ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ (Δ.Α.Ε.Π.):ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Νεκρός ο Γ’ Μηχανικός μετά το ατύχημα στο λέβητα του μηχανοστασίου στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BLUE HORIZON» της ναυτιλιακής εταιρείας BLUE STAR FERRIES ενώ άλλοι τρεις συνάδελφοι νοσηλεύονται

Συνάδελφισσες-οι,

Άλλος ένας ναυτεργάτης συνάδελφος προστέθηκε στη μακρά λίστα των θανατηφόρων ατυχημάτων που συμβαίνουν τα καράβια, αποτέλεσμα της δίψας των εφοπλιστών για περισσότερα κέρδη. Την ίδια στιγμή άλλος ένας συνάδελφος νοσηλεύεται στην εντατική του Νοσοκομείου Ηρακλείου και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά.

Το τελευταίο δυστύχημα αποτελεί συνέχεια μια σειράς θανατηφόρων «εγκλημάτων» που συμβαίνουν στα πλοία. Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Είναι η ίδια πολιτική που διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προσθέτει προνόμια στους εφοπλιστές, χειροτερεύει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας μέσα στο καράβι, τσακίζει τη ζωή μας, δολοφονεί ναυτεργάτες.

Άμεσα υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που φρόντισε να προσθέσει στα προνόμια των εφοπλιστών, εκτός από τις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στην περίοδο της πανδημίας, την παράταση του χρόνου λήξης των πιστοποιητικών ασφαλείας των πλοίων. Έτσι εξασφάλισε κι άλλα κέρδη για τις εφοπλιστικές εταιρείες κι ένα ακόμα θύμα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών. Το συγκεκριμένο πλοίο εκτελούσε δρομολόγια με ληγμένα πιστοποιητικά

Καλούμε όλους τους ναυτεργάτες, όλων των ειδικοτήτων, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να οργανώσουμε τον αγώνα μας ώστε να μπορούμε να γυρνάμε στα σπίτια και τις οικογένειες σώοι κι αβλαβείς.

Να βγάλουμε συμπεράσματα για τα πραγματικά αίτια των ατυχημάτων στα καράβια που δεν είναι άλλα από την υπονόμευση των ΣΣΕ, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια, τη συντριβή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας

Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες, αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για οργανικές συνθέσεις με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας μας, ενάντια στην ανεργία και στην εντατικοποίηση της εργασίας.