ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ Πειραιάς: Από την «Cosco» μέχρι τη Ζώνη έχουν «νεκρώσει» τα πάντα

 

Με επιτυχία συνεχίζεται η 24ωρη απεργία στον Πειραιά, όπου έχουν «νεκρώσει» το λιμάνι, οι εγκαταστάσεις της «Cosco» και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Τα πλοία παραμένουν δεμένα, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. (Δείτε φωτογραφίες στο slideshow παρακάτω)

Στην πύλη της «Cosco» μέλη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ κρατούν πανό που αναγράφει, «Απεργία 26 Νοεμβρίου. Ώρα ευθύνης για όλους. Δωρεάν δημόσια υγεία για όλο το λαό – Αυξήσεις μισθών. Κάτω τα ξερά σας από το 8ωρο και τα Σωματεία. Δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα για μια ζωή στο μποϊ μας».

Η απεργία γίνεται κανονικά και αποτελεί απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης του απεργιακού αγώνα που επιχειρεί η εργοδοσία της Cosco η οποία ζήτησε την παρέμβαση δικαστικών, λιμενικών και αστυνομικών αρχών στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Χρυσοχοϊδη για τις συγκεντρώσεις, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων στο λιμάνι.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Διοίκηση του ΟΛΠ – COSCO, μέσω του διευθύνοντα συμβούλου ZHANG ANMING ζητάει από την κυβέρνηση, το λιμενικό και την αστυνομία να παρέμβει για να μην πραγματοποιηθεί η σημερινή απεργία. Το όργιο καταστολής φαίνεται ότι έχει και συνέχεια, η εργοδοσία λοιπόν χέρι – χέρι με την κυβέρνηση καίγονται να μην ακουστεί η φωνή των εργαζόμενων στο λιμάνι. Έχουν το θράσος δε να προφασίζονται την πανδημία όταν οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι, για τα ελλιπή μέτρα προστασίας, για την απόκρυψη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων , για τις συνθήκες γαλέρας που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας βέβαια όλα τα μέσα από την τρομοκρατία μέχρι τα τσιράκια τους και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από τον αγώνα για μια ζωή στο μπόι μας». 

Χαρακτηριστικό του αντεργατικού καθεστώτος που έχει επιβάλλει το μονοπώλιο της «Cosco» στις προβλήτες στο λιμάνι, που επιβεβαιώνει και το δίκιο της σημερινής απεργίας, είναι όπως καταγγέλλουν, οι «συμβάσεις» μιας μέρας χωρίς δικαιώματα. Όπως μάλιστα ανάφερε εργαζόμενος στις προβλήτες, μ’ αυτό το απαράδεκτο καθεστώς δουλεύει εδώ και 3 μήνες, ενώ σε αυτή την  κατηγορία εργαζομένων τους «στέλνει» στην Cosco η Ομοσπονδία Φορτοεκφωρτωτών Ελλάδας.

Επίσης, περιφρούρηση γίνεται στο λιμάνι του Πειραιά από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία στις 10.30 π.μ., προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας, καθώς και σε  άλλους εργασιακούς χώρους.