Ακούστε τους μαθητές

Οι μαθητές κινητοποιούνται απέναντι σε μια κατάσταση που – εν μέσω πανδημίας – είναι επικίνδυνη για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους. Μαζί τους είναι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των γονιών.

 

Η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς, πέρα από κάτι γελοίες μάσκες – αλεξίπτωτα, δεν πήρε κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Τώρα, αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, έχει ρίξει πάνω τους λυτούς και δεμένους για να τους τρομοκρατούν και να τους βρίζουν.

 

Από τη μία, κάποιοι διευθυντές, αστυνομία και εισαγγελείς έχουν «στήσει αντίσκηνο» έξω από τα σχολεία εκτοξεύοντας απειλές απέναντι σε νέα παιδιά. Από την άλλη, μερίδα των ΜΜΕ έχει πάρει εργολαβία τη διαστρέβλωση των αιτημάτων των μαθητών.

 

Αλλοι παριστάνουν τους …κουφούς. Οι μαθητές φωνάζουν ότι «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία», ζητούν όριο 15 μαθητών ανά τμήμα, προσλήψεις περισσότερων καθηγητών, προσωπικού καθαρισμού κ.λπ. και εκείνοι τους λένε «αρνητές της μάσκας».

Αλλοι λένε ότι οι μαθητές κάνουν καταλήψεις για το «τίποτα» (αυτά έγραφε χτες ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ηλ. Κανέλλης στα «Νέα» με διάφορες ανερμάτιστες συκοφαντίες). Ομως τα σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού – επειδή δεν έχουν γίνει όσα ζητούν και οι μαθητές – κοντεύουν να φτάσουν σε αριθμό αυτά που είναι κλειστά λόγω κατάληψης. Εκεί, όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα που χάνεται το μάθημα. «Τι να κάνουμε, άλλωστε; Αφού η οικονομία δεν αντέχει»

Ειρωνεύονται τους μαθητές, λέγοντας ότι «κάνουν καταλήψεις για τα Rafale», επειδή αντιπαραβάλλουν τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς με την υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης. Δεν τους έχουν ικανούς να ασχολούνται με άλλα ζητήματα, να κάνουν συγκρίσεις, να καταλήγουν σε συμπεράσματα. Δεν τους έχουν ικανούς να αποφασίζουν οι ίδιοι το πότε, πώς και γιατί θα αγωνιστούν. Τους θεωρούν, όμως, ώριμους – και όντως είναι – να ψηφίζουν στις εκλογές από τα 17…

 

Ενα σύνθημα των μαθητικών κινητοποιήσεων λέει «η νέα γενιά έχει ιδανικά…». Αυτό αποδεικνύεται αυτές τις μέρες. Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να αφήσει τον «χαβαλέ» και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μαθητών πριν φτάσουμε στο σημείο να μην προλαβαίνουμε να μετράμε κρούσματα στα σχολεία.

 

Ας μην ψάχνει για ανευθυνότητα στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Η μεγάλη ανευθυνότητα που τροφοδοτεί και τις όποιες εικόνες χαλαρότητας είναι η κρατική ανευθυνότητα. Είναι οι εικόνες στα ΜΜΜ, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τα σχολεία, οι παλινωδίες που ζουν στην πράξη οι μαθητές όπως ότι «με 9 στην πλατεία κολλάει, με 25 στην τάξη δεν κολλάει».

Η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας του λαού αποτελεί στάση πολύ μεγάλης και ουσιαστικής ευθύνης. Δεν το λες και «τίποτα»…