ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ : Κέντρισε το ενδιαφέρον των σπουδαστών η εκδήλωση της ΤΟ Μεταφορών του ΚΚΕ

Με μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών και πλούσια συζήτηση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΑΕΝ Ασπροπύργου η εκδήλωση της ΤΟ Μεταφορών του ΚΚΕ και της ΟΒ ΑΕΝ Ασπροπύργου της ΚΝΕ με θέμα: «Οι νέοι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ/ΙΜΟ) για την μείωση των εκπομπών οξειδίων του Θείου (SOχ) από τα καυσαέρια των πλοίων από 1/1/2020. Scrubbers και καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και οι νέες δυσκολίες για τα πληρώματα»Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Ηλίας Μπιλάλης Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ και υποψήφιος διδάκτορας του Εργαστηρίου Ναυπηγικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, ενώ παρέμβαση έκανε ο Γιώργος Τούσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΤΟ Μεταφορών.

Ο Ηλίας Μπιλάλης αναφέρθηκε στις αλλαγές που προκαλούν οι αποφάσεις του ΙΜΟ για τη μείωση της περιεκτικότητας του θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα. Ανέλυσε τις τεχνικές λύσεις που προτάσσονται από τους εφοπλιστές για τη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς και τις αλλαγές που αυτές προκαλούν στη λειτουργία του πλοίου. Μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση ιδιαίτερα των συστημάτων scrubbers (συστήματα καθαρισμού καυσαερίων), σημείωσε τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια των ναυτεργατών, τόσο στη φάση της εγκατάστασης των συστημάτων όσο και κατά τη λειτουργία τους. Αναδείχθηκε επίσης πως παρ’ όλη τη συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τις υπάρχουσες λύσεις αυτή δεν εξασφαλίζεται.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον από τους σπουδαστές της ακαδημίας. Μέσα από τις πολλές ερωτήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν αναδείχθηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα όπως ότι σήμερα οι δόκιμοι πλοίαρχοι και μηχανικοί καλούνται να εργαστούν στα πλοία χωρίς καμία εκπαίδευση πάνω στα νέα συστήματα με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια πληρωμάτων και επιβατών. Αναδείχθηκε επίσης, πως οι εφοπλιστές θα προσπαθήσουν να μετακυλήσουν το κόστος της προσαρμογής στις νέες αποφάσεις στις πλάτες τόσο των ναυτεργατών όσο και συνολικά και του λαού.

Ο Γιώργος Τούσας στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη σήμερα οι νέοι σπουδαστές των ΑΕΝ να πάρουν μέρος στον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να εξασφαλίζει ότι «όπως γεροί φύγαμε από το σπίτι μας έτσι γεροί θα γυρίσουμε». Ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι οι νέες αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας για την περιεκτικότητα των ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο, εκφράζουν και τον διεθνή ανταγωνισμό ανάμεσα σε κράτη και μονοπωλιακούς ομίλους για το ποιες μορφές ενέργειας θα προταχθούν, για το ποιος θα νικήσει στην κούρσα του σκληρού ανταγωνισμού. Τέλος τονίστηκε η πρόθεση του ΚΚΕ μέσα και από την εκδήλωση αυτή να πάρει την πρωτοβουλία και να ενημερώσει τους σπουδαστές των ΑΕΝ για τις εξελίξεις που φέρνουν οι νέες αποφάσεις. Το επόμενο διάστημα η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί.