ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Υπέρ του πραξικοπηματία, αλλά… χωρίς βία, τάσσονται η ΕΕ, η κυβέρνηση και η ΝΔ

Αποκορύφωμα υποκρισίας, αποτελεί η θέση της ΕΕ, για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, όπως εκφράστηκε από την ύπατη εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι«Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τα τελευταία γεγονότα στη Βενεζουέλα. Επαναλαμβάνουμε ότι μπορεί να υπάρξει μόνο ένας πολιτικός, ειρηνικός και δημοκρατικός τρόπος για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κάθε μορφή βίας και ζητεί την απόλυτη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και η κλιμάκωση των εντάσεων» σημείωσε η Μογκερίνι.

Εκφράζοντας και πάλι την πολιτική εξίσωσης του θύτη με το θύμα, τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά με το λαό της Βενεζουέλας και τις νόμιμες δημοκρατικές της φιλοδοξίες. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».

Και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα η κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η συνάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνα, με τον εκπρόσωπο του πραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, από το Κατάρ όπου βρίσκεται σήμερα στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε χώρες του Κόλπου, έγραψε στο Twitter: «Στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της ΑΕ της ΕΕ Φ. Μογκερίνι τις οποίες συνδιαμόρφωσε. Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ποια πολιτική δύναμη είναι δημοκρατική αλλά και πραγματικά ευρωπαϊκή. Με την Ευρώπη των πολλών, των λαών και των αξιών».

Παράλληλα, συνέβαλε στην αποπροσανατολιστική διαμάχη με τη ΝΔ, προκειμένου να αποσιωποιηθεί το γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, στηρίζουν τον πραξικοπηματία. Ο Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι «δηλώσεις στελεχών της ΝΔ φαίνεται να ευνοούν στρατιωτική “λύση” στη Βενεζουέλα», τονίζοντας ότι «οι Έλληνες ξέρουμε δυστυχώς από παρόμοιες “λύσεις”». Και πρόσθεσε: «Χθες η δημοκρατική Ευρώπη τοποθετήθηκε με σαφήνεια κι ευθύνη. Ζήτησε ξανά λύση μόνο με ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα, εκλογές, να αποφευχθεί η αιματοχυσία».

Νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έγραψε στο twitter: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, χωρίς προφάσεις και υποσημειώσεις, να συνταχθεί με τις θέσεις της δημοκρατικής Ευρώπης κατά του καθεστώτος Μαδούρο και υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Δεν έχουν δικαίωμα με τις ιδεοληψίες τους να αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με την ΕΕ για ήπιο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με τη Βενεζουέλα, το Γραφείο Τύπουτης ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Μετά από ένα 24ωρο εκκωφαντικής σιωπής, σχετικά με το εξελισσόμενο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, ήρθαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου να επιβεβαιώσουν το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως “μεντεσέ” των Αμερικάνων και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καταδικάζει την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και του βενεζουελάνικου λαού, αλλά υιοθετεί κι όλους τους στόχους της λεγόμενης “αντιπολίτευσης”, συντασσόμενη ανοιχτά με τις θέσεις της ΕΕ που παραπέμπουν ξεκάθαρα σ’ ένα “ήπιο πραξικόπημα” στη Βενεζουέλα. Άλλωστε οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ -δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές- έχουν ήδη αναγνωρίσει τον αχυράνθρωπο των Αμερικάνων, Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Τόσο οι θέσεις της ΝΔ, όσο κι αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος του βενεζουελάνικου λαού, αλλά και κάθε λαού, να αποφασίζει χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του.

Ο ελληνικός λαός, όπως πολλές φορές έχει κάνει στο παρελθόν, χρειάζεται και τώρα να καταδικάσει την επέμβαση των ΗΠΑ – ΕΕ στη Βενεζουέλα, μαζί και τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, που παίζουν το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Μαζική η Πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της κυβέρνησης (ΦΩΤΟ)

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ: Να συντρίψουμε την αποσταθεροποιητική συνωμοσία της ακροδεξιάς

Ο Μαδούρο δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε και προανήγγειλε διώξεις των υπευθύνων