Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ : Αποδοτικό» το «μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό – ΡΩΣΙΑ: Αύξησε τα όρια ηλικίας που υπήρχαν από την εποχή της ΕΣΣΔ

«Αποδοτικές» από τη σκοπιά της τάξης που εκπροσωπεί θεωρεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, τις αντιλαϊκές ανατροπές που έγιναν στο Ασφαλιστικό τα χρόνια των τριών μνημονίων, ωστόσο ζητάει να γίνουν περισσότερα…, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει «ανοικτό» στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου το οποίο προμοτάρει το σύστημα των τριών πυλώνων, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως φαίνεται να αποδίδουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν από το 2010 και μετά, «με κύριο στόχο να αποκαταστήσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος». Ως προς αυτό επικαλέστηκε την έκθεση της Κομισιόν «για τη γήρανση του πληθυσμού», που επισημαίνει πως οι «μεταρρυθμίσεις» που επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στη μεγαλύτερη προβλεπόμενη, μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για την περίοδο 2016-2070, η οποία μάλιστα το 2070 αναμένεται να καταλήξει χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ!

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «η μετάβαση στο παρόν ασφαλιστικό τοπίο δεν ήταν όμως ομαλή», γιατί «η έντονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνοδεύτηκε από τάσεις αναβλητικότητας, πλημμελούς εφαρμογής και παλινδρόμησης, υπονομεύοντας άλλους στόχους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα για ασφαλιστικό προγραμματισμό και η ίση μεταχείριση των πολιτών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ως ενδεικτικές τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019. Με βάση την πρώτη έκθεση «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης της Κομισιόν, η αναστολή των περικοπών δεν απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Ωστόσο, η αναστολή του μέτρου οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης μέχρι το 2040», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας πως «η εφαρμογή των αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ».

Κατά τον Γ. Στουρνάρα, «οι εξελίξεις αυτές, συνδυαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Οι Ρώσοι δεν ξεχνούν την ΕΣΣΔ – Νέα «κατακόκινη» δημοσκόπηση

Ακόμα μια δημοσκόπηση στη Ρωσία έδειξε πως σε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα με τον σοσιαλισμό. Κι αυτό γιατί για ακόμα μια φορά, οι πολίτες της αχανούς χώρας δήλωσαν πως αναπολούν τη Σοβιετική Ένωση, με ποσοστό-ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία (66%).

Μάλιστα υπέρ της ΕΣΣΔ δεν τάχθηκαν μόνο όσοι είχαν ζήσει τον σοσιαλισμό, αλλά και πολλοί νέοι ηλικίας 18-24 ετών.

Τη δημοσκόπηση έκανε το ερευνητικό κέντρο «Levada-Centr» και ενώ λίγο καιρό πριν η ρωσική κυβέρνηση είχε αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τους άντρες (από 60) και στα 60 για τις γυναίκες (55). Αύξησε δηλαδή τα όρια ηλικίας που υπήρχαν ακριβώς από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Βεβαίως η κοινωνιολόγος του κέντρου Καρίνα Πιπία έσπευσε να απολογηθεί εκ μέρους του καπιταλισμού και να δικαιολογήσει το ποσοστό αυτό, υποστηρίζοντας πως ο κόσμος ξεχνά τις «σταλινικές διώξεις» και τις «δημοκρατικές» μεταρρυθμίσεις που έγιναν το ’90, ωστόσο η ίδια η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη εναντίον της.

Εξαθλιωμένες συνοικίες, κόσμος που πεθαίνει από την πείνα, άστεγοι που ξεθάβονται νεκροί κάτω από το χιόνι, είναι μόνο από τα μερικά… «δημοκρατικά» που συνθέτουν το καπιταλιστικό τοπίο της Ρωσίας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού το 1991.

Οι Ρώσοι θυμούνται, κατανοούν, βλέπουν την τεράστια διαφορά ενός εκμεταλλευτικού συστήματος που «χαντακώνει» τους λαούς με τις μεγάλες κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

Για αυτό και η όποια σύγκριση μεταξύ τους θα είναι πάντα ανυπόφορη για τους καπιταλιστές.

Δ. ΚΑΠ. στο <902.gr>