Υγείας, των Νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και του απαραίτητου εξοπλισμό στα νοσοκομεία και Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας για αντιμετώπιση μια νέας δύσκολης κατάστασης