ΑΡΘΡΟ : Οι εργάτες της θάλασσας στο μάτι του κυκλώνα

 

  • Του Σταύρου Παπαδάκη μέλος του Δ. Σ. της ΠΕΜΕΝ και του πληρώματος του Δ/Ξ  «MARAN HOMER»  –

« Ήρωες της θάλασσας» αποκαλεί τους ναυτεργάτες ο  Θ. Βενιάμης  πρόεδρος  της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ),  κλείνοντας τη δισέλιδη συνέντευξη του σε Κυριακάτικη εφημερίδα  στις 19/4/2020, διαλαλώντας την προσφορά της εταιρείας του ελληνικού εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID – 19.  Στη συνέχεια  νέα παρέμβαση της ΕΕΕ με  εγκύκλιο  στις 27/4/2020  διαβιβάζεται έγγραφο  με το οποίο  το  Διεθνές Ναυτικό  Επιμελητήριο (ICS) και  η Διεθνής  Οργάνωση Μεταφορών (ΔΟΜ/ITF) καλούν τους ναυτεργάτες  σ΄ όλο τον κόσμο να ηχήσουν την σειρήνα των καραβιών όταν βρίσκονται σε λιμάνι την 1η Μαΐου 2020  στις  12.00  τοπική ώρα,  για τον εορτασμό και την αναγνώριση της συνεισφοράς των ναυτεργατών στην απρόσκοπτη λειτουργία τν θαλάσσιων  μεταφορών..!

Αλήθεια πόσο αντιφατικά και ειρωνικά ηχούν τα παραπάνω στα αυτιά των ναυτεργατών;

     Όλοι αυτοί τσιμουδιά , όταν η επιδημία  COVID-19 εξελισσόταν  σε πανδημία, για να μην διαταραχθεί το κλίμα στη ναυλαγορά, δεν  πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των  ναυτεργατών, που συνεχίζουν να ταξιδεύουν  με τα καράβια  σε  λιμάνια και ναυπηγεία παγκοσμίως χωρίς τη θέλησή τους, σε συνθήκες  ανασφάλειας,  με αυξημένους κινδύνους  ακόμη και για τη ζωή  τους,  για  να συνεχίσουν να   θησαυρίζουν  οι κεφαλαιοκράτες.

     Με αντεργατικούς νόμους  και ΠΝΠ αξιοποιώντας την πανδημία  η  κυβέρνηση της  ΝΔ  – συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ –  παρέχει νέα προνόμια  και φοροαπαλλαγές  – άμεση  κρατική χρηματοδότηση ζεστό χρήμα  που  ξεπερνά  τα 500 εκατομμύρια ευρώ  την περίοδο  Απρίλης 2019  – Μάρτης 2020  για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και από την άλλη  μαζικές απολύσεις, ανεργία, αναστολή της σύμβασης , εκ περιτροπής δουλειά, δραματικές μειώσεις στους μισθούς, στις οργανικές συνθέσεις των καραβιών, την υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση  για τους ναυτεργάτες. Εντατικοποίηση της δουλειάς με σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες και  καθημερινών «ατυχημάτων» στο κλάδο των ναυτεργατών.

Ενώ εν μέσω αυτής της αχαρτογράφητης πανδημίας COVID-19, χιλιάδες ναυτεργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι με σοβαρά προβλήματα στα καράβια, απαγόρευση εξόδου στα λιμάνια και χωρίς δυνατότητα επαναπατρισμού λόγω “Lockdown”. Χιλιάδες  άνεργοι ναυτεργάτες εδώ και μήνες  έχουν άμεσα  ανάγκη  για δουλειά, για να βιοποριστούν  οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

      Οι  «ευεργέτες»  συνεχίζουν το έργο τους με «χορηγίες»,  με κάθε ευκαιρία διαλαλούν «τι έχουν  προσφέρει για τον τόπο» και αφού  ξεζουμίζουν τους ναυτεργάτες  τους  αποκαλούν «ήρωες»..!

Οι «χορηγίες» από τους εφοπλιστές  «μερεμέτια» προς το δημόσιο σύστημα υγείας,  την  εκπαίδευση,  στις ναυτικές σχολές   ΑΕΝ, το ΚΕΣΕΝ και  στις  άλλες κρατικές  δομές  προβάλλονται πανηγυρικά από την κυβέρνηση της ΝΔ , το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας, ως συμβολή «στην εθνική  προσπάθεια» και άλλα παρόμοια. Προβάλλουν τον «κοινωνικό εταιρισμό», ότι «ναυτεργάτες και εφοπλιστές είμαστε  μια οικογένεια  – όλοι μαζί θα περάσουμε την κρίση» με στόχο  να αμβλυνθεί το ταξικό κριτήριο που έχουν οι εργάτες της θάλασσας.

Τα ποσά που διατίθενται από τους εφοπλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους  με τη μορφή της «χορηγίας»  είναι ένα πολύ μικρό μέρος – ψίχουλα  από την τεράστια  κλεμμένη υπεραξία  – που καρπώνονται οι εφοπλιστές – το κεφάλαιο από  την  εκμετάλλευση των ναυτεργατών μέσα  στα καράβια,  γενικότερα  από τους εργάτες  σε όλους τους χώρους δουλειάς και  τους κλάδους.

Οι  εφοπλιστές έχουν βάλει σε «καραντίνα»  θεμελιώδη   δικαιώματα   των ναυτεργατών ,  αρνούνται να υπογράψουν  κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  για Ποντοπόρα   από το  2010,  με στόχο τη κατάργηση  των  ΣΣ Εργασίας σε όλες τις  κατηγορίες καραβιών.

      Ο  μηχανισμός των εφοπλιστών στη Διεθνή  Οργάνωση Μεταφορών (ΔΟΜ/ITF)  και  στα μέλη της όπως στην ΠΝΟ  με την ομάδα του εργοδοτικού συνδικαλισμού – Γ. Χαλά, Μ. Τσικαλάκη και Α. Νταλακογιώργο – είναι  σε διατεταγμένη υπηρεσία συκοφαντούν, υπονομεύουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των ναυτεργατών, έχουν  βάλει φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους,  προωθούν τη στρατηγική του  εφοπλιστικού κεφαλαίου, χωρίς να υπολογίζουν τον  ανθρώπινο  πόνο – τη ζωή των ναυτεργατών

 

              Οι  εργάτες της θάλασσα είναι  στο μάτι του κυκλώνα!

Τώρα με ευθύνη των εφοπλιστών και του  κράτους είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα:

  • Να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των καραβιών με υγειονομικό υλικό μάσκες, γάντια, γυαλιά, φόρμες, θερμόμετρα «LASER» απολυμαντικά ατομικής χρήσης και κοινόχρηστων χώρων και φαρμακευτικό υλικό για την προστασία της υγείας των ναυτεργατών.
  • Όσοι ναυτεργάτες χρειάζονται ιατρική φροντίδα, νοσοκομειακή περίθαλψη και όποιοι επιθυμούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές , στις πατρίδες τους.

Με απύθμενο θράσος οι εφοπλιστές  προκαλούν τους ναυτεργάτες

Η οργή και αγανάκτηση των ναυτεργατών εκφράστηκε με οργανωμένη  απειθαρχία του κλάδου, η  κατάπτυστη εγκύκλιος – τα κούφια λόγια των εφοπλιστών, του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (ICS), της  Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών (ΔΟΜ/ITF), και  της κυβέρνησης για την προώθηση της πρωτοβουλίας τους τη  Πρωτομαγιά 2020 στα καράβια, πετάχτηκε από τους ναυτεργάτες  στο καλάθι των αχρήστων.

Οι ναυτεργάτες με τη συμμετοχή τους στην Απεργία  την Πρωτομαγιά –  Παγκόσμια Μέρα της Εργατικής Τάξης,  με σηκωμένη σφιχτά  την γροθιά μέσα από τα καράβια, τίμησαν  τους   εργάτες που έπεσαν στη μάχη κόντρα στους εφοπλιστές -το κεφάλαιο. Συμβάλλουν με τη συμπόρευση  με το ΚΚΕ   και τα ταξικά σωματεία  ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ  μαζί με όλες τις   δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για την οργάνωση της αντεπίθεσης, ενάντια στον ορατό εχθρό,  τον καπιταλισμό. Δεν είναι ανίκητοι! Συνεχίζουμε τον αγώνα τους  για τα ιδανικά τους, μέχρι την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό – την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.