ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ: Το δίκιο των λιμενεργατών κρίνεται στις πύλες του λιμανιού

Το δίκιο των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO – ΟΛΠ κρίνεται μπροστά στις πύλες του λιμανιού και όχι στα δικαστήρια και στο ΣτΕ, όπου προσέφυγε ο ΣΕΒ αξιώνοντας την απένταξη των εργαζομένων από τα ΒΑΕ, γεγονός που είναι άμεσα συνυφασμένο με τη συνολικότερη επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων που είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας αναλόγως τα όσα της κληρονόμησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. νόμος Κατρούγκαλου). Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας του σήμερα στο χώρο όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι πριν πάνε στα πόστα τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ στράφηκε ενάντια στην κατάκτηση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στη διάρκεια των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων πριν από ένα χρόνο, με τις οποίες ανέδειξαν ότι η βαριά και επικίνδυνη εργασία τους, σε συνδυασμό με το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβάλει η εργοδοσία (COSCO – ΟΛΠ), σακατεύουν εργαζόμενους και απειλούν ευθέως την ανθρώπινη ζωή.

Όπως τόνισε ο Γ. Τούσσας, ο ΣΕΒ ήρθε να καθαρίσει συνολικά για λογαριασμό των μονοπωλίων, γιατί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ σημαίνει ότι θα πρέπει η COSCO να βάλει το χέρι στην τσέπη. Όμως η ανάπτυξή τους έχει ως κύρια προϋπόθεση τη διαρκή συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία είναι η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ακόμα και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άλλωστε την εργασιακή ζούγκλα την βιώνουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι της COSCO.

Όλα αυτά συμβαίνουν, τόνισε, την ίδια στιγμή που τα καινούργια στοιχεία δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για την COSCO, με το λιμάνι του Πειραιά να κατατάσσεται ως το μεγαλύτερο της Μεσογείου καθώς ξεπέρασε πλέον σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων ακόμα και αυτό της ισπανικής Βαλένθια.

Επομένως, επισήμανε, είναι πολύ σημαντικό για τους εργαζόμενους παράλληλα με τους αγώνες τους για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, να απαντήσουν και στο ερώτημα ανάπτυξη για ποιον, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες, τονίζοντας ότι η COSCO αν βρει αλλού μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, έχει φύγει, αφήνοντας τις γερανογέφυρες ως καταφύγια των γλάρων. Άλλωστε σημείωσε, είναι πολλά αυτά τα παραδείγματα στην Ευρώπη όπου λιμενικές υποδομές με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και κέρδη μέσα σε ένα βράδυ τα μονοπώλια να τους βάζουν λουκέτο, συνεχίζοντας αλλού τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, πετώντας χιλιάδες στην ανεργία.