ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΟΠΥΥ : Εγκλωβισμένοι στην εμπορευματοποίηση και τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας

Στην επιφάνεια οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που τα δίνει όλα για να στηρίξει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας.

«Μπαλάκι» έχουν γίνει για μια ακόμα φορά χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που έχουν ανάγκη από επείγουσες διαγνωστικές εξετάσεις. Από τη μια, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με τον μανδύα του «φιλάνθρωπου» ανακοινώνουν ότι σήμερα θα δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν το 85% της εξέτασης, εξαπατώντας τους ότι με την απόδειξη θα εισπράττουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Από την άλλη, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα χρήματα δεν θα επιστρέφονται, καθώς δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Οργανισμός με τους ιδιώτες. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι να βρίσκονται «στον αέρα».

Το πρόβλημα δεν προκύπτει για πρώτη φορά, καθώς επαναλαμβάνονται κόντρες και εκβιασμοί με επίκεντρο την ανακατανομή του κέρδους στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της Υγείας, των δραστικών περικοπών σε θεραπείες, φάρμακα, εξετάσεις, της υποχρηματοδότησης, των «δεδομένων δημοσιονομικών στόχων». Ολα όσα συνθέτουν την αντιλαϊκή πολιτική που απογείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το «έργο» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Χτες η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Υγείας Ανδ. Ξανθού, μέσα από αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις επιχείρησε να χαράξει μια πλασματική διαχωριστική γραμμή με τις μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες που λυμαίνονται υπηρεσίες στο χώρο της Υγείας και θέλουν να υπερασπίσουν την υπερκερδοφορία τους.

Η κυβέρνηση αποσιωπά ότι αυτό είναι το κίνητρο της «υγιούς επιχειρηματικής δράσης», που στηρίζει και ευαγγελίζεται η ίδια, όπως και όλα τα αστικά κόμματα. Οτι είναι η «βιώσιμη» ή «υγιής ανάπτυξη» που στέλνει πεσκέσι το 75% – 90% των διαγνωστικών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα, έχει ρημάξει το προσωπικό των δημόσιων δομών Υγείας, έχει ξηλώσει εργαστήρια, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμα, έχει εκτοξεύσει την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Επαναφέροντας το ζήτημα της «προκλητής ζήτησης», ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «δαπάνες που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό», για «ανάγκη επιτάχυνσης θέσπισης διαγνωστικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών ώστε να μη γίνεται υπέρβαση δαπανών», σηματοδοτώντας την παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης για το λαό, με νέους κόφτες και νέες «προσαρμογές» σε πετσοκομμένους προϋπολογισμούς.

Ως «λύση», επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «οι πολίτες θα καλύπτονται εκτός ραντεβού από τις δημόσιες δομές, στην Αθήνα σε πάνω από 20 δομές ΠΦΥ της 1ης ΔΥΠΕ, όπου θα γίνονται αιμοληψίες». Ομως ακόμα και τα ραντεβού διαμορφώνονται με κριτήριο τις δυνατότητες των δομών σε προσωπικό και μηχανήματα, ενώ καμιά απάντηση δεν πήραν για το τι θα κάνουν όσοι χρειάζονται μια αξονική ή μια μαγνητική.

Ανακατανομή ποιων κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ;

Την ίδια στιγμή, σοβαρά ερωτήματα εγείρει η εξαγγελία της κυβέρνησης για «αλλαγή του τακτικού προϋπολογισμού με ανακατανομή εσωτερικών κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ». Ποιους κωδικούς εννοεί; Που έχουν αναφορά σε ποιες παροχές των ασφαλισμένων; Η παραπάνω πρόθεση προοιωνίζεται επιπλέον σοβαρά προβλήματα, επιβεβαιώνοντας ότι όποιο μέτρο κι αν παρθεί, κύριο μέλημα είναι να μην έχει δημοσιονομικό «κόστος». Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση δίνει 4 δισ. ευρώ, «γην και ύδωρ», για το ΝΑΤΟ.

Και ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «κονταροχτυπιέται» με τη ΝΔ μην τυχόν και …παρέμβει ο ιδιωτικός τομέας στη δημόσια Υγεία, ο υπουργός διαβεβαίωσε χτες ότι «είναι αναγκαίες οι συμβάσεις με τους ιδιώτες, γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες».

Παρουσιάζει δηλαδή το εφ’ όλης της ύλης ρήμαγμα των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και κάθε δομής, ως ένα φυσικό φαινόμενο που απλά συνέβη, αθωώνοντας τον εαυτό της και τους προηγούμενους για τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν, ενώ παράλληλα κλείνει το μάτι στο κεφάλαιο για παραπέρα επενδύσεις.

Ο λαός μπορεί και με αφορμή αυτό το ζήτημα να βγάλει τα συμπεράσματά του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, όλους τους «ντίλερ» του κεφαλαίου, που βλέπουν τη ζωή και τις ανάγκες του ακόμα και για τα στοιχειώδη ως δαπάνη που πρέπει να μπει στον Προκρούστη του εξορθολογισμού.

Ο λαός έχει τη δύναμη να διεκδικήσει δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας, όπου για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπεία και αποκατάσταση θα κυριαρχούν τα επιστημονικά κριτήρια και όχι το κόστος. Όπου η προάσπιση της ζωής και της υγείας του ανθρώπου θα τίθεται σε προτεραιότητα έναντι του κέρδους. Όλα όσα συνοψίζουν τη θέση του ΚΚΕ.

ΚΚΕ: Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ δίνει «αέρα στα πανιά» των επιχειρηματιών στην Υγεία

Σε ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η πρόσφατη “κινητοποίηση” των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων αποκάλυψε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, των περικοπών στην Υγεία, των “κλειστών προϋπολογισμών”, του υποβαθμισμένου δημόσιου τομέα και του επιχειρηματικού που “ζει και βασιλεύει” στην Υγεία, αφήνει έκθετο το λαό μπροστά στις ανάγκες του.

Στο μεν δημόσιο δεν μπορεί να κάνει ένα μεγάλο μέρος των εξετάσεων, στο δε ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα να υπόκειται τον εκβιασμό “πλήρωσε αλλιώς δεν έχει εξετάσεις”. Αυτό το Δημόσιο μαζί με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα συνθέτουν το αντιλαϊκό σύστημα Υγείας που η υγεία του λαού αποτελεί “κόστος” και ταυτόχρονα πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Είναι το παιδί της “δίκαιης” και “βιώσιμης” ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν θα δώσει τα “φιλέτα” της δημόσιας Υγείας στους επιχειρηματίες αποκαλύπτεται ότι αυτό ήδη έχει γίνει αφού το 70% – 90% των διαγνωστικών εξετάσεων πραγματοποιούνται μόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία.

Την ώρα που οι ασθενείς εκβιάζονται από τους επιχειρηματίες των διαγνωστικών κέντρων να πληρώσουν – οι οποίοι δε χρωστάνε σε κανέναν τίποτα – για τις εξετάσεις τους, ο υπουργός Υγείας διακηρύσσει ότι οι επιχειρηματίες μας χρειάζονται γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, δίνοντας έτσι “αέρα στα πανιά τους”.

Αποκαλύφθηκε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο η κοροϊδία της κυβέρνησης προς το λαό για τις δήθεν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτά τα μέτρα που ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από τη ΝΔ αποδείχτηκαν τροφοδότης του ΣΥΡΙΖΑ πριν και τώρα τροφοδότης της ΝΔ. “Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο” της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τώρα δυνατό ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Για να δοθεί ισχυρή απάντηση από το λαό με τους αγώνες του για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία. Για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα, να λειτουργούν όλο το 24ωρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους απολύτως δωρεάν».