ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ : Όλο και πιο επικίνδυνες οι εξελίξεις στο παζάρι της Ενέργειας

Πυκνώνουν οι εξελίξεις και οι παρεμβάσεις στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας πρωτίστως την επικινδυνότητα για τους λαούς της περιοχής.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει την επικίνδυνη τακτική του εφησυχασμού, αλλά και της ανάδειξης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως «εγγυητών» τάχα της ειρήνης και ασφάλειας του λαού, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Στο μεταξύ συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΤουρκίαςΓ. Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δρομολογείται στο Ελσίνκι την Πέμπτη ή την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μία ακόμη απόδειξη της κλιμάκωσης των αντιλαϊκών σχεδιασμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι η παρέμβαση της Βρετανίας που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, σιγοντάροντας όχι απλά την τουρκική επιθετικότητα, αλλά τις ευρύτερες αναδιατάξεις (συνοριακές, επιχειρηματικές, γεωπολιτικές) που προχωρούν σε όλη την Περιφέρεια.

Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σερ Άλαν Ντάνκαν, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε «διευκρινιστική ανακοίνωση», με την οποία ωστόσο επαναλαμβάνει τα ίδια. Έτσι, αναφέρει μεν ότι «αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», αλλά και σπεύδει να συμπληρώσει: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση…» Ακόμα, κρίνει σκόπιμο να σημειώσει και ότι «το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων», εκφράζοντας έτσι και την ετοιμότητα του Λονδίνου να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στο «παζάρι» για τη διχοτόμηση του νησιού και ένα συμβιβασμό ωφέλιμο για πολλά επιχειρηματικά και γεωπολιτικά σχέδια που «τρέχουν» (με φόντο και τα νέα δεδομένα που γεννά το παζάρι για το Brexit).

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του υφυπουργού» και ότι ο Κύπριος πρόεδρος θα υποβάλει σχετική επιστολή και στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Σε εξέλιξη οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας

Από τη μεριά της, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, με το γεωτρύπανο «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ να ετοιμάζει γεωτρήσεις, αλλά και μεγάλης κλίμακας γυμνάσια, όπως ο «Θαλασσόλυκος», που για πρώτη φορά διεξάγονται στις τρεις θάλασσες «που βρέχει η Ανατολία», Μαύρη, Μεσόγειο και Αιγαίο. Στο πλαίσιο της «άσκησης» σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ οργάνωσε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες -με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των πρεσβειών από Ισραήλ και Αίγυπτο– εμφανίζοντας χάρτες με συγκεκριμένες συντεταγμένες των ΑΟΖ στην περιοχή, εντείνοντας τις «ζυμώσεις» γύρω από τις δικές της αξιώσεις και «εναλλακτικές».

Με νέες συμφωνίες εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, «απαντά» η Λευκωσία

Από την πλευρά της η Λευκωσία προχωρά σε νέες ενεργειακές συμφωνίες με πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς, επιχειρώντας να προλάβει εξελίξεις και να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα επιτρέπουν τη μεγαλύτερη παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Έτσι, μετά τη συμφωνία με τον γαλλικό κολοσσό «Τotal» για την επέκταση των ερευνών της εταιρείας και σε άλλα πέντε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου»- η ανακοίνωση μιας νέας συμφωνίας η οποία αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, πρόκειται για την πώληση φυσικού αερίου στα δύο τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο. Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Σταθερή στη γραμμή που βάζει το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα η Αθήνα

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί τον επικίνδυνο εφησυχασμό, παρουσιάζοντας τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ ως «εγγυητές» τάχα της ειρήνης και ασφάλειας του λαού, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Φάνηκε και από όσα είπε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας, Ευ. Αποστολάκης, συμμετέχοντας στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες ως «μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή» και αφού επισήμανε ότι η προκλητική συμπεριφορά αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ζήτησε από τους ομολόγους του, «επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, να δράσουν συλλογικά, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο».

Ερωτηθείς τι απάντηση πήρε στα προαναφερόμενα, επέμεινε πως «η απάντηση είναι ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει αυτή η παραβίαση». Συγκεκριμένα, πάντως, ανέφερε πως «συζητήθηκε ότι πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες ακόμα οι ενέργειες» και ότι «θα εξαρτηθεί και από τη συνέχεια».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, «Reuters»)