ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργατών της θάλασσας για τα κέρδη των εφοπλιστών

 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την έκρηξη στο πλοίο «Blue Horizon», αναφέρει:

«Η έκρηξη στον λέβητα του μηχανοστασίου του πλοίου “Blue Horizon”, στο λιμάνι του Ηρακλείου, με έναν νεκρό ναυτεργάτη και τρεις τραυματίες αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων, σε συνθήκες έντασης της επιθετικότητας κυβέρνησης και εφοπλιστών. Η ζωή των εργατών της θάλασσας τίθεται σε αυξημένο κίνδυνο για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι μεγάλες και διαχρονικές.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες των ναυτεργατικών σωματείων που αποδεικνύουν πως δίπλα στα άλλα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία, με μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των καραβιών και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποφάσισε την παράταση του χρόνου λήξης των πιστοποιητικών ασφαλείας των πλοίων με άμεσες συνέπειες την μείωση των επιθεωρήσεων και των ελέγχων στα πλοία.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και των υπηρεσιών της, για τη διερεύνηση των αιτιών, που προκάλεσαν την έκρηξη καθώς και την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των τραυματισμένων ναυτεργατών. Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την αξιοπλοΐα του Ε/Γ – Ο/Γ του πλοίου “Blue Horizon” πριν από τον απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου».

Έχασε τη ζωή του τελικά ο 30χρονος ναυτικός, Γ’ μηχανικός, που τραυματίστηκε σήμερα στη διάρκεια έκρηξης στο πλοίο «Blue Horizon» στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπoυργείου  Ναυτιλίας.

Ο άτυχος ναυτεργάτης  νοσηλευόταν από το πρωί σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου είχε μεταφερθεί μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του, μετά την έκρηξη που εκδηλώθηκε στον λέβητα του πλοίου.