Γενικές απεργίες των εργαζομένων στη Γαλλία και την Κολομβία

ΠΑΜΕ: Στο πλευρό των απεργών της Γαλλίας – Ζήτω ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας – Ζήτω η ταξική αλληλεγγύη!

Το ΠΑΜΕ, μέλος της ΠΣΟ, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργατών της Γαλλίας, στον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα επιχειρηματικών ομίλων – κυβέρνησης Μακρόν – ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας με την τεράστια συμμετοχή τους στην απεργία της 5ης Δεκέμβρη και τις απεργιακές κινητοποιήσεις δίνουν το μήνυμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Οι απεργιακές συνελεύσεις σε πολλές περιοχές ήδη αποφασίζουν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστικά τα ποσοστά συμμετοχής στις βιομηχανίες Ενέργειας της Μασσαλίας όπου η συμμετοχή είναι PETRONEIOS/INEOS: 95%, KEM ONE FOS: 100%, KEM ONE LAVERA/NAPHTA: 100%, TRAPIL PORT DE BOUC: 100%, TOTAL LA MEDE: 90%, ESSO: 100%.

Στη μεγαλειώδη απεργία των εργατών της Γαλλίας βρίσκεται και συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας στην πράξη τον διεθνισμό και την ταξική αλληλεγγύη.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε χθες, 4 Δεκέμβρη, παραμονή της απεργίας, σε συναντήσεις με συνδικάτα και συνδικαλιστές της περιοχής του Παρισιού. Στις 5 Δεκέμβρη το ΠΑΜΕ συμμετείχε και χαιρέτισε στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα τρένα στην περιοχή των Βερσαλλιών, καθώς και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην περιοχή σε χώρους δουλειάς, αλλά και στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Το μεσημέρι το ΠΑΜΕ θα συμμετέχει στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο του Παρισιού.

«Εργαζόμενοι της Γαλλίας, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας είναι στο πλευρό σας! Η νίκη σας θα είναι και δική μας νίκη!», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της Γαλλίας, ο σκιτσογράφος Πάνος Ζάχαρης μετέφρασε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ένα σκίτσο του της σειράς «WORKING DEAD END» στα γαλλικά με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της Γαλλίας».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Μαζική συμμετοχή και στη νέα γενική απεργία

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες στην Κολομβία η τρίτη γενική απεργία σε διάστημα 14 ημερών από τότε που ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε. Την απεργία οργάνωσε στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας η Εθνική Επιτροπή της Απεργίας, που συγκροτήθηκε στην πρώτη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη, από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των κλάδων, από ενώσεις αγροτών, ιθαγενών, φοιτητών και ένα ευρύ σύνολο κοινωνικών οργανώσεων.

Και χτες πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, που αποτέλεσαν και απάντηση στη στάση της κυβέρνησης που δήθεν οργανώνει διάλογο, αλλά δεν δέχεται αυτός να γίνει με όσους διαδηλώνουν για μέρες, δηλαδή το συντονιστικό των οργανώσεων που απαρτίζουν την Εθνική Επιτροπή της Απεργίας. Η Επιτροπή κατήγγειλε ότι στη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους της κυβέρνησης την Τρίτη υπήρξε επιμονή να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες, κάτι που απέρριψαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής. Ωστόσο, δήλωσαν ότι σήμερα Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνάντηση, σε μια προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι της διαπραγμάτευσης πάνω στην ατζέντα των αιτημάτων των διαδηλωτών. Επίσης για την Κυριακή διοργανώνεται μεγάλη συναυλία στήριξης των κινητοποιήσεων και για την ειρήνη.

Οι διαδηλωτές ζητούν να παρθούν πίσω τα σχέδια της κυβέρνησης που προβλέπουν ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των νέων εργαζομένων έως 25 χρόνων στο 75% του βασικού μισθού, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, νέα φοροαφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα και απαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Απαιτούν αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία, Πρόνοια, υποδομές, να μην ιδιωτικοποιηθούν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ταυτόχρονα, μπαίνουν το ζήτημα της διάλυσης των φονικών αστυνομικών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών ESMAD, που ευθύνονται για τη βάρβαρη καταστολή, αλλά και η απαίτηση για εφαρμογή από την κυβέρνηση της συμφωνίας ειρήνης με τους αντάρτες, για τερματισμό των εκτελέσεων λαϊκών αγωνιστών που σε 3 χρόνια ξεπερνάνε τις 700. Μόλις χτες προστέθηκαν άλλες 3 δολοφονίες από ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, του πρώην αντάρτη των FARC, Μανουέλ Σάντος Ράμος, στην επαρχία Κάουκα, του Ελισέριο Μεντόσα, αγρότη ηγέτη στο Σαν Βισέντε ντε Καγκουάν, στην επαρχία Κακετά και του Χοσέ Ροντρίγκες, νεοεκλεγμένου δημάρχου στην πόλη της Σουταταούσα στην επαρχία Κουντιναμάρκα.

(Με πληροφορίες από: «Telesur», εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)