Αντιδράσεις από την παρουσία του τουρκικού ωκεανογραφικού δυτικά της Κύπρου

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ:

Το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των λαών της Ανατολικής Μεσογείου για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας αναδεικνύεται και από τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, την ώρα που συνεχίζει το πολυεπίπεδο παζάρι με τις ΗΠΑ.

Η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ δημιούργησε εκνευρισμό στη γαλλική «TOTAL» και την ιταλική «ENI», που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έτσι η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε εκ μέρους της ΕΕ «μεγάλη ανησυχία» για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Η Φρ. Μογκερίνι κάλεσε «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και με τους Κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες».

Παράλληλα το Σάββατο 4 Μάη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος έσπευσε να αναγάγει το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε προστάτες των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να αυθαιρετεί και να αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα το σεβαστεί και ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ θα επιβάλουμε την εφαρμογή του και το σεβασμό του».

Η Άγκυρα εμμένει στις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κάλεσε «τους πρωταγωνιστές εκτός ανατολικής Μεσογείου να σταματήσουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία», όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Άγκυρα δεν δέχεται συμβουλές για το θέμα των υδρογονανθράκων από αυτούς που δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση του Κυπριακού».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι: «Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει και προηγουμένως, θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ (σ.σ. «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», όπως αναφέρει το ψευδοκράτος η Τουρκία) . Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και τώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δεν διστάζει με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, που αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, που απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας και που παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονομερείς δραστηριότητες».

Το Καϊρο προειδοποιεί την Άγκυρα

Οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις γύρω από την μοιρασιά των πηγών ενέργειας πληθαίνουν, μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Αιγύπτου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, χαρακτηρίζει «παράνομες» τις δραστηριότητες της Τουρκίας, ως μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το Σάββατο το απόγευμα, το Κάιρο κάνει λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του, το υπουργείου Εξωτερικών, «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες» και προειδοποιεί «για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου».

Νέες απειλές εκτόξευσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας

Με φραστικές απειλές, αλλά και συγκεκριμένες προκλητικές ενέργειες φροντίζει η Άγκυρα να υπενθυμίζει τις αξιώσεις της στο Αιγαίο, στην Κύπρο και συνολικά στην περιοχή της Αν. Μεσογείου που φλέγεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Οι τουρκικές απειλές εκτοξεύονται την ώρα που η Άγκυρα βρίσκεται σε ένα πολυεπίπεδο παζάρι με τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δήλωσε την Κυριακή 5 Μάη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να μην επιτρέψει κανένα τετελεσμένο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟ
Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;

Μετά το κλίμα ενθουσιασμού που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν εν χορώ η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα για το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο, τα «ψιλά γράμματα» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι ο λαός μόνο κινδύνους και απειλή μπορεί να αισθάνεται από τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή και τη βαθύτερη ελληνική εμπλοκή, που αποτυπώνεται και στο συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, με αναβάθμιση και άμεση αμερικανική εμπλοκή στην τριμερή συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, προβλέπει ότι μέσα σε 90 μέρες από την επικύρωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγκρίνει το ποσό των 3 εκατ. δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλων 2 εκατ. δολαρίων για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναφέρει, επίσης, ότι η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής, όπως Ελλάδα και Κύπρος, είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, εγκρίνει την ίδρυση ενός αμερικανικού ενεργειακού κέντρου για την Ανατ. Μεσόγειο με στόχο τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Το στοιχείο που ξεχώρισαν κυβέρνηση και ΝΔ όταν ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο των δύο Αμερικανών γερουσιαστών, ήταν η πρόβλεψη να καταθέτει η Ελλάδα στις ΗΠΑ τον πλήρη κατάλογο με τις παραβιάσεις των Τούρκων στον ελληνικό εναέριο χώρο. «Οι ΗΠΑ διασφαλίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και «”βάζουν χέρι” στην Τουρκία», έλεγαν στους πανηγυρισμούς τους.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική. Και είναι τουλάχιστον κοροϊδία και πρόκληση να ισχυρίζεται κανείς ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν έως τώρα πότε και πόσες παραβιάσεις κάνει η Τουρκία στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Στα 10 ή στα 6 μίλια;

Όπως καταγράφεται σε έγκυρες αναλύσεις, η συγκεκριμένη πρόβλεψη από την πλευρά των ΗΠΑ κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ στην Ελλάδα, η οποία ορίζει στα 10 μίλια τον εθνικό εναέριο χώρο όπου ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έναντι των 6 μιλίων που αναγνωρίζει η Τουρκία. Ποιες παραβιάσεις επομένως θα αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ; Αυτές που γίνονται στα 10 ή στα 6 μίλια;

Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται ο ρόλος των ΗΠΑ ως επιδιαιτητή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Τραμπ παζαρεύει ανοιχτά με την Τουρκία για την παραμονή της στο δυτικό στρατόπεδο, αξιοποιώντας πιέσεις και ανταλλάγματα.

Αλήθεια, όμως, σε ποιον εναποθέτει η κυβέρνηση την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;

Στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο και το θεωρούν «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» στη Ν/Α πτέρυγα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας;

Σ’ αυτούς που με τη συμβολή και την παρέμβασή τους έχει γκριζαριστεί το μισό σχεδόν Αιγαίο;

Σ’ αυτούς που με την ανοχή τους η Τουρκία παραβιάζει κάθε διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάνει παραβιάσεις, επεκτείνει τις αμφισβητήσεις και προωθεί το σχέδιο για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου;

Και μόνο τα παραπάνω δείχνουν τους κινδύνους που κρύβει η ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην «υπεράσπιση» τάχα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Άλλωστε, η εμπειρία από τα Ιμια το 1996 και όσα ακολούθησαν είναι τραυματική και διδακτική.

Στην πραγματικότητα, με αυτό το νομοσχέδιο που προωθεί η αμερικανική Γερουσία, η ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί και με τη βούλα στις ΗΠΑ τη δικαιοδοσία να ορίζουν αυτές κατά τα συμφέροντά τους τα όρια του εναέριου χώρου όπου η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα έναντι της Τουρκίας. Που σημαίνει ότι κι αυτά εγκλωβίζονται ανεπίστρεπτα στο παζάρι ΗΠΑ – Τουρκίας, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό.

Φοβού τους …«φιλέλληνες»

Ο λαός άκουσε πολλά τις προηγούμενες μέρες για τον «φιλέλληνα» Μενέντεζ, που επισκέφτηκε Ελλάδα και Κύπρο για να διαφημίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία του, την οποία στηρίζουν ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί. Όπως άκουσε πολλά για την «ευκαιρία» που έχει η Ελλάδα να επωφεληθεί από την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, για να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή και να κατοχυρώσει τον τίτλο του «προτιμώμενου εταίρου» στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Κατά την επίσκεψή του όμως στην Ελλάδα, ο Αμερικανός γερουσιαστής φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» (21/4/2019), αναφέρει επί λέξει:

«Πρέπει να ξεκαθαρίσω, γιατί πολλοί με ρωτούν, πως η πρωτοβουλία για τη συμμαχία ασφάλειας και ειρήνης στην Ανατ. Μεσόγειο δεν έχει σχέση με το τι κάνει η Τουρκία. Ακόμη και αν η Τουρκία ήταν ο τέλειος εταίρος, πάλι θα προωθούσα αυτήν τη συμμαχία. Βλέπουμε όμως τις προκλήσεις στην περιοχή. Η ελπίδα μας ήταν πάντα ότι η Τουρκία θα έχει ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της, ότι θα είναι μια χώρα δημοκρατική που θα σέβεται την ανεξιθρησκία και μια ισχυρή σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Ποιες είναι όμως οι «προκλήσεις» που βλέπουν οι ΗΠΑ στην περιοχή;

Πέρα από την επέκταση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής, πέρα από την προσπάθεια των ΗΠΑ να παίξουν ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις γύρω από τα Ενεργειακά στην Ανατ. Μεσόγειο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενίσχυση της συμμαχίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ κάτω από την αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα έχει την «κάννη» στραμμένη προς το Ιράν.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι για τη δημιουργία αυτού του σχεδίου νόμου «εργάστηκε» σκληρά το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ (το καταγράφει μέχρι και η «Αυγή», στις 28/4/2019), σε μια περίοδο μάλιστα που ΗΠΑ και Ισραήλ ανεβάζουν τους πολεμικούς τόνους ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους.

Επικίνδυνος εφησυχασμός, προκλητικός εξωραϊσμός

Όσοι, λοιπόν, καλούν τον λαό να δει στο πρόσωπο του Μενέντεζ έναν «φιλέλληνα», που ανησυχεί για την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή και προωθεί ένα νομοσχέδιο για την υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, το λιγότερο που κάνουν είναι να καλλιεργούν συνειδητά εφησυχασμό και να εξωραΐζουν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη του λαού.

Όπως όλα δείχνουν, με αυτό το νομοσχέδιο, που αποτελεί «οργανικό κομμάτι» του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, η Ελλάδα χώνεται βαθύτερα στα σχέδια ΗΠΑ – Ισραήλ ενάντια στο Ιράν και επομένως στους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία, αλλά και με την Τουρκία, που, με αιχμή το Συριακό, έχουν διαμορφώσει ένα υψηλό επίπεδο σχέσεων και συντονισμένης δράσης στην περιοχή.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, εδώ και χρόνια, η συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ αποκτά ολοένα και πιο έντονα στρατιωτικά χαρακτηριστικά, με συνεκπαιδεύσεις των Πολεμικών Αεροποριών των δύο κρατών και μάλιστα σε συνθήκες που προσομοιώνουν πιθανές επιθέσεις στο Ιράν.

Με τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ «ενθάρρυναν» την επέκταση αυτής της συμμαχίας σε τριμερή, με την ένταξη και της Κύπρου, η οποία βρίσκεται τώρα στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας συνολικά την «προβολή ισχύος» της ευρωατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή, άρα και την παρουσία των ΗΠΑ.

Γι’ αυτό ο Μενέντεζ σημειώνει στην ίδια συνέντευξη ότι «η ουσία του νομοσχεδίου είναι σε πλήρη αρμονία με κινήσεις όπως η συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η επιστολή καλών προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου καθώς και η ολοένα και στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα». Εν ολίγοις, η ενίσχυση της τριμερούς, που είναι ο στόχος του νομοσχεδίου, μπλέκει βαθύτερα τον ελληνικό και τους άλλους λαούς στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Μονά – ζυγά χαμένος ο λαός

Μιλώντας για την Τουρκία, ο Μενέντεζ ήταν ξεκάθαρος: «Η Τουρκία πρέπει να κάνει την επιλογή της. Μπορεί να συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, να συνεχίσει να έχει έναν δυτικό προσανατολισμό, ή μπορεί να απομακρυνθεί (…) Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το κάνει, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων μας».

Είναι φανερό, επομένως, ότι οι ΗΠΑ ασκούν πίεση με κάθε τρόπο στην Τουρκία να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στο ΝΑΤΟ και να σταματήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία, διεξάγοντας μαζί της ένα παζάρι, που επικεντρώνεται κατά βάση στην επόμενη μέρα στη Συρία και στο μέλλον του κουρδικού πληθυσμού στα νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Αντικειμενικά, το νομοσχέδιο που προωθείται στη Γερουσία ασκεί πίεση και στην Τουρκία να αναθεωρήσει την πολιτική της στην περιοχή και να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ, με τα ανάλογα βέβαια ανταλλάγματα.

Γι’ αυτό οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας με κάποιον τρόπο στα τριμερή σχήματα που φτιάχνονται υπό την αιγίδα τους στην Ανατ. Μεσόγειο. Γι’ αυτό προτείνουν στην Τουρκία συνεκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων ακόμα και χωρίς διευθέτηση του Κυπριακού. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση, πλήρως ευθυγραμμισμένη με την αμερικανοΝΑΤΟική στρατηγική έναντι της Τουρκίας, προωθεί συμβιβασμούς στις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα και η αναβάθμιση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ αξιοποιούνται επίσης ως μέσο πίεσης στην Τουρκία, ρίχνοντας λάδι στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, την ίδια ώρα που οι συμβιβασμοί, οι οποίοι συζητούνται στο παρασκήνιο, «ακουμπάνε» και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι ο λαός έχει μόνο να χάσει απ’ αυτόν τον σχεδιασμό, όπου συμμετέχουν ως τα μπούνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα, είτε η Ελλάδα αξιοποιηθεί σαν αιχμή του δόρατος απέναντι στην Τουρκία, σε περίπτωση παραπέρα όξυνσης της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, είτε υπάρξει συμβιβασμός, που θα περιλάβει με βεβαιότητα την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο.

Φαύλος κύκλος

Κι επειδή κάποιοι προσπαθούν επίμονα να πείσουν ότι με την εμπλοκή σ’ αυτά τα σχέδια «δέσαμε το γάιδαρό μας», αφού «οι ΗΠΑ είναι ενεργότερα στο πλευρό μας», υπενθυμίζουμε τι έλεγε πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του, απαντώντας στο ερώτημα αν εκτιμά ότι οι ΗΠΑ «θα πολεμήσουν στο πλευρό της Ελλάδας αν χρειαστεί»:

«Για να πολεμήσει κάποιος μαζί σου, πρέπει να έχει συμφέροντα τα οποία διακυβεύονται. Εάν δεν έχει οικονομικά συμφέροντα ή κάτι άλλο, δεν θα το κάνει (…) Το άλλο είναι να έχουμε μια πολύ καλή αυξημένη παρουσία από μια ισχυρή δύναμη, όπως είναι οι ΗΠΑ, η οποία σου εξασφαλίζει και αυτή μια κατά κάποιον τρόπο ασφάλεια. Δηλαδή, θα πρέπει να εξαλειφθούν σιγά – σιγά οι λόγοι για τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να απειληθεί»…

Τα «συμφέροντα» για τα οποία μιλάει ο υπουργός βυθίζουν την Ελλάδα ολοένα και περισσότερο σε σχέδια και ανταγωνισμούς που μυρίζουν μπαρούτι, εκθέτοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους, ακόμα και στον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή μας. Αυτόν τον φαύλο κύκλο μόνο ο λαός μπορεί να τον σπάσει, παλεύοντας ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας, για την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ
Όλο και πιο «τσαλακωμένα» στη λαϊκή συνείδηση ακόμη και στις ηγετικές δυνάμεις  ΗΠΑ και ΕΕ

Όσο εντείνεται η επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, όσο οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και μαζί τους ο κίνδυνος να αναζωπυρωθούν και να επεκταθούν «εστίες πολέμου» ανά τον κόσμο, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται, ώστε να σβηστεί από τον ορίζοντα των λαών κάθε εναλλακτικός δρόμος πέρα από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Κυβερνήσεις, ΜΜΕ, σχολεία και πανεπιστήμια, ΜΚΟ κ.ά., όλοι επιστρατεύονται με τόνους «μελάνι» και απίστευτο χρήμα, για να γίνουν οι λαοί χειροκροτητές της εκμετάλλευσής τους, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και σχεδιασμών, των επεμβάσεων κατά άλλων λαών. Πότε με το «καρότο» της «ασφάλειας», της «σταθερότητας» και της «ανάπτυξης», πότε με τη φοβέρα της «απομόνωσης» ή και μιας επέμβασης των ιμπεριαλιστών.

Παρ’ όλα αυτά, η δυσαρέσκεια για τα αδιέξοδα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες δεν μπορεί να κρυφτεί. Και μια σειρά ερευνών, που τελευταία έχουν βγει στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν πως αυτό που σήμερα είναι «έτσι», αργά ή γρήγορα μπορεί να είναι «αλλιώς». Ορισμένα τέτοια στοιχεία δείχνουν τσαλακωμένη την εικόνα του καπιταλισμού – ακόμη και στις ηγετικές δυνάμεις του, στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Χαλάνε την εικόνα που προσπαθούν να «χτίσουν» διάφορες οπορτουνιστικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις για τη δυνατότητα ενός «εξανθρωπισμένου» καπιταλισμού.

Μειώνεται η εμπιστοσύνη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Για παράδειγμα, αισθητά μειωμένη σε σχέση με το 2017 εμφανίζεται η αποδοχή του ΝΑΤΟ σε έρευνα της «YouGov» (για λογαριασμό του Ινστιτούτου «Charles Koch») τον Μάρτη, σε κράτη – μέλη και μη μέλη του ΝΑΤΟ (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Τουρκία).

Υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στο ΝΑΤΟ δήλωσε το 59% στην Αγγλία (από 73%), το 54% στη Γερμανία (από 68%), το 39% στη Γαλλία (από 54%), το 26% στη Φινλανδία (από 39%).

Επίσης, μόλις το 40% των Γερμανών και των Τούρκων, το 36% των Γάλλων και το 52% των Αγγλων απάντησαν ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ καθιστά τη χώρα τους περισσότερο ασφαλή.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι στο φθινοπωρινό ευρωβαρόμετρο (2018) της Κομισιόν το 70% των Ελλήνων δήλωσε ότι «δεν εμπιστεύεται την ΕΕ» και μόλις το 26% ότι «την εμπιστεύεται».

Αντίστοιχα στο εαρινό ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε περίπου ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, μόλις το 46% των Ελλήνων απάντησε ότι «βλέπει θετικά τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ». Μάλιστα, στην κορυφή της λίστας με τους προβληματισμούς των Ευρωπαίων για την πολιτική της ΕΕ και μπροστά στις ευρωεκλογές, βρίσκονται πλέον η οικονομία/ανάπτυξη και η ανεργία των νέων.

Παρότι η πλειοψηφία όσων εκφράζουν αρνητικές διαθέσεις για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν έχει ένα ξεκάθαρο ταξικό κριτήριο απέναντι στις ενώσεις και την εξουσία του κεφαλαίου, αυτές οι διεργασίες που καταγράφονται στις έρευνες, δεν περνάνε απαρατήρητες από τις αστικές δυνάμεις.

Αντίθετα, με βάση αυτές προσπαθούν να ξεδιπλώσουν την προπαγανδιστική τους τακτική, να χειραγωγήσουν όποιες τάσεις αμφισβήτησης, να τις αξιοποιήσουν στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, γνωρίζοντας ότι οι συνθήκες – σε συνδυασμό και με τη δράση των κομμουνιστών, του ταξικού εργατικού, λαϊκού κινήματος – δεν παραμένουν αμετάβλητες.

1 στους 2 νέους στις ΗΠΑ βλέπει θετικά τον σοσιαλισμό. Ποιος θα περίμενε – επίσης – ότι στις ΗΠΑ, στην ηγέτιδα δύναμη του καπιταλισμού, όλο και περισσότεροι νέοι θα έβλεπαν θετικά τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού; Οπως δείχνουν έρευνες της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων «Gallup».

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο που δίνεται στην έννοια του σοσιαλισμού, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν αναμφισβήτητα την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος για την πλειοψηφία του λαού, στην εργασία, στην Υγεία, στη στέγη, στην Εκπαίδευση κ.α. Μετά από τις απανωτές έρευνες της «Gallup», όπου αποτυπώθηκαν η παγιωμένη αμφισβήτηση στον καπιταλισμό και η τάση προτίμησης για τον σοσιαλισμό, η εταιρεία έθεσε ξανά τον Οκτώβρη του 2018 το ερώτημα που είχε θέσει τελευταία φορά το 1949: «Πώς ορίζετε τον σοσιαλισμό;».

Το 23% των Αμερικανών αντιλαμβάνεται τον σοσιαλισμό ως κάποια μορφή ισότητας για όλους στην εργασία, στα δικαιώματα, στη διανομή του πλούτου κ.λπ. Το 17% απάντησε πως είναι η κρατική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής (υπηρεσίες, επιχειρήσεις κ.λπ.), ενώ το 10% είπε ότι σημαίνει παροχές και δωρεάν υπηρεσίες (π.χ. Υγείας) για όλους. Επίσης ένα 6% απάντησε ότι σοσιαλισμός είναι ένας «μεταρρυθμισμένος κομμουνισμός», ενώ το 23% «δεν είχε γνώμη». Το 1949 το 34% των Αμερικανών είχε δώσει την απάντηση «κρατική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” του Σαββατο-Κύριακου 4-5 Μάη 2019