ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος από τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ

Μια ακόμη ανοικτή παρέμβαση κατά του λαού της Βενεζουέλας πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, με την απόπειρα πραξικοπήματος που ανακοίνωσε ο αχυράνθρωπός τους Χουάν Γκουαϊδό κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό, ονοματίζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος «Επιχείρηση Ελευθερία» (Operation Liberdad).

Επίκεντρο της δράσης των πραξικοπηματιών, φαίνεται πώς είναι η αεροπορική βάση «Λα Καρλότα», την οποία επιχείρησαν να καταλάβουν ανεπιτυχώς. Οι αποτυχημένες προσπάθειες εισόδου στην αεροπορική βάση -στην πύλη της οποίας ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό έκανε το πρωί το διάγγελμά του- έχουν οδηγήσει τον όγκο των υποστηρικτών του πραξικοπηματία στη γειτονική συνοικία Αλταμίρα, όπου έχουν καταλάβει την πλατεία της περιοχής. Παράλληλα, ένοπλοι οπαδοί του πραξικοπηματία, παραμένουν στην αερογέφυρα του αυτοκινητόδρομου «Φρανσίσκο Φαχάρδο» που οδηγεί στη βάση «Λα Καρλότα», ανοίγοντας κατά καιρούς πυρ, κατά των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται απέναντί τους.

Παράλληλα, και με επίκεντρο το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, βρίσκεται σε εξέλιξη η λαϊκή κινητοποίηση για την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος και την υπεράσπιση της κυβέρνησης της χώρας. Μαζικές κινητοποιήσεις, υπέρ της κυβέρνησης, έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, με μασκοφόρους οπαδούς του πραξικοπηματία Γκουαϊδό, να πετούν πέτρες και μολότωφ κατά των αστυνομικών.

ΚΚΕ: Καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Σε ανακοίνωσή του για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και την επιβολή ως προέδρου του Guaido ή άλλου αχυράνθρωπου των ιμπεριαλιστών.

Η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μέρος της βρώμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός μας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».

ΣΧΕΤΙΚΑ