Αυξήσεις ψίχουλα στις Συλλογικές Συμβάσεις και συνθήκες γαλέρας για τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας

Αυξήσεις ψίχουλα στις Συλλογικές Συμβάσεις στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019 συμφώνησαν οι εφοπλιστές με τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σημειώνουν:

«Παρά την καθολική – μαχητική συμμετοχή των ναυτεργατών στην 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία στις 3 Ιούλη για τις ΣΣΕ, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για άλλη μια φορά ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ συμφώνησε σήμερα σε αύξηση 2% για το 2019, υπονομεύοντας το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών.

Εφοπλιστές και εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, υπερασπιστές του κοινωνικού εταιρισμού και του λιγότερου κακού, δεν διστάζουν να παζαρεύουν ακόμα και θέσεις εργασίας για τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις που έχουν επιδεινωθεί και από το ν.4150/2013, με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας με 14 – 16 ώρες την μέρα, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Η επίθεση των εφοπλιστών και συνολικά του κεφαλαίου θα ενταθεί σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, η εναλλαγή της κυβέρνησης από την ΝΔ σηματοδοτεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συνεχίσουμε στο δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα, να απομονώσουμε τα φερέφωνα των εφοπλιστών, τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, με την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Συνθήκες γαλέρας με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις στην επιβατηγό ναυτιλία

Την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, υπονομεύοντας την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα», απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Σε σχετικό τους έγγραφο προς την ΠΝΟ, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία αναφέρουν τα εξής:

«Οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων στην επιβατηγό ναυτιλία, που έχουν διαμορφωθεί με τον ν.4150/2013και τις Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν δημιουργήσει συνθήκες με εξαντλητικά ωράρια για τους ναυτεργάτες, παραβιάζοντας ακόμα και τις ελάχιστες ώρες εργασίας και ανάπαυσης που προβλέπονται από την κείμενη και διεθνή νομοθεσία, βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση των πλοίων στην γραμμή Πάτρα – Ιταλία, στα οποία οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν εφαρμόζουν ούτε τις συνθέσεις της περσινής περιόδου.

Οι μεθοδεύσεις εφοπλιστών και ναυτεργατικών σωματείων, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τις ΣΣΕ με συμφωνίες για πρόσληψη ελάχιστων ναυτεργατών για 2 μήνες τη θερινή περίοδο, υπονομεύει τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες του συνόλου των ειδικοτήτων των ναυτεργατών, στρώνει το έδαφος και στην κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Απαιτούμε την άμεση συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, υπονομεύοντας την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».