ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020 Αγώνας για την υγεία, τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού

Παράσταση  διαμαρτυρίας  στο  υπουργείο  Εργασίας

Με απεργιακές περιφρουρήσεις από εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, μηχανοκίνητες πορείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις στις πύλες των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εργασίας και  Ναυτιλίας από αντιπροσωπείες συνδικαλιστών και με άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις, τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, Εργατικά  Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία  –  στη πρώτη γραμμή – ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΕΝΕΔΕΠ, Συνδικάτο Μετάλλου – με τους ναυτεργάτες, τους  λιμενεργάτες,  τους εργάτες στη Ζώνη Περάματος ,  τους εργαζόμενους από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έστειλαν στις 26 Νοέμβρη  από όλη τη χώρα, το μήνυμα της απεργίας, το μήνυμα του αγώνα  για  την υγεία και τα δικαιώματα του λαού.

Με την απεργία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χιλιάδες απεργοί σε όλη τη χώρα, σε κάθε κλάδο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ένωσαν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους που κινητοποιούνται για τα ίδια κρίσιμα αιτήματα και σε άλλες χώρες. Έχοντας στο πλευρό τους ενώσεις και φορείς αυτοαπασχολούμενων, βιοπαλαιστών, γυναικών, φοιτητών, οι απεργοί έβαλαν στο επίκεντρο τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, για πραγματικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ακύρωση των απολύσεων και όλων των αρνητικών μεταβολών κ.ά.

Μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και τη Ζώνη στο Πέραμα, σε μια σειρά από μεγάλα εργοστάσια, στα εργοτάξια των Κατασκευών, «πάγωσε» κάθε δραστηριότητα, ενώ παρεμβάσεις έγιναν σε εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, απέναντι στο κλίμα τρομοκρατίας, αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά πως έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι η …δημόσια υγεία αλλά η επιβολή «σιωπητηρίου» σε κάθε φωνή διεκδίκησης. Η αστυνομοκρατία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, η «περικύκλωση» της συμβολικής διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας από αστυνομικές δυνάμεις, η συνεχιζόμενη καταστολή ενάντια σε συνδικαλιστές, η παρακολούθηση των γραφείων και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων πήραν απάντηση από την πολύμορφη απεργιακή δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή που η επίθεση κυβέρνησης, εφοπλιστών γενικότερα της εργοδοσίας  κλιμακώνεται, οι εργαζόμενοι υπερασπίστηκαν με το όπλο της απεργίας τα δικαιώματά τους. Κατήγγειλαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα… της εργοδοσίας, που εκθέτουν την υγεία τους στον ιό, τα 10ωρα, την εκ περιτροπής  και την αναστολή εργασίας.

Η απεργία στις 26 Νοέμβρη αποτελεί εφαλτήριο για την κλιμάκωση της πάλης   του  εργατικού κινήματος για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς,   για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.