ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΣ-ΝΑΤ : Αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα για τα δικαιώματα των συνταξιούχων

Με χαρακτηριστικά τη μαζική συμμετοχή, την πλούσια συζήτηση και τις αγωνιστικές αποφάσεις, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μάρτη η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΠΕΣ-ΝΑΤ, με θέματα τον απολογισμό – προγραμματισμό δράσης και το οικονομικό απολογισμό – προϋπολογισμό, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα. Επίσης η Γ.Σ. της ΠΕΣ-ΝΑΤ ενέκρινε δύο ψηφίσματα τα οποία και παραθέτουμε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΣ-ΝΑΤ, Γιώργος Βρανάς, στο βήμα της Γ.Σ.
ΨΗΦΙΣΜΑ 1ο

Η Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΣ-ΝΑΤ, που συνήλθε την Παρασκευή 15 Μάρτη 2019, με οργή και αγανάκτηση διαπιστώνει ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ενώ παράλληλα εντείνει την προσπάθεια αναπροσανατολισμού και εξαπάτησης των συνταξιούχων, για να περνά χωρίς αντιδράσεις, η πολιτική εξυπηρέτησης της κερδοφορίας των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών.

Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση βρήκε συμπαραστάτες και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ καθώς τα μικρότερα κόμματα, που κατά περιόδους κυβέρνησαν, συνεργάστηκαν και στήριξαν τις πολιτικές που πετσόκοβαν μισθούς και συντάξεις.

Ο νόμος Κατρούγκαλου από την μια και το μοντέλο Πινοσέτ από την άλλη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος με στόχο την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Δεν πιστεύουμε τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μνημόνια τέλειωσαν, γιατί διατηρεί σε ισχύ τους μνημονιακούς νόμους ενώ οι ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς φτάνουν έως το 2060.

Οι περικοπές στις συντάξεις, την Υγεία – Πρόνοια και η φοροληστεία είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και μόνο κάτω από την πίεση αγώνων μπορεί να ανατραπούν.

Όλα όσα έχουν κατακτηθεί είναι αποτέλεσμα σκληρών και πολλές φορές αιματηρών αγώνων. Αυτόν τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, που υποφέρουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές που υπηρετούν το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα. Καθοριστικό στοιχείο έκβασης της πορείας και δράσης μας είναι η δημιουργία ενός μαζικού συνταξιουχικού κινήματος, που θα παλεύει δίπλα στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση της ΠΕΣ-ΝΑΤ χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που πήραν μέρος στην αγωνιστική δράση τον χρόνο που πέρασε και καλεί όλους τους συνταξιούχους πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει.

  • Καμία ανοχή στα μέτρα της κυβέρνησης, καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός. Αντιπαλεύουμε την αδιαφορία την απογοήτευση. Διεκδικούμε τα αιτήματά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών – αντιλαϊκών – φορομπηχτικών νόμων, την παροχή δημόσιας καθολικής δωρεάν Υγείας, χωρίς προϋποθέσεις και συμμετοχές, την ενίσχυση των υποδομών σε προσωπικό και υλικά στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.
  • Δεν συμβιβαζόμαστε με επιδόματα και μερίσματα, δεν πληρώναμε μια ζωή για αυτά, απαιτούμε συντάξεις, υγεία και κοινωνικά δικαιώματα ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια.
  • Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, δεν τα χρωστάμε σε κανένα. Διεκδικούμε όλο τον πλούτο που έχουμε παράγει. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε με συνέπεια μέχρι την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Με τη μαζική και αγωνιστική δράση μπορούμε να κερδίσουμε.

Πειραιάς Παρασκευή 15 Μάρτη 2019

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης

Ο Γ.Γ. της ΠΕΣ-ΝΑΤ, Δημήτρης Ζαφειρούδης, στο βήμα της Γ.Σ.
ΨΗΦΙΣΜΑ 2ο

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΣ/ΝΑΤ που έγινε σήμερα στον Πειραιά, εκφράζει έντονη ανησυχία για την πολιτική της κυβέρνησης, που με ΑΝΕΛ ή χωρίς συνεχίζει να εμπλέκει την χώρα σε επικίνδυνα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια.

Η συμφωνία των Πρεσπών στόχο έχει την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία.

Περιέχει δε αλυτρωτικά σπέρματα για εθνικιστική αξιοποίηση και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι συχνές «επιθεωρήσεις» του Πρέσβη Παϊατ σε υπουργεία, λιμάνια, ναυπηγία κ.λπ. μόνο ανησυχία προκαλούν.

Οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις είναι σπαρμένες σε όλη την Χώρα από Βορά προς Νότο και από Ανατολή προς Δύση σαν ιστός αράχνης.

Στον Άραξο έγιναν εργασίες αναβάθμισης για πιθανή επανεγκατάσταση πυρηνικών.

Μέσα και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων συμμετέχουν σε δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό, αλλά και συνεκπαιδεύσεις εντός και εκτός Ελλάδας με ξένους στρατούς.

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, για Φυσικό Αέριο, Πετρέλαιο κ.λπ. για την εκμετάλλευση τους, αγωγοί, τερματικοί σταθμοί, θαλάσσιοι ή και χερσαίοι δρόμοι μεταφοράς τους σε συνδυασμό με τη δηλωμένη επιθυμία της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση της Χώρας για τα συμφέροντα της Αστικής Τάξης, καθιστούν την Ελλάδα στόχο σε ενδεχόμενη ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Ελληνικό λαό.

Συμφέρον και καθήκον μας είναι να αντιταχθούμε σε αυτήν την πολιτική να αγωνιστούμε απαιτώντας:

  • Να κλείσουν όλες οι Ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία.
  • Καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Επιστροφή στη Χώρα όλων των μέσων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό.

Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί.

Πειραιάς Παρασκευή 15 Μάρτη 2019

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης

ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΕΙΣHΓΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΣ-ΝΑΤ ΜΑΡΤΗ 2019