ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Ζητά μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιβατών

Σειρά συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων προστασίας εργαζομένων και επιβατών, καθώς με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού αυξήθηκε η επιβατική κίνηση, προτάσσει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα η ΔΑΣ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αυξήθηκε η επιβατική κίνηση. Είναι ολοφάνερη σήμερα η ανάγκη για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού το οποίο να ενταχθεί στην εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών μετακίνησης και διασφάλισης των υγειονομικών οδηγιών για τη χωρητικότητα των οχημάτων, ώστε οι οδηγοί να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους για την ασφαλή μεταφορά του πληθυσμού.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα, όπως προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία από αύριο Πέμπτη 14 Μαΐου η αφόρητη ζέστη θα είναι ένα επιπλέον πρόβλημα στα πολλά που προϋπάρχουν και θα είναι σχεδόν καθημερινό αφού μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο.

Γι’ αυτό επανερχόμαστε και απαιτούμε από τη διοίκηση των εταιρειών να εφαρμόσει νέα μειωμένα ωράρια (4 ώρες) για όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε αυτούς που εργάζονται στην κίνηση.

Καθημερινή απολύμανση στα οχήματα, ιδιαίτερα στο σύστημα του κλιματισμού.

Δεν παίζουμε με την υγεία μας.

Η κυβέρνηση στα λόγια παίρνει μέτρα προστασίας του πληθυσμού, ενώ στην πράξη κάνει το αντίθετο. Μόλις χθες δημιούργησε νέα λίστα ένταξης στις ευπαθείς ομάδες στην οποία πρέπει να είσαι με το ένα πόδι στον κάτω κόσμο για να ενταχθείς.

Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα κλιματιστικά στα οχήματα. Δηλαδή αν επιτρέπεται να λειτουργήσουν λόγω του κορονοϊού ή όχι. Οι διοικήσεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι σε εργαζόμενους και επιβάτες.

Εδώ και τώρα πύκνωση δρομολογίων στις ώρες αιχμής. Εδώ και τώρα μείωση ωραρίου.

Είτε επιτρέψουν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες τη χρήση κλιματιστικών είτε όχι, Καλούμε τα σωματεία να αποφασίσουν και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ότι με τη συμπλήρωση 4 ωρών εργασίας έχει λήξει η βάρδιά τους και δεν θα εργασθούν παραπάνω σε συνθήκες καύσωνα.

Σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσβαση των εργαζομένων σε καθαρό νερό και αντισηπτικά. Εδώ και τώρα πλήρη απομόνωση της θέσης των οδηγών (όχι στην κοροϊδία των πλαστικών).

Η ατομική ευθύνη είναι δεδομένη, η κρατική ευθύνη είναι ανύπαρκτη».