ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ Προστασία της υγείας επιβατών, ναυτεργατών και νησιωτών και όχι της κερδοφορίας των εφοπλιστών

 

«Οι νησιώτες απαιτούν: Μείωση και όχι αύξηση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων. Δρομολόγηση περισσότερων και ασφαλών πλοίων. Προστασία της υγείας των επιβατών, των ναυτεργατών και των νησιωτών και όχι της κερδοφορίας των εφοπλιστών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Αιγαίου του ΚΚΕ και σημειώνει:

«Την ώρα που εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού, είναι προκλητική κι επικίνδυνη η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο στην πληρότητα επιβατών στα πλοία στο 80% και στο 85%, για χάρη της κερδοφορίας των εφοπλιστών, όταν μάλιστα υπάρχουν πολλές καταγγελίες για έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους επιβάτες και τα πληρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνει πολύ μεγάλες ευθύνες. Προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα και τις αξιώσεις των εφοπλιστών, διαμορφώνει συνεχώς χειρότερες συνθήκες και πιο επικίνδυνες για την εξάπλωση του κορονοϊού σε επιβάτες, πληρώματα και τους κατοίκους των νησιών.

Επίσης είναι απαράδεκτο οι οργανικές συνθέσεις (αριθμός πληρώματος και ειδικότητες) να παραμένουν μειωμένες, περίπου κατά 50%, σύμφωνα με το χειμερινό πρωτόκολλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ενώ ναυτεργάτες παραμένουν άνεργοι, περιμένοντας να ζήσουν από τα ψίχουλα της αναστολής εργασίας. Επίσης, η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τη διαμορφωμένη κατάσταση με τη συμφωνία των εφοπλιστών για το μοίρασμα γραμμών και δρομολογίων και στην περίοδο της πανδημίας, με την κρατική επιδότηση των 30.000 ευρώ ανά εκτελούμενο δρομολόγιο!

Οι νησιώτες απαιτούν:

  • Την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης και τη μείωση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων στο κατώτατο όριο.
  • Τη δρομολόγηση περισσότερων και ασφαλών πλοίων με πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων του πληρώματος, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση και να τηρηθούν οι κανόνες προάσπισης της δημόσιας υγείας.
  • Ουσιαστικούς και καθημερινούς ελέγχους για την τήρηση πρωτοκόλλων στα πλοία από δημόσιες υπηρεσίες και όχι τυπικούς ελέγχους.
  • Δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων στο 50%.
  • Αμεση και πλήρη στελέχωση της δημόσιας Υγείας στα νησιά με βάση τις σημερινές ανάγκες».
Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση

Αυτή η εικόνα επικρατούσε χτες σε απογευματινό δρομολόγιο στο κατάστρωμα του «Blue Star Paros», στη γραμμή Μύκονος – Τήνος – Σύρος – Πειραιάς.Μετά την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να αυξηθεί η πληρότητα στο 85% στα καράβια για να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις των επιχειρηματιών, οι επιβάτες αναγκάζονται να κάθονται ο ένας σχεδόν πάνω στον άλλον. Και είναι αντικειμενικά αδύνατον να τηρηθούν τα οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας…

Ας αφήσουν λοιπόν τις άθλιες υποκριτικές υποδείξεις. Είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης το ότι η υγεία του λαού υπονομεύεται από αποφάσεις που εξυπηρετούν τα κέρδη των εφοπλιστών.

Και η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας…