ΔΑΝΙΑ: Με επιτυχία έληξε η απεργία στην κατασκευαστική εταιρεία «Persolit»

  • Χαρακτηριστική η έμπρακτη επίθεση του εργοδοτικού συνδικαλισμού ενάντια στους εργαζόμενους!

Με επιτυχία έληξε, μετά από διάρκεια 2 εβδομάδων, η απεργία στην «Persolit». Mε ομόφωνη απόφαση της ΓΣ του επιχειρησιακού σωματείου, οι 70 εργαζόμενοι στην εταιρεία ενοικιάσεως και τοποθετήσεως σκαλωσιών, «Persolit», αποφάσισαν να κηρύξουν απεργία, αφού η εταιρεία -βασισμένη στη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου, η οποία καθόλου δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων-, αρνείται εδώ και καιρό οποιαδήποτε συζήτηση για μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας. Η κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ομοσπονδίας και εργοδοσίας είναι ξεπερασμένη και δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το δανέζικο μοντέλο, μόνο η κλαδική Ομοσπονδία, η οποία έχει και την ευθύνη για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, μπορεί να αποφασίσει για το αν και πότε μπορεί να γίνει απεργία σε μια επιχείρηση, αφού δηλαδή εξαντλήσει κάθε περιθώριο συμβιβασμού μέσω του κοινωνικού διαλόγου. Δηλαδή, «ζήσε Μάη να φας τριφύλλι»… Οι εργαζόμενοι όμως στην «Persolit», μετά από 4 μήνες διαπραγματεύσεων χωρίς αποτέλεσμα, αποφάσισαν να πουν «όχι» στην κοροϊδία της Ομοσπονδίας και να απεργήσουν.

Η απεργία, αποφασισμένη σε συνεχείς γενικές συνελεύσεις και παρά τις απειλές και την τρομοκρατία από εργοδοσία και Ομοσπονδία, κράτησε πάνω από δυο εβδομάδες, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να κάνει πίσω και σε πρώτη φάση να δεχτεί αρκετά από τα αιτήματά τους.

Όμως, η σοσιαλδημοκρατική εργοδοτική Ομοσπονδία που ξεφτιλίστηκε με την παραπάνω εξέλιξη, ζητά εκδίκηση και στέλνει εξώδικα στους εργαζόμενους, γιατί παρέβηκαν τα όρια του δανέζικου μοντέλου και αγνόησαν τον κοινωνικό διάλογο. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή η απόφασή τους δεν είναι σύμφωνη με τη γραμμή της Ομοσπονδίας, θα πληρώνουν πρόστιμο στην Ομοσπονδία 80 κορώνες (10,5 ευρώ) για κάθε εργαζόμενο και για κάθε ώρα που απήργησαν, ως αποζημίωση στην εταιρεία για διαφυγόντα κέρδη. Η Ομοσπονδία θα πάρει αυτά τα λεφτά και θα τα παραδώσει στο σύλλογο εργοδοτών στον οποίο η «Persolit» είναι μέλος.

Αυτή είναι η στάση του εργοδοτικού σοσιαλδημοκρατικού συνδικαλισμού. Αυτά είναι τα προοδευτικά μοντέλα που θέλουν να αντιγράψουν και οι εργατοπατέρες της δικιάς μας ΓΣΕΕ. Οι Έλληνες κομμουνιστές από την πρώτη μέρα δήλωσαν έμπρακτα την αλληλεγγύη στους απεργούς μαζί με Δανούς εργαζόμενους από την Ομοσπονδία Οικοδόμων. Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης έστειλαν και το ΠΑΜΕ και η ΠΣΟ. Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο αλληλεγγύης από ταξικές δυνάμεις με ψηφίσματα στήριξης και συλλογής χρημάτων.

Βασικό είναι οι Δανοί εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα για την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος και τον προδοτικό της ρόλο, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στη Δανία, πριν είναι πολύ αργά.