ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ Η καθολική συμμετοχή επιβεβαίωσε τις αγωνιστικές διαθέσεις

Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη προειδοποιητική απεργία στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, οι ναυτεργάτες έδωσαν την πρώτη συντονισμένη απάντηση στη νέα επίθεση που εξαπολύουν εφοπλιστές και κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, στο σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, φτάνοντας να καταργήσει με νόμο η ΝΔ, μέσα σε μια νύχτα το κατακαλόκαιρο, μια από τις μεγαλύτερες ναυτεργατικές κατακτήσεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αρχίζοντας από τα ποντοπόρα πλοία. 

Η χτεσινή απεργία αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν προστεθεί ότι αποφασίστηκε από τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Ενωση Ηλεκτρολόγων (ΠΕΝΗΗΕΝ), κόντρα στους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, οι οποίοι, πλήρως ευθυγραμμισμένοι με εφοπλιστές και κυβέρνηση, προσπαθούν να επιβάλουν στους ναυτεργάτες «σιγή νεκροταφείου», να υπονομεύσουν κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και τον «κοινωνικό εταιρισμό». Στην απεργία συμμετείχε και η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών.

Σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν και η αλληλεγγύη από σωματεία της στεριάς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, από φοιτητές και σπουδαστές. Εργαζόμενοι και νεολαίοι, συγκροτώντας απεργιακές φρουρές, πήραν και αυτήν τη φορά τις θέσεις τους πάνω στους καταπέλτες, εμψυχώνοντας τους ναυτεργάτες να δώσουν με αποφασιστικότητα αυτήν τη δύσκολη απεργιακή μάχη μέχρι και χτες τα μεσάνυχτα.

Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται για: Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική – δημόσια Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες. Να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις. Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες. Ουσιαστική προστασία των ανέργων κ.ά.

«Προτάσσουμε τα δικά μας όπλα…»

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών επιβεβαιώθηκαν και στη διάρκεια των περιοδειών και των συσκέψεων που έγιναν σε καράβια, από τους συνδικαλιστές των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Χαρακτηριστικά, όσον αφορά το «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», όπως ειπώθηκε από το πλήρωμα, το πλοίο φέτος ήταν δεμένο για μήνες επειδή αυτό συνέφερε την εταιρεία. «Ημασταν δεμένοι όλο το καλοκαίρι. Τώρα ξεκινήσαμε και να δούμε πόσο θα διαρκέσει. Η οικογένεια όμως πρέπει να ζει 12 μήνες…».

Το συγκεκριμένο πλοίο ξεκίνησε με μειωμένη κατά 50% την οργανική του σύνθεση, όπως ισχύει τους χειμερινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στο πλοίο και αύξηση της ανεργίας στον κλάδο.

Να σημειωθεί ότι η παράταση της χειμερινής μειωμένης οργανικής σύνθεσης έγινε με μία από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε σωρηδόν η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα αξιοποιώντας την πανδημία. «Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, πρέπει να συνεχίσουμε», ήταν το στίγμα της συζήτησης με τους ναυτεργάτες.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στο «ΦΑΙΣΤΟΣ». «Αν δεν συνεχίσουμε δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο από τα δικαιώματά μας», αναφέρθηκε από ναυτεργάτη, ενώ ένας συνάδελφός του συμπλήρωσε: «Ναι, μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες, φόβος, όμως δεν πρέπει να κάνουμε πίσω». Από πλήρωμα σε άλλα πλοία καταγγέλθηκε ότι οι εφοπλιστές εκβιάζουν ναυτεργάτες να δεχτούν να βγουν σε αναστολή, δουλεύοντας για 534 ευρώ, διαφορετικά θα βγουν στην ανεργία, με τα 350 ευρώ του επιδόματος.

«Το γεγονός ότι στην ακτοπλοΐα έχουν μπει εμπόδια στις διαθέσεις κυβερνήσεων και εφοπλιστών, που προσπαθούν με λύσσα να ισοπεδώσουν τα πάντα, οφείλεται στους αγώνες των ναυτεργατών, με τις ταξικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θ. Ευαγγελάκης, τονίζοντας ότι με την κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος για όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Αλλωστε, τόνισε, ήδη οι ακτοπλόοι εφοπλιστές παραβιάζουν κατάφωρα τις Συμβάσεις. «Η μοιρολατρία, η υποχώρηση, ο συμβιβασμός με το “μικρότερο κακό”, είναι το χειρότερο για τους ναυτεργάτες, συνολικά για την εργατική τάξη. Τα όπλα μας είναι η οργάνωση και ο αγώνας και αυτά πρέπει να προτάξουμε», τόνισε.

Συνεχίζουν τον αγώνα

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, χαιρετίζουν «τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, για τη μαζική, μαχητική συμμετοχή τους στην απεργία ενάντια στην επίθεση, που δεχόμαστε στο σύνολο των δικαιωμάτων μας, από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση της ΝΔ».

Σημειώνουν ότι «τα αντεργατικά τους σχέδια βρήκαν απάντηση στη μαζική, καθολική συμμετοχή και στην περιφρούρηση της απεργίας στους καταπέλτες των πλοίων. Για άλλη μια φορά οι ναυτεργάτες διαπίστωσαν την έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη από συνδικάτα, φορείς των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ασπίδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους. Η σημερινή καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη στις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Τα σωματεία διαμηνύουν ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να μην περάσει η εργασιακή ζούγκλα των εφοπλιστών, της εργοδοσίας. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος – τερατούργημα 4714 που ψήφισε στις 29 Ιούλη η κυβέρνηση της ΝΔ».

Καλούν τους ναυτεργάτες σε μαζική συμμετοχή, την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί από σωματεία και φορείς έξω από το Εφετείο Αθήνας, μέρα ανακοίνωσης της απόφασης της δίκης των εγκληματιών – ναζιστών της Χρυσής Αυγής και στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη.