ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προεκλογικό εμπόριο ελπίδας και κάλπικες προσδοκίες από μια ανάπτυξη που τσακίζει το λαό

Ακάλυπτες επιταγές και προεκλογικά αντίδωρα προσπάθησε να μοιράσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για να υφαρπάξει την ψήφο του λαού, την ίδια ώρα που διατηρεί ατόφιο όλο το αντεργατικό –αντιλαϊκό οπλοστάσιο των μνημονίων. Στη λογική «ό γέγονε γέγονε», ανακοίνωσε ένα πακέτο μόνιμων «φιλοαναπτυξιακών μέτρων» που δεν οδηγεί στην ανάκτηση των δραματικών απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα, πολλά από αυτά που με θράσος εμφάνισε τάχα ως μέτρα «δικαίωσης» των θυσιών του ελληνικού λαού, αφορούν πρωτίστως τους επιχειρηματικούς ομίλους για την τόνωση της κερδοφορίας τους.

Για το 2019 ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, κάτι που προφανώς θα κάνει τους μεγαλοξενοδόχους να τρίβουν τα χέρια τους, μετάταξη των τροφίμων από το 24% στο 13% και μείωση του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6% . Ως προς το τελευταίο, την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, είναι τέτοια η «ταξική μονομέρεια» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς «όφελος των πολλών»… που εκτός από τα νοικοκυριά το μέτρο θα αφορά και τις επιχειρήσεις.

Για τους συνταξιούχους ανακοίνωσε την χορήγηση «13ης σύνταξης» η οποία θα καταβάλλεται κάθε χρόνο εν είδει δώρου Πάσχα. Ωστόσο, αυτό που ονόμασε «13η σύνταξη» στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι 500 ευρώ, θεωρώντας «περασμένα – ξεχασμένα» όλα τα υπόλοιπα που πετσοκόπηκαν από τις συντάξεις με τα τρία μνημόνια. Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη έως 500 θα λάβουν το 100% του ποσού, για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα λάβουν το 70%, για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ το 50% και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα λάβουν το 30%. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αυτά αποτελούν προϊόν της πίεσης που άσκησαν οι συνταξιούχοι με τον ηρωικό αγώνα τους. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η «13η σύνταξη» θα νομοθετηθεί εντός του μήνα και θα καταβληθεί από φέτος.

Για το 2020 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα που έχουν «πολύ έντονο φιλοαναπτυξιακό πρόσημο», αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν θα μείνουν …παραπονεμένοι. Από την επόμενη χρονιά, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ , ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα θα μειωθεί ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Ο μεσαίος συντελεστής του ΦΠΑ θα μειωθεί από το 13% στο 11%. Επίσης θα αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής αποσβέσεων επενδύσεων, φτάνοντας στο αστρονομικό ποσό του 150% για τους «επενδυτές», ανεξαρτήτως κλάδου. «Δωράκι» στο κεφάλαιο για ακόμη φθηνότερη εργασία θα αποτελέσει και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80% και για νέους 29 ετών στο 25%.

Πλάι στις υπόλοιπες φοροαπαλλαγές που αφορούν το κεφάλαιο, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα επισπευσθεί για το 2021 αντί για το 2022 η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους θεσμούς ότι με αυτά τα μέτρα δεν θα παραβιαστεί η συμφωνία «ούτε ένα ευρώ». Τα μέτρα του 2019 θα χρηματοδοτηθούν από τον «δημοσιονομικό χώρο», δηλαδή από αυτά που θα περισσέψουν μετά την υπερκάλυψη των στόχων για τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα, κατά την γνωστή συριζαίκη τακτική που παίρνει το ψωμί από τις λαϊκές οικογένειες και τους επιστρέφει λίγα ψίχουλα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να ανοιχθεί ένας ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα κατευθυνθούν 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι ασφαλείας» τα οποία «θα αποτελέσουν μια επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών» ότι «σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%». Όπως είπε, αυτός ο λογαριασμός «δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής», για την υλοποίηση «ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται». 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού γονάτισε για 4 χρόνια το λαό, με τα μέτρα τριών μνημονίων, αφού διατήρησε και διατηρεί στο ακέραιο όλους τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους, αφού δέσμευσε ως το 2060 τη χώρα με ματωμένα υπερπλεονάσματα, μεγαλύτερα και από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές, καταφεύγει τώρα προεκλογικά, για ευνόητους λόγους, στη γνωστή τακτική “σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1”.

Τα μέτρα αυτά χρησιμεύουν ως άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διατήρηση των υπερπλεονασμάτων και των μνημονιακών νόμων, για την προκλητική στήριξη του κεφαλαίου. Κι αυτά όμως ακόμη τα μέτρα δεν θα παίρνονταν, αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες και η πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.

Καμία πραγματική ανάσα δεν πρόκειται να υπάρξει για το λαό όσο παραμένουν οι αιτίες που το βουλιάζουν στα χρέη, τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Αυτές τις αιτίες πρέπει να βάλει ο λαός στο στόχαστρό του, δυναμώνοντας το ΚΚΕ».

SPOT ΤΗΣ ΚΝΕ: «Έχω και κότερο… Πάμε μια βόλτα;» (SPOT)

Με καυστικό τρόπο η ΚΝΕ σατιρίζει τις διακοπές του Αλ. Τσίπρα με κότερο.

Μετά από τέτοιες διακοπές, είναι λογικό να φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών…

Οι χάρες πρέπει να ξεπληρώνονται…