ΑΤΤΙΚΗ Ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ – Δικογραφία με ανυπόστατες κατηγορίες μόνο για έναν εξ αυτών

Ελεύθεροι στο σύνολό τους αφέθηκαν τελικά ύστερα από πολλές ώρες όλοι οι προσαχθέντες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της άγριας καταστολής σε βάρος του σημερινού συλλαλητηρίου.

Συνολικά στην Αττική προσήχθησαν 56 μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, γεγονός που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ και δικηγόρων, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι. Τελικά ύστερα από πολλές ώρες αφέθηκαν στο σύνολό τους ελεύθεροι. Μόνο για τον Λάμπρο Χατζάρα, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, που είχε προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης και επίσης αφέθηκε ελεύθερος, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του με ανυπόστατες κατηγορίες.

Έξω από τη ΓΑΔΑ βρέθηκαν αντιπροσωπείες εργατικών συνδικάτων, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης και η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, οι Μαρία Κομνηνάκα και Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτές του ΚΚΕ, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, δικηγόροι.

Ο Γ. Μαρίνος μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ και με δικηγόρους έκαναν συνεχείς παρεμβάσεις απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, κατήγγειλαν τις συνθήκες κράτησής τους, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες ζήτησαν να πιουν νερό και αστυνομικοί τους είπαν να πιουν από την τουαλέτα! Παράλληλα, κατήγγειλαν το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στους δικηγόρους να έρθουν σε επαφή με τους προσαχθέντες και απαίτησαν να γίνει άμεσα. Η ηγεσία της ΓΑΔΑ αντί δώσει σαφείς απαντήσεις, κωλυσιεργούσε και με διάφορα προσχήματα δεν επέτρεψε την επικοινωνία των προσαχθέντων με τους δικηγόρους. Στο μεταξύ οι προκλήσεις από τη μεριά της Αστυνομίας συνεχίστηκαν παρατάσσοντας χωρίς κανέναν λόγο μια διμοιρία ΥΜΕΤ στην είσοδο του κτιρίου της ΓΑΔΑ.

Δεν μας τρομοκρατούν, συνεχίζουμε αγωνιστικά

Ένας από τους προσαχθέντες ήταν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο οποίος σε δήλωσή του μέσα από τη ΓΑΔΑ επισήμανε: «Οι σημερινές προσαγωγές είχαν έναν μόνο στόχο: Να τρομοκρατήσουν την εργατική τάξη, να τρομοκρατήσουν τον λαό. Είχαν όμως τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο καθολικά, με μεγάλη αποφασιστικότητα, τα Σωματεία, η εργατική τάξη, ο ίδιος ο λαός θα δείξει την αντίδρασή του απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας. Το επόμενο ραντεβού, 26 Νοέμβρη, θα είναι η μεγάλη πανεργατική απεργία, θα είναι η απόδειξη ότι όχι μόνο δεν κάνουμε βήμα πίσω, αλλά βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες του λαού, συνεχίζουμε αγωνιστικά. Δεν μας τρομοκρατούν ούτε οι προσαγωγές τους ούτε τα κρατητήρια».

Ο Χρήστος Κατσώτης σε δηλώσεις του έξω από τη ΓΑΔΑ κατήγγειλε μεταξύ άλλων «τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης που σήμερα όλη την ημέρα κυνηγάει διαδηλωτές οι οποίοι αγωνίζονται για την προστασία της ζωής τους, των δικαιωμάτων τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί χτυπώντας το ΚΚΕ να χτυπήσει το εργατικό κίνημα, να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί τους εργατικούς αγώνες. Είναι γελασμένη».

Τις συνθήκες κράτησης των προσαχθέντων κατήγγειλε η δικηγόρος Κατερίνα Γεράκη, αναφέροντας πως «είναι κλεισμένοι σε μικρές αίθουσες, σε συνθήκες συγχρωτισμού, χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας» και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση όλων καθώς «δεν εκκρεμεί εναντίον τους οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη».

Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, σε δήλωσή του έξω από τη ΓΑΔΑ επισήμανε: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κάθε τίμιος εργαζόμενος, καταγγέλλουμε την απροκάλυπτη επίθεση της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι στη σημερινή συγκέντρωση του ΚΚΕ». Υπογράμμισε ότι το εργατικό κίνημα έχει αντιμετωπίσει «πολλές φορές τέτοιες προσπάθειες τρομοκράτησης, τέτοιες προσπάθειες καταστολής» και πρόσθεσε ότι «η εργατική τάξη μαζί με τα Συνδικάτα της βγήκε νικήτρια, έκανε στην άκρη αυτές τις μεθοδεύσεις».

Υπενθυμίζεται νωρίτερα ότι η Αστυνομία στο πλαίσιο της άγριας καταστολής σε βάρος του σημερινού συλλαλητηρίου προχώρησε σε μαζικές προσαγωγές διαδηλωτών. Ομάδες ένστολων δικυκλιστών επέδραμαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας, προκαλώντας και χτυπώντας ομάδες διαδηλωτών, κάνοντας δεκάδες προσαγωγές, ο κύριος όγκος των οποίων οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ και ένας μικρότερος αριθμός σε Αστυνομικά Τμήματα.

Χαρακτηριστικό της αστυνομικής δράσης όσα έγιναν στην οδό Σταδίου. Την ώρα που διαδηλωτές έφευγαν από την κινητοποίηση, αστυνομικοί τους «κατεύθυναν» προς τα εκεί, λέγοντάς τους πως έχουν τη δυνατότητα διαφυγής από αυτό το σημείο. Όταν όμως οι διαδηλωτές έφτασαν στο ύψος της οδού Γ. Σταύρου κυκλώθηκαν για αρκετή ώρα από την ομάδα «Δράση» ενώ στο σημείο έσπευσαν και διμοιρίες της ΥΜΕΤ. Βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ, δικηγόροι και συνδικαλιστές απαίτησαν να τους μιλήσουν και να εξετάσουν την κατάσταση της υγείας τους αφού υπήρχαν αναφορές για τραυματίες, χωρίς όμως να τους επιτραπεί. Αντ’ αυτού προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, όπου τελικά ύστερα από ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι.