ΔΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ : Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στη «Minoan Lines»!

Παλεύουμε για συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα.

«Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στη «Minoan Lines»! Παλεύουμε για συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα», διεκδικεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Ναυτιλιακών Τουριστικών Υπαλλήλων, απαιτώντας να συγκληθεί άμεσα το ΔΣ και η Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΕΝΤ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε το νέο κύμα απολύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την εργοδοσία της «MINOAN LINES». Η απόλυση 14 συναδέλφων μας, μαζί με την παραδοχή από την πλευρά της εργοδοσίας ότι θα ακολουθήσουν και νέες απολύσεις λόγω της δήθεν κακής οικονομικής πορείας της εταιρείας, δείχνουν για μία ακόμα φορά ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας σημαίνει ταυτόχρονα για εμάς την ενίσχυση της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και τους φόβου της ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα γνωρίζουμε καλά ότι για να ανθίσει η δική τους κερδοφορία, χρειάζεται το λίπασμα των κουτσουρεμένων δικαιωμάτων μας. Ενώ μέσα στα 10 χρόνια της κρίσης, μόνο οι 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου συγκέντρωσαν κέρδη πάνω από  500 εκατ. ευρώ, εμείς βλέπουμε τους μισθούς μας να μένουν καθηλωμένοι και δεκάδες εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα να απολύονται. Οι δεκάδες συνάδελφοι που πρόσφατα χάσανε τη δουλειά τους με την εθελούσια στη «Hellenic Seaways», προστέθηκαν στους πάνω από 1.800 εργαζόμενους που έχουν βρεθεί στο ταμείο ανεργίας τα χρόνια της κρίσης. Ταυτόχρονα, οι προσλήψεις που γίνονται είτε για πρακτική άσκηση, είτε για εποχιακή εργασία τους καλοκαιρινούς μήνες, αποδεικνύουν το μέλλον που ετοιμάζουν για εμάς οι εργοδότες του κλάδου.

Την ώρα δηλαδή που η «MINOAN LINES» ανακοίνωσε για το 2018 την επέκτασή της σε νέες αγορές, την αγορά δύο νέων πλοίων και έσοδα αυξημένα κατά 12 εκατ. ευρώ, θέλει να φορτώσει σε εμάς την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Αυτές οι προφάσεις αποτελούν πρόκληση για όλους εμάς, αφού γνωρίζουμε ότι οι εφοπλιστές απολαμβάνουν την απαλλαγή τους από φόρους για την αγορά του πετρελαίου, ενώ πολλοί από εμάς μετράμε και το τελευταίο ευρώ για να βάλουμε το χειμώνα πετρέλαιο, για να ζεστάνουμε τις οικογένειές μας, λόγω των ατελείωτων φόρων.

Αέρα στα πανιά των εργοδοτών δίνει η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Οι νόμοι για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, για τη μείωση κατά 50% της αποζημίωσης στην «απόλυση με προειδοποίηση», στρώνουν το έδαφος σε τέτοιες «επιχειρηματικές κινήσεις» που αφήνουν τους εργαζόμενους χωρίς δουλειά. Τα success story που διαφημίζονται από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική, δεν περιλαμβάνουν τις δικές μας ανάγκες.

Είναι αυτή η πολιτική που επιτρέπει στις εταιρείες να μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων, εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες δουλειάς των ναυτικών και βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια ναυτεργατών και επιβατών. Ταυτόχρονα, ο καθορισμός των δρομολογίων γίνεται με γνώμονα μόνο την κερδοφορία τους, αφήνοντας τα νησιά χωρίς σύνδεση τους μήνες που δεν υπάρχει τουριστική κίνηση.

Όλοι στον αγώνα! Κανένας μόνος του! Να σημάνει συναγερμός!

Καλούμε το ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ να συνεδριάσει άμεσα, να πάρει τώρα θέση μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση του κλάδου. Έχουν μεγάλες ευθύνες οι δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ, αφού τόσο καιρό βάζουν πλάτη στα σχέδια των εργοδοτών. Συνειδητά δεν έχουν πάρει καμία πρωτοβουλία όλα αυτά τα χρόνια για τη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το σωματείο, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι στα «επενδυτικά σχέδια» των εργοδοτών που τους στέλνουν στην ανεργία. Όσο και να καυχιούνται για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η αλήθεια είναι ότι αυτή έχει μείνει στα χαρτιά, ενώ μας καλούν να πούμε και «ευχαριστώ» για μια αύξηση 0,23 ευρώ – 0,50 ευρώ την ημέρα στον καθαρό μας μισθό. Προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια τους μέσω αντι-ΠΑΜΕ επιθέσεων, αυτοί που επιτρέπουν στην εργοδοσία και του διευθυντές να συμμετέχουν στο σωματείο μας. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας σε όλο τον κλάδο για την υπογραφή και την εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ! Με τη Σύμβαση για τους εργαζόμενους των Τουριστικών Γραφείων να έχει λήξει από τις 31 Μάη και με τη Σύμβαση για τον κλάδο των τακτικών γραμμών (ΔΝΕ) να λήγει στις 30 Σεπτέμβρη, δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τον εκφυλισμό των μαζικών διαδικασιών στον οποίο πρωτοστατεί η πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ. Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι του κλάδου να πάρουν θέση, να συζητήσουν και να αποφασίσουν πώς θα οργανώσουν την απάντησή τους στις απολύσεις στη «MINOAN LINES», την εργοδοτική τρομοκρατία στη MSC, τα σχέδια των εργοδοτών της ΔΝΕ και των τουριστικών γραφείων για αλλαγή Συμβάσεων σε βάρος των αναγκών μας.

Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Αυξήσεις και δικαιώματα θα κατακτηθούν μόνο με σκληρούς αγώνες, μακριά από το φόβο και την απογοήτευση! Με πίστη και αισιοδοξία να δείξουμε τη δύναμή μας.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των συναδέλφων.
  • Εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Να αναγνωριστούν οι συνάδελφοι του «Service Center» της MSC και όλων των εταιρειών τακτικών γραμμών ως εργαζόμενοι του κλάδου. Να σταματήσει ο εμπαιγμός και η εκμετάλλευση.
  • Αναπλήρωση των απωλειών.
  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση που καταργεί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Καμία σκέψη για ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζόμενων και την παρέμβαση κυβέρνησης – εργοδοσίας στα σωματεία μας.
  • Επαναφορά της ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ. Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο».